OFF
Dehogynem igaz, ha ismered a definíciókat ... annak aki nem ismeri, annak persze hülyeség... mint ahogy az is az volt egy időben, hogy a hőszivattyúval 1 kw elektromos energia befektetéssel lehet pl. 3-at nyerni hő formájában... eretnekség!!! :) Persze ha ismeri az ember a működést, akkor rájövünk, hogy nem nyerjük, csak elszállítjuk egyik helyről a másikra...
uis: a tüzeléstechnikában az elfogadott hatásfokszámítás alapja a tüzelőanyag fűtőértéke (!), ami azt jelenti, hogy mekkora hőmennyiség nyerhető az adott tüzelőanyagból akkor, ha az égetés során a keletkező víz GŐZ halmazállapotban távozik. Innen azt hiszem egyértelmű a dolog, hiszen jól látható, hogy ha a vizet lekondenzáltatjuk, akkor ott bizony a kondenzációs (régiesen 'rejtett') hő plusszban kinyerhető a fűtőérték 100% elméleti maxiuma felett. Ez nem mondd ellen semminek, egyszerűen nevezéktan/megállapodás kérdése.... hiszen itt már nem fűtőértékről, hanem égéshőről beszélünk - innen a kb. 10% plussz nyereség a fűtőértékhez képest ... és ebben a formában valóban 110% körüli hatásfokérték lehet a kivehető hőmennyiség "tüzeléstechnikai értelemben véve" - persze ezt illene feltüntetni, legalább apróbetűs részként...
Mondom és írom ezt úgy, hogy nem vagyok érdekelt a dolog megindoklásában, sőt kondenzációs kazán gyáram, vagy üzletem, de még csak kondenzációs kazánom sincs (bár éppen most fejlesztem/építem a saját, turbós kazán után köthető kondenzációs egységem) de kutatóvegyészként sok fizikai kémiát tanultam, és bántja a fülem a helytelen megfogalmazás... :) Tájékozódni kell mindig, és nem elfogadni a marketinget szentírásnak ... ez az egyik oldal, a másik, hogy ha viszont hallunk valamit, utána kell járni, mit is jelent/tényleg úgy van-e ... :)
----
Ne kényszerítsetek több offra.... :) :) :)