IWAS Creative Commons License 2010.05.17 0 0 1783

Baturrica Tarragona Gran Reserva 2003. Tempranillo és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült száraz spanyol vörösbor. 60 hónapon át érlelték, ebből 24 hónapig tölgyfahordókban (nem kapkodják el a spanyolok az ilyesmit :-)) Érdekes műanyagdugója van, először azt gondolná az ember, hogy parafa, majd közelebbről szemügyre véve látszik, hogy műanyag. A bor tiszta, rubinvörös színű, alig van benne rozsdás árnyalat (ami meglepő egy 7 éves bornál). Intenzív illatában első helyen málna (ez eltűnik a dekantálás során) és szilva, majd kis bazsalikom, szeder és bőr. A kert végében egy ázott kutya lapul (de ez tényleg minimális :-)). Közepes test, aszalt gyümölcsös (főleg meggy, de szilva is) és fűszeres ízek, kitűnő tanninok, 13-as alkohol (nem lóg ki), a közepesnél hosszabb lecsengés aszalt meggyel, földiszederrel és szurokfűvel. A savak minősége lehetne jobb (a 2007-es Mészáros Bikavérre emlékeztetnek), de 799 Ft-ért (Lidl, nem akció) így is 4/5-re értékelem. Ha megkérdeznének, hogy ezt vagy a hasonló árú, az 1772. hsz-ban szereplő chiantit választanám, akkor inkább az utóbbit, mert – bár mindegyik többet nyújt, mint amennyit az ára alapján elvárhatnánk – az én ízlésemnek a chianti felel meg jobban.