Na ja, de itt a nappaliban van a sparhelt, szóval tegnap sütéskor-főzéskor is 30+ volt bent, szellőztetés mellett, míg kint 15 fok körülire csökkent a hőmérséklet. :D Jó lesz itt majd amikor 40+ lesz kint is árnyékban...
Nekünk a bak pont a kecskék mellett van, hogy egyszerűbb legyen a pároztatás, és hogy legalább akkor ne bőgjön, amikor a lányok nem legelnek. De nincs messziről érezhető szaga, mert német alpesi fajták, és ennél a fajtánál a baknak rendszerint nincs intenzív szaga. (Nem vizeli le a fejét... :D) Azt vettük észre, hogy a mezőkön vannak olyan pontok, ahol talán valami erős ízű gyógynövény befolyásolja a tej ízét. A legrosszabb, amikor nekiesnek egy bodzabokornak (már kiirtottam több hektáron a bodzabozótot az akácosban, épp emiatt), mert akkor olyan szagú lesz a tej, mint a fátyolka szétnyomva, vagy egy rothadó fog a szájban :D És az íze meg olyan, mint a szaga... :S De amikor tiszta, már többen is mondták, hogy nem érezni rajta, hogy kecskéből van. Én azért tudok különbséget tenni csukott szemmel is, de azért nem annyira gáz.
Jut eszembe, joghurtot szokott itt valaki kecsketejből készíteni? Mit kell tennem ahhoz, hogy ne csak az íze legyen jó, hanem keményebb is legyen? Most mindig olyan aludttej-állagúra, folyósra sikerül, pedig megpróbálkoztam azzal is, amit a tehéntejnél szoktak, hogy besűrítsék. (Fél óráig ~85 fokon tartottam sütőben.) Talán ha tejszínt adnék hozzá, az javítana? A kultúrára ráadásul az van írva, hogy 4-6 óra alatt alszik meg, de nekem csak másnap jó az állaga, márpedig nem volna mindegy, hogy mennyit megy az inkubátor egységnyi joghurtért. Amúgy teljesen finom, fogyasztható, még a sajtba is abból teszek. Tegnap készült 10,5 liternyi, talán kihúzza pár napig. :D
A napokban ki akarom próbálni a túrókészítést is vajkultúrával. Aludttejből persze könnyen megy, de az aludttejes ízű, nem túl semleges, édességhez kevésbé jó, ezért próbálom meg vajkultúrával. Aztán ha egyszer sikerülne rendbe hozatni a szeparátort, kitágulna a világ tejszínnel, tejföllel, vajjal és talán krémsajttal is. :)
(Franciaországban meg sok minden vonz, főleg az építészet és a megannyi kastély miatt látogatnék el oda, meg persze a sajtokért, de a sármos pasik érdekelnek legkevésbé, én férfi vagyok :D)