lac1 Creative Commons License 2010.06.14 0 0 23524
A szag:

"A szabad aktív klór a vízben további átalakuláson eshet át:

Hipoklórossav/Hipoklorit-ion

A hipoklórossav és hipoklorit-ion arányának változása a pH-érték függvényében
HClO <=> H+ + ClO-
Hipoklórossav <=> hidrogén-ion + hipoklorit-ion

A hipoklorit ion (ClO-) fertőtlenítő ereje 1/4-e a hipoklórossav (HClO) fertőtlenítő erejének. Ráadásul míg a hipoklórossav íztelen, nem illékony, tehát nem okoz klórpárát (korrózió, szag), addig a hipokorit-ion kellemetlen ízű, illékony. A víz pH értéke határozza meg alapvetően a két formula arányát. Míg 7,0 pH-érték esetén a HClO:ClO- arány 75%:25%, addig 8,0 pH-érték esetén 23%:77%. Másképpen fogalmazva: ugyanazt a fertőtlenítő hatásosságot 7,0 és 8,0 pH-érték esetén akkor érhetjük el, ha 8,0 pH-érték mellett közel kétszer magasabb (192%) koncentrációjú szabad aktív klór van a medence vizében, mint 7,0 pH-érték mellett. Tehát a fertőtlenítőszerek gazdagaságos, hatékony működéséhez szükséges a pH-érték 7,0-7,2 értéken tartása. A két formula arányára néhány százalékban a vízhőfok, és a sótartalom is hatással van."

Tehát alacsonyan tartsd a Ph-t, óvatosan a sótartalommal, ...
pedig
... én is "sózom" a vizet az édesvízi algák ellen.
:-(

A következőt figyelmesen olvasd el:

"A klórozás melléktermékei

A klórozás melléktermékei keltik - joggal - a legrosszabb hírét a klórozásnak. Számunkra az a kérdés, hogy medencénkben mennyire befolyásolható ezek előfordulási valószínűsége, törvényszerű-e, hogy egyáltalán megjelenjenek.

Klóraminokat nem tartalmazó medence Klóraminokkal terhelt medence
A klórozás egyik gyakori melléktermékei a kötött klórformák, a klóraminok. Ezek ammónia (NH3) és szabad aktív klór reakciójából képződnek. Az ammónia hidrogénatomjait klóratomok váltják fel, az ammónia monoklóraminná, majd diklóraminná, végül triklóraminná (NCl3) válik. A triklóramin vegyületek kellemetlen szagúak, illékonyak. A vízben lévő szabad aktív klór először a klóramin vegyületek képzésében vesz részt, a további fertőtlenítés csak ezután történik. Ezért ammónia jelenlétében és túl alacsony szabad klór tartalom (0,3mg/l) esetén nem marad fertőtlenítő hatás. Az ammónia általában izzadsággal, vizelettel kerül a medencevízbe. Ebből rögtön látszik, hogy fürdőzés előtti zuhanyzással, a vízbe vizelés mellőzésével elkerülhetjük a klóraminok koncentrációjának növekedését. A kialakult klóraminok lebontását, jelentős klór túladagolással, ún. "klórsokkal", ("törésponti" klórozással (6-10 mg/l)) tudjuk elérni.
Érdekesség, hogy erős klórszag esetén - ami klóraminok jelenlétére utal - nem a klórozás elhagyása a megoldás, éppen ellenkezőleg nagy mennyiségű klór adagolás szükséges a probléma megoldására. A sokkolás után néhány órával deklórozás szükséges, a felesleges klórmennyiség eltávolítására."

Tehát ne izzadj bele, ne pisilj bele.
Előzmény: nyárimádó (23519)