Keresés

Részletes keresés

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.02.04 0 0 2010

Gyakorlott szakemberek és zenehallgatók (köztük magam) számára a jelenlegi időszak (hosszabb idő óta és remélhetően még sokáig) a legjobb hegedűsnek Baráti Kristóf számít a világon, amit zenei versenyek eredményei, koncertkritikák és lemezfelvételek értékelése is alátámaszt. Kristóf repertoárja igen széles, lejjebb csak a hegedűre és zenekarr írt műveket összegeztem, de a kamaraművekben is kiválót nyújt.

A legjelentősebb versenyművekből Vivalditól Dubrovay Lászlóig szinte mindent a legmagasabb fokon ad elő, a kiemelkedő szólódarabokban szintén. Nem véletlen tehát, hogy ilyen előadásaira is - itthon és külföldön egyaránt - megtelnek a hangversenytermek, és felfigyelnek rá a koncertszervezők, karmesterek és lemezkiadók.

 

Minderre a legújabb bizonyíték az 1953-ban elhunyt nagy orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev születésének 125. évfordulója alkalmával összeállított lemezkiadvány, amelyben a 2016. április 23-án és a rákövetkező napon két helyszínen (a moszkvai Csajkovszkij teremben és Szentpéterváron a Mária Színházban) elhangzó műveket rögzítette blu ray formátumban az Arthaus Musik kiadó 4 lemezen, összesen 785 percnyi (több mint 13 órányi) anyagban. A felvételeket DVD-ben is kiadták. Tavaly novemberben került piacra az összeállítás. Erről már tavaly november 14-én röviden beszámoltam, megemlítve Kristóf más koncertjeit is Gergievékkel vagy másokkal ezzel a hegedűversennyel. A londoni fellépésről több helyen is beszámoltak, hasonlóan igen nagyra értékelve azt: a Guardian, a bachtrack és

 

 

http://seenandheard-international.com/2016/09/gergiev-and-mariinsky-orchestra-in-fine-form-for-second-prokofiev-concert/

.

Az alábbi linken Robert Cummings, a MusicWeb International kritikusa részletesen elemzi a felvételeket, amelyek közül itt a Baráti Kristóffal Szentpéterváron felvett, 1935-es keltezésű g-moll hegedűverseny méltatását emelem ki. Partnere itt is a Valerij Gergiev dirigálta Mária Színház Zenekara volt.

.

"A magyar Baráti Kristóf 2010-ben megnyerte a moszkvai Paganini Hegedűversenyt. A II. Prokofjev hegedűverseny ezen interpretációja az általam valaha hallott legszokatlanabb előadások egyike: Baráti megfogalmazása meglehetősen lágy, a mű gazdag líraiságát kiemelve, hangja többnyire igen kifinomult, és csak ritkán emeli meg hegedűje hangját. Lírai megközelítése tehát kevésbé agresszív, amellyel inkább a poszt romantikus előadásmódot részesíti előnyben a mű buja dallamaira. Habár előnyben részesíteném a következő néhány felvételt (Arabella Steinbacher /Pentatone, Vadim Gluzman/BIS, Janine Jansen/Decca és Kyung-Wha Chung/Decca), de Baráti ezzel az előadásával meggyőző hatást kelt, ami hatalmas tapsot váltott ki a hallgatóságból. Sosem izgattak különösebben a Heifetz-féle megfogalmazások, de a Baráti-lnterpretáció is nagyon jó."

.

A másik (D-dúr) Prokofjev-hegedűverseny szólistája Leonidas Kavakos.

.

.

xxxxx

.

A fenti általános Baráti-dicséret alapján említem Kristóf szombati (február 2-i) Bartók-játékát a II. hegedűverseny szólistájaként. Kristóf az említett széles és gazdag repertoár bármelyik darabjával sikeres felvételeket produkálhatna, különösen Bartók-előadásaival, amelyekhez foghatót nehéz lenne találni világszinten. Rendszeresen tűzi műsorára a két hegedűversenyt, a szólószonátát, a zenekari rapszódiát vagy a Bartók kamaradarabokat (Szonáta, Román népi táncok, 44 duó), és csak az utolsó másfél évben tizenkét ilyen koncertje volt, köztük négyszer a II. hegedű-és háromszor az I. hegedűversennyel, valamint kétszer a Szólószonátával. Utóbbiak közül a 2017. december közepén a BMC-ben elhangzott interpretáció akár lemezre is kerülhetne, annak idején beszámoltam a kivételesen szép előadásról.

