Tapasztalataim szerint nagyban függ attól, hogy honnan származik a tojás, mivel etették az ősöket, hányad generációs, kelés után mivel indítottad.
Egy biztos: fehérje gazdag étrendet adjál nekik, ha gyorsan akarod felnevelni őket levágásra.
takarmányborsó tökéletes ebből a célból.
Ledarálva takarmánnyal együtt és indító tápot bele.
Adhatsz nekik jolovitot is kelés után, én szoktam.
Két hétig kamilla teát csinálok és abba teszek bele.
kamilla tea ismert hatásait nem írom le, jolovit pedíg vitaminpótlás, stresszállapot és hiánybetegségek, nagyobb ellenállóképesség, termelési, szaporodási eredmény javítására.
De ezen kívül még sok minden kapható forgalomban.
Gazdag étrendet javaslok, mert csak a kukorica darától nyeszlettebbek lesznek.
Bocs a megfogalmazásért.
Szoktak még Lucernát szárítani, és a leveleit szárazon ledarálni takarmyánnyal együtt, az olcsóbb mint a többi fehérje az étrendjükben, de szárításkor veszít is valamennyit a fehérje tartalmából, ámde mégis klasszissal jobb a sima darától.
A takarmányborsó ugyanis kicsit költségesebb.
Többször adjál nekik keveset, mert a frissen beadott kajára ráugranak, ha odaburítasz egyszerre sokat, akkor az elején esznek, később pedíg csak turkálgatnak.
Ha többet esznek, ergó gyorsabban nevelkednek.
De a falusi csibéktől amúgy se vár azt ahogy a húshibridek nőnek pl, mert azok fejlődése kicsit gyorsabb.
azok 8-10 hetes tartás után elérik a helyes tartással a 2-2,5 kiló vágásérett kort.
vic