Dulifuli Creative Commons License 2010.05.20 0 0 11803
Hello! Szeretnék megosztani egy érdekes tapasztalatot, és talán lesz hozzá valami építő jellegű hozzászólása is valakinek.
A probléma a következő: van egy Excel táblázat, amit többen is szerkesztettünk, részben Office XP, részben újabb (főleg Office 2007) verziókkal. Az egyik oszlopba bevittünk egy csomó vonalkódot, természetesen nem bepötyögve, hanem olvasóval. Valószínű, hogy aki ezt elkezdte, az előtte nem állította be erre az oszlopra a szám formátumot szövegre. Akárhogy is, de most azon adatok egy része, amelyekben csak számjegyek vannak, számként, a többi pedig szövegként van formázva. Ezzel csak az a gond, hogy az adatokban szeretnénk néha keresni, néha pedig szűrni az Autoszűrő segítségével. Csakhogy kiderült, hogy ezeknél az adatoknál az Autoszűrő - legalábbis az Office XP verzióban - nem mutatja meg azokat a sorokat, amelyekben számként szerepelnek a keresett számok, tehát csak azok a sorok látszanak, amelyekben a szövegként formázott adatok vannak. Ugyanakkor a keresés jól működik, tehát a keresett szám minden előfordulását megtalálja, a formázástól függetlenül. Amikor ez kiderült, akkor létrehoztunk egy új oszlopot, amelybe a SZÖVEG függvénnyel konvertáltuk ezeket az adatokat. Ebben az új oszlopban már jól működik az Autoszűrő, de ebben meg a keresés nem találja meg a keresett adatokat - mégpedig egyiket sem, feltehetően azért, mert ezek a cellák igazából képleteket tartalmaznak.
A kérdés a következő: van-e valakinek ötlete, hogy pontosan mi okozhatta ezt a jelenséget, illetve mi lenne a jó megoldás? Mert az, hogy mindkét oszlopot meghagyjuk, és az egyikben használjuk a keresést, a másikban meg a szűrőt, nem túl szimpatikus megoldás. Nekem ugyan van egy másik ötletem, de kíváncsi vagyok az itteni törzsközönség véleményére is.