A friss élmény is maradandó lesz, különösen a lélekzetelállító lassú tétel okozott gyönyörűséget. A koncert első számában (Bartók Erdélyi táncok) túl hangos zenekart a karmester a szólistához szelidítette a versenyműben, így mindegyik tételben remekül érvényesült Kristóf hegedűje a zenekarral párbeszédben is, nem beszélve a most is varázslatos, bámulatos szólói során.

A megérdemelt nagy tapsot és ovációt természetesen egy varázslatos szólóval köszönte meg, Bach d-moll partitájának gigue tételével, és ebben is érezhettük azt a mélységes alázatot, amellyel Bartókhoz hasonlóan Bach-hoz is közelít. Mindegy, kik a partnerek, a zeneszerző és műve van a középpontban, amihez ideális médium a nemsokára negyven éves lesz világsztár, akiben viszont sosem érezni a sztárság pejoratív jellemzőit.

.

Megint a fenti értékelést erősítendő: Kristóf legközelebb (február 10-én Münchenben) a Csajkovszkij-hegedűversenyt játssza a Gergiev-vezette Mária Zenekarral, majd kétszer lesz itthon a Brahms-hegedűverseny szólistája a Hartmut Hänchen dirigálta Nemzeti Filharmonikus Zenekarral (február 14-én a Müpában, és másnap a Pesti Vigadóban). Ezek az előadások jó próbákat is fognak jelenteni a következő három skóciai koncertre (február 28., Dundee, március 1., Edinburgh és másnap Glasgow), amelyeken a Skót Nemzeti Zenekart Gilbert Varga fogja vezényelni.

Előzmény: [fidelio] mindegy (2009)
[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.11.14 0 0 1987

November 16-án egy Prokofjev-művekből álló új album kerül piacra, a Gergiev által dirigált Mária Színház Zenekarával és kitűnő szólistákkal, köztük Baráti Kristóffal. Közreműködik a társulat kórusa is...

.

https://www.mdt.co.uk/prokofiev-complete-symphonies-concertos-orchestra-theatre-valery-gergiev-arthaus-4blurays.html

.

Az óriási anyag a legmodernebb adathordozókon található, amihez sajnos megfelelő lejátszó is szükséges, mint például EZ, de hagyományos DVD-ken is kiadták. A zenék mellett 90 perces életkép is látható a 2016-ban 125 éve született Prokofjevről.

.

A felvételen mindkét Prokofjev-hegedűverseny is elhangzik, Baráti Kristóffal a g-moll, amelyet 2016. április 23-án adtak elő Szentpéterváron. Az I. hegedűversenyben Kavakos a szólista.

.

Az alábbi rövid részlet Kristófot mutatja be:

https://www.youtube.com/watch?v=K6Pzh8gy6Lc

 

.

Baráti és Gergiev zenei együttműködése során már mindkét hegedűverseny elhangzott, pl. u.abban az évben a londoni Cadogan Teremben (09. 26. és 27.), majd a g-moll Sanghajban a Nagyszínházban október 21-én. Utóbbit itthon én először 2014. 03.10-én hallottam Kristóffal, amikor Ion Marin dirigálta a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, míg korábban (2012.04.28.) a D-dúrt a Concerto Budapesttel játszotta, éppen első alkalommal, de nagyon meggyőzően.

.

Az album Gergiev második ilyen audiovizuális vállalkozása; előtte Sosztakovics volt a téma, amikor a 2013-2014. évben a párizsi Pleyel Teremben felvett élő koncertek anyagát adta ki a NAXOS 2015-ben, a zeneszerző halálának 40. évfordulója alkalmából.

.

[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.06.06 0 0 1768

Időközben Baráti Kristóf már Szentpétervárott is játszott egy kamaraesten, ahol Zarina Shimanskaya volt a zongorapartnere.

 

 

2016. június 5. - Mariinsky Koncertterem, 17 óra

Beethoven: 8. Hegedűszonáta (G-dúr, Op.30)
Prokofiev: 2. Hegedűszonáta (D-dúr, Op.94)
Brahms: 1. Hegedűszonáta (G-dúr, Op.78)
Ravel: Tzigane

 

Képek is vannak a koncertről a partner fészekklubbeli beszámolóján.

 

https://www.facebook.com/zshimanskaya/

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!