Pubel Creative Commons License 2010.05.15 0 0 197
Sziasztok!

Nagy öröm látni és olvasni a hozzászólásokat. Engedjétek meg hogy egy kicsit bővebben én is írjak egy két dolgot.


I. A lakás, ház átadása
Biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb megtörténik. Az Elephant át fogja adni. A kérdés csak az mikor?

II. Az ajtók kérdése
Szerintem itt egy félreértés van, vagy a sok nem hivatalos információ kavarog. Egy biztos az én tudomásom szerint a belső ajtók szállításával van gond, nem pedig a lakások biztonsági ajtajaival.
Egyébként az, hogy az oldalon látható képeken mi van csak cenzúra kérdése. Őszintén ha Ti lennétek az Ő helyükben, nem a "szép"-et, a minden rendbent mutatnátok?

A belső ajtókat szállító céget egyébként ...törölve. Elnézést.

III. Terep rendezés vs. belső ajtók
A belső ajtókkal nyilvánvalóan gond van, hiszen ha nem lenne már mindenki nyakán ott volna az Elephant, és időpontot akarna egyeztetni a műszaki átadásról, hiszen neki is azaz érdeke hogy ez minél előbb megtörténjen. Előbb, mint hogy a kert rendben legyen...dehát ugye azt csinálják és nekem nincs tudomásom arról, hogy egy lakást is átadtak volna!
Viszont a tereprendezés is nagyon fontos, hiszen a rész-finanszírózó bank csak akkor fogja átutalni, ill. szabaddá tenni az utat a pénzhez az Elephant számára, ha a projekt 100%-os készenléti állapotát jelzi a banki szakértő.
Én személy szerint örülök neki, hogy a tereprendezés is folyik, és már a B. épület mögötti területet is piszkálgatják, de nem volna baj ha a lakások műszaki átadása is megkezdődne, mert 2009. novembere már régen volt :(
és speciel mi már nagyon költöznénk. :) Gondolom aki nem csak befektetési céllal vette a lakását az hasonlóan gondolkozik.

IV. Pénz lenyúlása
Nem gondolom, hogy bárkit is az a veszély fenyegetne, hogy az Elephant lenyúlná az eddig befizetett pénzét. Tudomásom szerint nem az egész befizetés megy egyébként a zárolt számlára, hanem annak csak egy töredéke. Egyébként mindegy is mert ez nem minket véd hanem a Bankot. A birtokbaadást követően egyébként még úgysem leszünk a lakások tulajdonosai attól, hogy azt kifizettük, csak a használói, mindaddig amíg nincs albetétesítés, az meg még nagyon sokára lesz.

IV./a lenyúlás
Nagyobb gondot és veszélyt rejt a társasház üzemeltetése a pénz eltűnése szempontjából -szerintem. Ennek egyszerű oka van.
Persze minden amit itt leírok puszta elmélkedés a valósághoz biztosan nincs semmi köze és ha véletlenül nagyon hasonlítana már bármilyen megtörtént eseményhez, az csak a véletlen műve lehet.
Az építtető, a lakók, és a társasház kezelő viszonya (elmélkedés).
A lakóknak elképzelhető, hogy be kell fizetni mondjuk 50.000.- közösköltség előleget, mert mondjuk amíg ezt be nem fizetik nem kapják birtokba a lakásukat, azaz nem költözhetnek be, vagyis előbb-utóbb biztosan befizetik, de addig is a lakásuk üzemeltetési költségeit nekik kell fizetni. Vajon az építtető is befizeti ezt az összeget?
A választ rátok bízom.

A társasház megalakulásáig, az építtető jogában áll a társasház ügyeit kezelni, így mondjuk társasházkezelőt választani. Ez viszont üzlet. Szóval a társasházkezelő mondjuk biztosan nem lesz "hálátlan" a későbbiekben az őt megválasztónak.
Mondjuk az első lakógyűlésen, amikor jogilag megalakul a társasház, és döntések születnek tulajdoni hányad arányában
(jelenleg mondjuk a Vigo-ház A. és B. ép. értékesítési aránya egyenként nem haladja meg a 60%-ot vagyis az Elephant jóváhagyása nélkül semmi sem történhet)
pl, arról hogy megtartja-e a társasház a kezelőt,
vagy mondjuk arról hogy a befizetéseket ki,hogyan, mikor milyen gyakorisággal ellenőrzi, és ha kintlévőséget talál akkor hogyan jár el,
vagy hogy a közös területek tehermentessek-e,
vagy hogy mondjuk a melegvíz előállításához a kazánt ki állítja be, és mennyiért teszi,
vagy hogy a beüzemelési költségek vajon a társasházat vagy az építtőt terhelik-e stb.
Vajon a be (nem) fizetett 50.000.-Ft-ok miatt milyen gyorsan fog elfogyni a közösköltség előleg?
Vajon a nem fizetett közösköltség miatt milyen gyorsan duzzad komoly mértékűre a kintlévőség? Mármint a társasházé, vagyis kinek kell előbb-utóbb kifizetni a kintlévőségeket, az ott lakóknak. Miért? Mert a szolgáltatók a ház főmérője szerint fognak számlázni a társasháznak, vagyis mondjuk ha a kivitelezés tovább folyik és energiát használnak fel hozzá)mérés nélkül), vagy mondjuk vizet+csatornát, az a társasház közös főmérőjén jelentkezik, akkor ez beépül a közös költségbe :)
Ki is látja ezt? A társasház kezelő -már megint. :)

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nagyon szépen kérek mindenkit, hogy a beköltözés mellett az első alakuló gyűlésen nagyon legyen észnél, és lássa a veszélyt. Hiszen ez közös érdekünk!