Teresa7
2010.06.03
|
|
0 0
48882
|
Petőfi Sándor
VAHOT SÁNDORHOZ
Szent a költő lantja. A föld működését Csillagtáborából Őrszemekkel néző Isten adománya; Ő beszél a rezgő Húrok énekében, Majd vigasztalólag, Majd pedig fenyítve. Mint a nép erénye Elvetett magvából Vagy konkolyt arat, vagy Tántorodva lép a Nemesebb törekvés Tiszta ösvényéről A lealjasúlás Iszapos gödrébe. Szent a költő lantja, És nekem nagyon fájt Látnom, hogy van olyan, És hogy nem kevés van, Aki e szentséghez Nem fél vakmerően Nyúlni szennyes ujjal, S hogy csak fényes álarc Sok költő beszéde, Mely sötét szivének Foltjait takarja. Szebb örömeimnek Napja volt azon nap, Melyben a te kebled Rejtekében láttam, S láthatám, hogy benned Egy a költő s ember, Hogy dalod s dalodnak Kútforrása, szíved, Tiszta egyaránt, mint A nap és sugára. Bizalommal adtam Kezemet baráti Szorításra, és te Vissza nem taszítád; S ha Etelke meghűlt Szíve ott alant nem Porlanék a sírnak Hold- és csillagatlan Éjjelében: ah, ugy Tán nemcsak barátod Lettem volna egykor. Megtörtént!... a multat A jelen keserve, A jelen siralma Vissza nem teremti. Enyhítsd legalább te, Enyhítsd a barátság Balzsamolajával Veszteségem sebjét, És ne bánd, ha olykor Elmerengve csüggök Bámuló szemekkel Hitvesednek arcán, Oh, ne bánd, barátom! Hamvadó testvére, A szegény Etelke Elvesztett vonásit Keresem csak ottan; S ha lelek közűlök Bárminő kevést is: A reménynek eldőlt Tündércsarnokából Szent ereklyeképen Tartom emlékimnek Drága kincstárában, S őrzöm a felejtés Eltörlő kezétől, Mint a megfagyástól Őrzi a világot A meleg verőfény.
Pest, 1845. január
 |
Előzmény: Teresa7 (48875)
|
|