ivivan Creative Commons License 2010.06.02 0 0 58297
"Azaz bármelyik rendszerből a fényórákat összemérve azonos időszakasz alatt, két, egymástól eltérő útszakaszt tesz meg a fény."

Marhaság. A fény sebessége állandó, így nem lehetséges olyan, hogy a fény azonos idő alatt különböző távolságot tegyen meg a fény.

Ez a specrel első posztulátuma. Ha ezt tagadod, akkor nem a fényórát kell elővenni (mivel az ezt nem mutathatja meg, hiszen ott felhasználni kellene ezt a posztulátumot és nem ellenőrizni), hanem mondjuk az MM kísérletet, vagy a GPS működését...

Ha viszont elfogadod az első posztulátumot (azaz a fénysebesség minden megfigyelő szerinti c sebességét), akkor az állításod téves.

"d=gyök(c²-v²)"

Aztán írsz egy ilyet. Ez a c sebességgel haladó fény tükörre merőleges sebesség-összetevője v sebességű megfigyelő szerint.

Nyilvánvalóan d<c, ha v>0, így a két tükör közötti távolságot aszerint a megfigyelő szerint, aki szerint a fény merőlegesen halad a tükörre (v=0) kevesebb idő alatt teszi meg, mint aszerint, aki szerint a fény szögben érkezik (v>0), tehát nem fognak a fény órák szinkronban járni...

Most eldönthetnéd, hogy a fény sebessége mindig mindenki szerint c, vagy sem...
Előzmény: Gézoo (58296)