balatoni viziment Creative Commons License 2010.06.01 0 0 32
Kedves Fórumozók!

Igaz régen elhalt a beszélgetés, de én csak most találtam rá és olvastam el. Én vizimentő vagyok a Balatonon, a tó egyik legnagyobb vizimentő szervezetében, és a fórumot olvasva nem tudtam megállni, hogy ne kommentáljam a felírtakat:

1. Rögtön a fórum legelső hozzászólása, tehát az egész fórum egy óriási tévedésre épül. (Az első hozzászólásban elhangzott, hogy a Balatonon máshogy nem lehet motoros hajózni, csak vizimentés címszó alatt.)
Ez óriási tévedés, ugyanis a Balatonon engedéllyel rendelkező motorosok 90 %-ban nem vizimentők. Azok a motorosok, akiket minden nagyobb vitorlásversenyen láttok, többségében nem vizimentők, hanem a vitorlás klubbok kísérő motorosai, akik egy-egy vitorlás miatt kísérik végig a versenyt. E hajók mérete és külleme az adott klubb anyagi helyzetétől függ (van néhány elég gazdag vitorlás klubb). A vitorlás klubbok minden 10 kísért egységre (vitorlás) kaphatnak üzemeltetési engedélyt egy kísérő motorosra, melynek műszaki paraméterei nincsenek behatárolva. És nyilván ezt a lehetőségüket ki is használják (tegyük hozzá jogosan, mert az edzések és versenyek lebonyolításához elkerülhetetlen egy kísérő-segítő motoros, más kérdés, hogy nem feltétlen kell annak egy 50 milliós Yachtnak lenni, de nem tiltja semmi, hogy az legyen), így minden kicsit is komolyabb vitorlás egyesületnek van legalább egy vagy kettő motorosa.

2. Írtátok továbbá, hogy a látott hajók, mikor tombolt a vihar behúzódtak a kikötőbe, és nem mentek segíteni. Ez teljesen érthető, mivel ezek nem vizimentő hajók, így nem is feladatuk a mentés, és, ahogy nagyon jól észrevételeztétek ezek a hajók nem is alkalmasak mentésre, tehát jobb is ha egy ilyen kiélezett helyzetben inkább bevonulnak a kikötőbe.

3. Az említett Fehérszalag versenyen, melyet elsodort a vihar, én is ott voltam mentőként, és csak mi több mint 30 embert szedtünk ki a vízből az éjszaka folyamán, másnap pedig egész nap segédkeztünk (ingyen!) a felborult és összetört vitorlások eszközmentésében, amely már elvileg nem a vizimentők hatásköre.

4. A vizimentő motoros engedélyezéséről pedig javaslom olvassátok el a 30/2003-as kormányrendeletet, abból látható, hogy elég komplikált mentőmotorosra engedélyt szerezni, van sokkal egyszerűbb mód is egy motorosra üzemeltetési engedélyt szerezni a Balatonra. A rendeletben egyébként minden jogcím le van írva, amire engedély szerezhető a Balatonra.

5. Jelen pillanatban (2010 éveben) az egész Balatonon összesen 14 mentőmotoros végez mentő szolgálatot, ebből 9 a VMSZ hajója, 5 pedig egyéb civilszervezetek hajói. Az összes többi motoros, amit láttok teljesen más jogcímen van a Balatonon.