Aurora11 Creative Commons License 2010.06.14 0 0 58537

Szia Mmormota!

 

"A _pálya_ az nem mozog. :-) "

 

Egy pontja -amit az ecset alkot- mozog. Ha nem szelvényünk lenne, hanem korongunk, akkor forgó korongunk lenne.

 

"A korong pereme az kontrahálódna, de ha a sugarat fixre vesszük akkor nem tud. Mechanikusan megnyúlik vagy szakad. Így a mechanikusan megnyúlt perem relativisztikusan kontrahálódva éppen kiadja a korong kerületét."

 

Ha forgó vonatkoztatási rendszerben végeznek hosszúságmérést, és mi az inerciarendszerből nézünk mi is, akkor a következő lép fel:

1. a forgó vonatkoztatási rendszerrel együttmozgó hosszúságmérők szerint a kör kerülete 2 pi r.

2. mi, akik a tengelyhez képest vagyunk nyugalomban, vagyis inerciarendszerből nézzük a mérést, azt látjuk, hogy a korong kerülete kisebb, mint 2 pi r. Sehogy sem értjük, hogy hogyan változott meg a kör kerülete, ha a kör sugara nem kontrahálódótt. Azért, mert a kör sugara nem változott, de a 3D-s geometria igen. A mi rendszerünkből nézve (IR) a forgatott rendszer geometriája nem euklideszi, míg a forgatott rendszerben figyelve a kerületmérést továbbra is azt látjuk, hogy a geometria euklideszi.

"Mechanikusan megnyúlik vagy szakad."

 

Centrifugális erőre gondoltál? Én ezt nem vettem figyelembe, mert merev test közelítésben voltam. Meg ez a centrifugális erő által okozott megnyúlás anyagi minőség függő volna.

Előzmény: mmormota (58532)