.ZsL. Creative Commons License 2010.05.07 0 0 39
Nem baj, ha nem mindenben értünk egyet: több szem többet lát, és legalább tanulhatunk egymástól.

Ám nem biztos, hogy az a lényeg, hogy Tenálad, vagy nálam mit jelent a vegyes táplálkozás, inkább az a fontos, hogy milyen étrend az alapja a legegészségesebb és a lehető leghosszabb életnek. És itt vigyáznunk kell a divathullámokkal, mert változók! Az ipari forradalom idején terjedt el az a nézet, hogy minél több zsír a fontos, mert az adja az energiát a melósnak. Aztán fél évszázada az volt a trendi, hogy a minél több fehérje a fontos. Kicsit később a vitaminok jelentőségét tartottuk nagyra, majd az ásványi anyagokét és a nyomelemekét. Volt vércsoporttól függő táplálék-összetételi divathullám úgy húsz éve, mostanában meg a paleolit-étrend hódít.

Nekem mégis inkább az a rövid cikk keltette föl leginkább az érdeklődésemet, amelyik elsősorban a rosszindulatú megbetegedések és a táplálkozás helyi szokásai közötti összefüggés több éves, egész Földre kiterjedő adatgyűjtésének eredményét ismertette, és ha jól emlékszem az Amerikai Tudomány (néhány évig magyarul is kiadott havilap volt a '80-as évek végén) egyik számában jelent meg. Ott egy óceániai sziget lakosait találták a világ legegészségesebb embereinek, akik annak ellenére, hogy körülöttük a halászható vízfelület, a többi környező sziget lakóitól eltérően kizárólag növényi eleséget fogyasztanak, méghozzá összesen négy-öt félét, amit a sok különböző fűszer- és gyógynövényeikkel változatosabb módon képesek elkészíteni, mint amilyen repertoárt a francia konyha produkálni képes.

Én ehhez képest tojással, tejjel, gombával és szójával készített ételeken is élek, a gyümölcsökön és zöldségeken kívül, és mivel ma már tudjuk, hogy nem a komplett fehérjék a fontosak a szervezetünk számára, hanem azok az aminosavak, amelyek bennük találhatók, és amiket az említett anyagokból is megkaphatunk, sőt: tudjuk, hogy fehérjéből is csak a szükséges mennyiséget szabad fogyasztanunk, mert a fölösleg a mindannyiunkban jelen lévő ráksejteket hizlalja, hát nem csoda, hogy jól el lehet lenni a két- és négylábúak levágása nélkül is.
Előzmény: ági anyu (36)