Keresés

Részletes keresés

Cleaning Cloths Creative Commons License 2026.01.01 -1 0 141
Előzmény: Bombycilla (137)
defhrfl Creative Commons License 2026.01.01 0 1 140

Semmit, nem is ez a kérdés. 

Előzmény: Bombycilla (138)
defhrfl Creative Commons License 2026.01.01 0 0 139

Köszönöm! 

Előzmény: suta3 (136)
Bombycilla Creative Commons License 2026.01.01 0 1 138

Mit kellene rajta szeretni?

Bombycilla Creative Commons License 2026.01.01 0 1 137

Isten? Az ki? Vagy mi?

suta3 Creative Commons License 2026.01.01 -1 0 136

Jól lesz így, leírom, hogy szerintem mi fáj Istennek. Az időrendben első alkotó Istennek az fáj leginkább, ha az általa szeretetből megalkotott teremtmények, és az általuk birtokolt világ a pusztulást választja az élet helyett, hiszen az a könnyebb út.

Azt gondolom, hogy ez a teher Őt is sújtja, hiszen neki is könnyebb lenne a halál felé menekülni, és nem vinni örökösen a hátán az általa alkotott világ gondjait és fájdalmait. De a felelősségét átérezve fontosabbnak látja az élet védelmét, mint a minden nehézséget elsöprő végső halált. Az Általa megalkotott élet fájdalmat is hoz, hiszen döntési szabadságot is adott hozzá, de ha az élet megszűnik, akkor nem csak a fájdalmas dolgok szűnnek meg, hanem minden, ami lehetőséget adhat egy boldog örök élethez. Ha a lét megszűnik, akkor nem csak a rossz és fájó dolgok fognak megszűnni, hanem minden szép és jó dolognak a lehetősége is. Így néz ki Isten fájdalma az én szemszögemből.

Előzmény: defhrfl (135)
defhrfl Creative Commons License 2026.01.01 0 0 135

Mondom, hogy nem vizsgamunka, és igyekszem tűrtőztetni a "tollam" e magasztos téma kapcsán. 

Nem tudom, hogy te, tehát konkrétan te mit értesz Isten fájdalma alatt.

Semmiképpen se szeretem, ha valamelyik embertársam helyettem akar válaszolni arra, amit nem magamtól kérdeztem, hanem tőled.

Ha jónak látod leírni, hogy Isten fájdalma micsoda, akkor megteheted.

Ha nem tartod jónak, megteheted azt is, hogy nem írod le. 

Engem is gyepálhatsz, ha jónak látod. 

Előzmény: suta3 (130)
suta3 Creative Commons License 2026.01.01 0 0 134

Akkor érdembeli választ nem fogsz adni?

Előzmény: defhrfl (133)
defhrfl Creative Commons License 2026.01.01 0 0 133

Értem. 

Előzmény: suta3 (132)
suta3 Creative Commons License 2026.01.01 0 0 132

Nem a kérdésemre válaszoltál.

Előzmény: defhrfl (131)
defhrfl Creative Commons License 2026.01.01 0 0 131

Egyikünknek sincs szerintem a másikénál komolyabb jogcíme. Szóval csak érdekel, hogy mit értesz Isten fájdalmai alatt.

Basszus, nem vizsgafeladat ez. 

Előzmény: suta3 (130)
suta3 Creative Commons License 2026.01.01 0 0 130

Nem tudod, vagy azt szeretnéd, hogy én írjam le helyetted?

Előzmény: defhrfl (128)
defhrfl Creative Commons License 2025.12.31 0 0 129

Miért szereted Istent? 

Előzmény: landdie (126)
defhrfl Creative Commons License 2025.12.31 -1 0 128

Előbb szeretett téged, mint te őt - ezt csak nyugtázni tudom, vitán felül. 

Mi Isten fájdalma? 

Előzmény: suta3 (124)
suta3 Creative Commons License 2025.12.29 -2 0 127

Talán gúnyolódsz, vagy csak azon csúsztunk el egymás mellett, hogy nem az emberek által elismert hatalmi elsőségről írtam, hanem az időrendben egymás után következőkről. Ez alapján nincs sok első (sőt, kettő sem) a tényleges időfolyamatban. Arról az Elsőről írtam, aki a legkorábban létezett. Ha ezt megérted, akkor látnod kell, hogy abból csak egy lehet.

