cippur Creative Commons License 2010.06.11 0 0 335

Üdv Mindenkinek és szia ZöldszemM3!

 

(Az előbb valamit elrontottam.)

A hozzászólásodból arra következtetek, hogy a telked hasonló adottságokkal rendelkezhet, mint az enyém, amire építkezni szeretnék. Ha már építettél pincét, hogy szigetelted?

A telkem kb. 150 m-es domb alsó-középső harmadának határán van, a talaj fél méter föld alatt már kavicsos agyag, talajvíznek híre-hamva sincs. 15-20 méteres kutakat szoktak fúrni arrafelé, viszont maga a talaj azért nedves. Ha a dombtetőn extrém csapadék hullana, az is méterekkel a pinceszint alatt hömpölyögne lefelé a telek előtti árkokban.

Innen nem messze építettünk már egy boltíves borospincét téglából, ami oldalról semmiféle szigetelést nem kapott! A 30-as téglafal közvetlenül az anyafölddel csókolózik. (a boltív van részben a föld felett, ezt üveggyapot, fólia, föld és gyeptégla borítja) Vízzel soha nem volt probléma, a hőmérséklet télen-nyáron alig változik. A hordóim a kelleténél egy árnyalatnyival jobban penészednek, de a szellőzőrendszer bővítésével ez is rendeződni látszik. Szóval nem panaszkodom a hely adottságaira.

Ennek ellenére a szomszédom pincéjét méregdrágán építették:

pincefalazó, két réteg vízszigetelés (pontosan nem tudom milyen), szigetelést tartó falazat, drainlemez, majd sódertöltés körbe a fal mentén. Azt mondták nekik, hogy így kell és kész!

 

Mennyire agresszív szigetelést javasoltok?

Üdv és kösz

Cipp