"akkor, akárhogyis csűrjük-csavarjuk, ez rasszizmus. Ugyanez a gondolat volt jelen a rabszolgatartásban is igazolásként, és ott is pont elég különbséget jelentett."
Nem tudtam, hogy a rabszolgákat is gyárakban gyártották sorozatban mérnökök tervei alapján.
"Hogy mi van? Szerinted miért nem voltak jelen a telepesek között?"
Több helyen megjelenik a probléma, hogy miért is csak az űrlakó világokon vannak elterjedve a robotok és a Földön (és ennek következtében a telepes világokon) miért nem. Asimov erre két magyarázatot ad: egyrészt az emberek félnek, hogy a robotok fölöslegessé teszik őket a munkában, így elveszítik állásukat (szép példája a XIX. századi géprombolás újraéledésének), másrészt a Frankenstein-komplexus miatt, vagyis hogy a "teremtmény" "teremtője" ellen fordul (ami tulajdonképpen be is következik, ha a Vasilia-Giskard esetet nézzük). Vagyis leginkább félelem az oka annak, hogy az űrlakó világokon kívül máshol nincsenek robotok, vagy csak korlátozott mértékben. De ha ezeket a speciális munkarobotokat vesszük, akkor ha én a kocsimat vagy a számítógépemet gépnek tekintem, akkor is rasszista vagyok?
"Te pedig azt hámozod ki ebből, hogy egy (a legtöbb embernél jóval értelmesebb, ráadásul mentális hatalommal bíró) robot hogy merészel alkotója sorsába beleavatkozni? Mindezt pusztán azért, mert az egyik robot, a másik pedig ember? Te nem látod, hogy ez előítélet?"
Ezt már te hámoztad ki a hozzászólásomból, én nem erről írtam! Arról, hogy félelmetes volt, ahogy lassacskán eljutottunk oda, hogy két robot többé már nem tartozik engedelmességgel az embereknek.
"Azért, mert azonosultál a robotokat létrehozó emberekkel, és ezek egyenrangúságának lehetősége sérti a büszkeségedet."
Hát én is ember vagyok, emberekkel azért könnyebben tudok azonosulni, mint robotokkal. De én félelemről írtam, hogy ebből hogy következik ez a fenti pszichológiai elemzés, az rejtély számomra.