Evehid Creative Commons License 2010.05.20 0 0 17898

Sziasztok!

Gyors átolvasás után látom, hogy kérdezősködtök mész vagy mészfesték színezése tárgyában. Én két megoldást ismerek: az egyik a Biopin színezőpasztája, javarészt növényi és ásványi eredetű anyagokkal, alapszínekben létezik (kék, zöld,vörös, és azt hiszem, sárga) egymással keverhetők.

Jó színérzékkel és kis türelemmel gyönyörű árnyalatokat lehet keverni és higítani belőle. Progresszív telt színekhez persze rengeteg kell belőle, és a mész akkor is fogja fakítani. (Nagyon csípem az élénk, látványos színű falszakaszokat, de ablakmérettől függően én csínján bánnék vele, mert a hőérzetet és a fényviszonyokat is brutálisan lehet vele rongálni - meg persze javítani is.)

Olyasféle tubusban van, mint a művésztempera, pasztell színek elérésére a látszólag kis tubus meglepően soknak bizonyul. Párszáz forint egy tubus, szvsz érdemes használni, jó, és környezetkímélő.

A másik lehetőség a por alakú oxidfestékek - vas- és más fémoxidok - használata, amivel viszont behatároltak a színek, főleg a természetes földszíneket lehet elérni: okkerek, barnák, keki jellegű vagy világos krómzöldek, esetleg nem nagyon élénk sárgák. tehát pl. bíbor, ibolya, kék, élénk narancs stb. nem játszik. Ezeket kisebb vödörforma dobozban, vagy kis zsákban tartják, ahol tartják. Nem próbáltam, de szerintem keverni nehezebb a port a mészbe, mint a pasztákat és a folyékonyakat.

Az Aquacolor nem rossz, dolgozni nem nehéz vele, de kétségtelenül műanyag. A benne lévő élénk szín  szintén addig tart, amíg bele nem keverjük a mészbe... A 3 %-kal csak halvány fagyiszíneket lehet elérni. Én a többszörösét használtam a megengedettnek, mire elértem, amit akartam, de ez egy szigetelt tökszáraz beltéri vályogfelületen volt, és kézzel, szivaccsal dörzsöltem föl. Külső fal belső felén nem reszkíroznám.