int21h Creative Commons License 2010.05.12 0 0 248
"Rejtélyes üzeneteket küld haza a Voyager-2 űrszonda

* Index

2010. május 12., szerda 11:05 | Frissítve: 3 órája

Titokzatos üzenetet küldött haza a 33 éve felbocsátott, és már a Naprendszer határánáljáró Voyager-2 űrszonda, amit a NASA űrközpontjában egyelőre képtelenek dekódolni a szakértők

A pasadenai Jet Propulsion Laboratory irányítóközpontban április végén észlelték először, hogy a szokásos adatfolyam megváltozott, és értelmezhetetlen jeleket küld haza a szonda 13 milliárd kilométeres távolságból, a Plútó pályáján túlról.

A bulvársajtó azonnal ufókról [1] és földönkívüli civilizációk üzenetéről [2] kezdett cikkezni, de a NASA szakértői szerint [3] valójában csak szoftverhiba történt a szonda kommunikációs rendszerében: egy vagy több bit hibásan 0-ról 1-re fordult (vagy éppen fordítva) az adatfolyam kódolása közben, így a hazaküldött üzenet értelmezhetetlenné vált.

Ed Stone, a Voyager program egyik vezetője szerint a szondát már sikerült hibajavító üzemmódba kapcsolni, és valószínűleg sikerülni fog a rendszert újraindítani, és a Földről feltöltött javítócsomagot telepíteni, annak ellenére, hogy a kommunikáció elég nehézkes a szondával a nagy távolság miatt (a rádiójeleknek 13 órába telik megtenni a Föld és a Voyager-2 közti távolságot). A szonda navigációs és önfenntartó rendszereit irányító programokat nem érinti a hiba.
hirdetés

A Voyager-2 a NASA, és az egész űrkutatás történetének egyik legsikeresebb bolygókutató szondája. A Naprendszer külső tartományaiban több tízezer felvételt készített a Jupiterről, a Szaturnuszról, a Neptunuszról és az Uránuszról, és több addig ismeretlen holdat és gyűrűt fedezett fel a megközelített bolygók körül. Energiatartalékai várhatóan 2020-2025-ig tartanak ki.

A szondán található egy aranyozott adathordozó lemez is, arra az esetre, ha intelligens földönkívüli létformákkal találkozna: ezen fotók és hangfelvételek találhatók a Földről, többek között az idegenek üdvözlése 55 nyelven (magyarul is), és részlet Mozart Varázsfuvolájából, illetve Chuck Berry Johnny B. Goode-jából."