Gyakorlatilag az Őt követőek csak teremtmények, hiába kaptak bármekkora isteni hatalmat, ha az Első alkotta meg őket. Persze ideológiai szempontból lényeges lehet, hogy az Első még létezik-e.  Az biztos, hogy az alkotó élet Vele kezdődött, és ha él, akkor szerintem az a teremtményeitől kapott, és a Tőle áramló szeretet miatt lehetséges. Ám lehet az élet folyamatát másképpen is látni, hiszen ahány létező, annyi gondolat születik.

Előzmény: landdie (126)
landdie Creative Commons License 2025.12.29 0 1 126

A mazochista istentipusok teremtenek maguknak alapvető fájdalmat. Persze nyilván élvezeti kényszerből... :) 

suta3 Creative Commons License 2025.12.28 0 0 125

Bocs az elütésért. "...csak a kíváncsiságod kielégítésének szánom."

suta3 Creative Commons License 2025.12.27 -1 0 124

Jelzem, hogy a véleményemet nem vitaindítónak, hanem csak a kíváncsiságod kielégítésen szánom.

Miért szeretem Istent? Én csak az elsőről tudok nyilatkozni, aki elött nem léteztek más Istenek. Őt azért, mert az élet, aminek mindannyian a részei vagyunk, fontosabb neki, mint a saját fájdalmának megszüntetése. Tehát azért szerem Őt, mert Ő már előbb szeretett engem.

Ne lepődjön meg senki, ha e hozzászólásra írt szavaira nincs részemről válasz. Kivétel az, aki megérteni akar, és nem csak cáfolni.

Előzmény: defhrfl (-)
MemetikaTan Creative Commons License 2025.12.27 0 0 123

Elköszöntünk egymástól. Szia-szia.

Jómagam a következetes és logikus gondolkodást szeretem, te meg azt nem.

Így neked nem szükséges rólam semmit sem tudni.

Ennyi.

Előzmény: defhrfl (122)
defhrfl Creative Commons License 2025.12.27 0 0 122

"Azért azt észre vehetnél, hogy éppen azt állítom, hogy nagyon sok Isten van." 

Igen, állítod. 

Ha arról beszélnél, hogy azok közül melyiket miért szereted, akkor maradnál az adott témánál.

Rólad is sokkal többet lehetne megtudni. Még az eddigieknél is többet. Sokkal. 

Előzmény: MemetikaTan (121)
MemetikaTan Creative Commons License 2025.12.27 -1 0 121

Nem vagyok mono-ateista. Az ateizmusok nagyobb baromságok bármelyik istenhitnél.

Azért azt észre vehetnél, hogy éppen azt állítom, hogy nagyon sok Isten van.

Istenek létezése tudományos tény!

Ja és nem csak állítom, hanem a Kognitív Istent, a sok Isten közül bizonyítottam is. 

Sőt már a világszintű tesztelése zajlik, hogy más tudósok is megerősíthessék.

Ha kapok miatta egy Templeton díjat, ami úgy félmilliárd forint, akkor szeretni is fogom a kognitív Istent. Most még túl sok befektetett munkám és energiám van benne csak, ami nagyon nem térült meg eddig.

Lásd: Templeton Prize azaz Díj

Előzmény: defhrfl (120)
defhrfl Creative Commons License 2025.12.27 -1 0 120

Abban egyetértünk, higy Istenről önként szoktak lemondani. Ebből nem következik, hogy egyesek lemondása esetén Isten sincs. 

Előzmény: MemetikaTan (119)
MemetikaTan Creative Commons License 2025.12.27 -1 0 119

Az önkéntesség híve vagyok, minden téren. 

"Isten"-t legyen az bármelyik a sok közül, senkitől sem lehet elvenni. Nem elvehető.

Arról az illető önként szokott lemondani.

Szia.

Előzmény: defhrfl (116)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2025.12.27 -1 0 118

Isten = részben egy kényszerképzet. Leírtam könyveimben, hogy ezt már pszichiáterek tömege ( Freud, Jung, Szász...), sőt Dawkins is detektálta. Ami nálam új feltárás, az a  tömeges gyógymódjának a módszertana. Azaz a kognitív immunizáció:

Előzmény: Elminster Aumar (117)
Elminster Aumar Creative Commons License 2025.12.27 -1 1 117

"Csak azt erősítetted meg, hogy "Isten" egyes emberek  kényszerképzete.

