_Fefe__ Creative Commons License 2010.06.01 0 0 41
> Akkor miből fizetik az adósok a kamatot? Hiszen pénz csak hitel útján keletkezik. A kamatra nincs meg a pénzfedezet.

Ha pl. a termelőgazdaságban is megindul a fizetőeszközök létrehozása (konvertibilis, elektronikus piacon adható-vehető vásárlási utalványok meg hasonlók), akkor a termelők áruban fizethetik meg a kamatot. Pl. egy termelőszövetkezetnek új géppark kell, hát eladja előre a termelése 10%-át pár évre, kedvezményes áron. A befektetőnek ez "kamatozik", értékesebb lesz, mire eljön a beváltás ideje, de nem keletkezik pénzhiány, sőt, minden olyan megtérülő befektetésre, amihez az anyagok és a munkaerő rendelkezésre áll, létre lehet hozni a megfelelő mennyiségű pénzt is.

Árutőzsde persze most is létezik, az mi (én meg még néhány ember) "víziónk" ennek a teljesen rugalmas elektronikus adásvétele lenne, vagyis mikor vásárolni akarok és csak hosszútávú befektetésem van, azt a vásárlás pillanatában eladhatom egy másik befektetőnek, akinél tovább nő az értéke.

> Még várom válaszodat tisztelettel, tartalékráta-ügyben.

A 97% arra az esetre vonatkozott, ahol 3% a tartalékráta. Ahol 0% (országonként változó), ott természetesen elvileg akár minden betétet is ki lehet hitelezni.
Előzmény: giotti (39)