Ami a Tudományos Kognitív Isten feltárás és bizonyítás egyik al eleme. Amely bizonyított és tesztelhető is. Ez is éppen egy sikeres teszt volt."

Hűbammeg! Nagy vagy ember! Feltaláltad a kanálban a mélyedést: "az isten (istenek) kitaláció". És még "tudományosan" tesztelted is! Büszke lehetsz magadra!

Igaz, hogy ugyanezt már megállapította néhány ókori görög filozófus is több, mint kétezer éve, de az nem számít, hiszen azok csak okoskodó pederaszták voltak. Tied az érdem, meg a Nobel-csont, hogy kimutattad: "az isten kitaláció".

"Nem vagyok sem semmilyen ateista, sem semmilyen vallás követője, így észhez téríteni, sőt kigyógyítani sem akarlak."

De. Te konkrétan definíció szerint ateista vagy.

Csak a fejedben munkálkodó Megszállott Monománia Manók nem engedik, hogy ezt az egyszerű duális minőséget képes legyél logikailag felfogni: ha valaki hiszi, hogy isten (vagy istenek) létezik a valóságban, akkor ő teista, ha valaki nem-hiszi, hogy isten (vagy istenek) létezik a valóságban, akkor ő ateista. Nincs több kombináció itt! És te nem hiszed, hogy isten (vagy istenek) létezik a valóságban, hiszen a Nagy Tudományos Eredményed is arról szól, hogy "az isten kitaláció". Ergo te ateista vagy.

Előzmény: MemetikaTan (115)
defhrfl Creative Commons License 2025.12.26 0 1 116

Természetesen, és köszi. 

Én se szarakodok veled, amiért Zeuszt és Borvót szereted, más Istent meg nem. 

Lehet ez egy "szia, MemetikaTan". 

Előzmény: MemetikaTan (115)
MemetikaTan Creative Commons License 2025.12.26 -1 0 115

Csak azt erősítetted meg, hogy "Isten" egyes emberek  kényszerképzete.

Ami a Tudományos Kognitív Isten feltárás és bizonyítás egyik al eleme. Amely bizonyított és tesztelhető is. Ez is éppen egy sikeres teszt volt.

Az meg magatartástudományi tény, hogy kényszerképzetek ellen a racionális érvelés nem használható, így magadra hagylak.

Nem vagyok sem semmilyen ateista, sem semmilyen vallás követője, így észhez téríteni, sőt kigyógyítani sem akarlak. 

Mindenkinek joga van a saját kényszerképzeteihez.

Előzmény: defhrfl (114)
defhrfl Creative Commons License 2025.12.26 -2 0 114

Dehogy magyarázom, mint gyűjtőfogalmat! 

Istenről van szó, nem istenekről. 

Leírtam, hogy miért szeretem, és nem tartozik ide, hogy te hány istenről tudsz. 

Jelentsen neked ez: Isten - bármit! Szereted, nem szereted, tévképzet, bebizonyítottad a létezését, imádják a könyveidet, híres vagy stb.

Engem itt csak az érdekel, hogy miért szereted Istent.

Már válaszoltál is, szóval ha a válaszodat nem akarod visszavonni, akkor a szupernyilatkozatod után azt is megteheted, hogy csak olvasod az itt látottakat. Azzal nem vétesz, én viszont a kedvedért sem változtatom át a topikot rólad szólóra.

Nem zavarsz, mert nem engedem meg, hogy zavarjansk a hozzászólásaid. 

Előzmény: MemetikaTan (112)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2025.12.26 0 0 113

Fórum »  FILOSZ »  Vallás, Filozófia » Démiurgosz a világ teremtője

Egy hatalmi harcokban alulmaradt judeokeresztény szekta szerint Démiurgosz teremtette a világot és nem ZombiJézuska apukája. Mit szóltok hozzá, mit tudtok még róla?

Előzmény: MemetikaTan (112)
MemetikaTan Creative Commons License 2025.12.26 0 0 112

Nem ártana meghatároznod/definiálnod, azt a gyűjtőfogalmat, hogy i/Isten, neked mit jelent!!!

Definiálja valaki "Isten"-t !?

Mert még a judeokereszténységen belül is nagyon eltérő.  Még azon belül is mást és mást jelent.

Előzmény: defhrfl (109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!