SZENZÁCIÓ!!! A Fidesz ismét egy brutálisan mély ősi dolgot hozott felszínre. Elképesztő! A kínaiak is örülnek, meg minden ázsiai nép. Vagy mit tudom én.
De ezek szerint a magyar nép elhagyta Istentől rendelt helyét????? XD
amúgy ha egy nép a mennybe jut (pl mert orbán németh sándor segítségével a mennybe juttatja) akkor pl egy magyar-cigány a mennybe jut? vagy csak fele? tehát van egy magyar-cigány (vagy magyar-német stb) és a magyar része a mennybe jut, a német része meg a pokolba? :D
és ha magyar-orosz? akkor kétszeresen jut a mennybe? :D"
Életem nagy vágya, hogy egyszer turistaként eljussak Latin-Amerikába, leginkább Mexikót néztem ki magamnak, mert egy ősi maja romvárost is szeretnék megnézni. :-)
Amikor Havannában éltem, elmentem párszor a konzervatív askenázi és a reformista szefárdi zsinagógába. Ismertem jól a könyvtáros csajt az askenázi zsinagógában, meg eleve érdekelt a vallás.
Latin-Amerikában ez simán lehetséges: beengedik az idegen érdeklődőt, nem feltételezik, hogy rossz szándékai vannak.
Szóval voltunk ott ketten idegenek (értsd: nem zsidók), akik időnként mentek eseményekre.
Szóval látom, hogy a mínján tagjai szépen sorakoznak és mindenki felolvas a Bibliából héberül. Kérdezem a könyvtárost: honnan tud itt ilyen sok ember héberül? Ő meg nevet és mondja: még ő se tud, ő is csak jiddisül tud, majd mutatja a Bibliát - bal oldalon a héber szöveg, jobb oldalon lefordítva spanyolra és spanyol helyesírás szerint leírva a héber szöveg, szóval mindenki ezt olvasta fel.
Mert a zsidók kb. fele nem izraeli, s nemigen beszélik a hébert.
Esetleg ma divat tanulni zsidó iskolákban, de ez akkor is idegen nyelv, nem beszélik aktívan.
A mai héber amolyan sajátos szemita nyelv, jelentős európai hatásokkal.
Annak idején a cionista mozgalom álma az volt, hogy visszaállítják a klasszikus ejtést, azaz a mizrahiak beszéde legyen a szabvány (hiszen ők arab anyanyelvűek voltak, az arab meg sose halt ki, s az arab és héber hangrendszer közeli), de ez sose valósult meg ténylegesen, mert az európai zsidók lettek a domináns elem.
S mi van azzal a faszival, ki is 0-tól 4 eves koráig Magyarországon élt, aztán 13 éves koráig Csehországban, majd Belgiumban, es perfekt magyar, cseh, francia holland tudású? Az Belgiummal megy mennybe, vagy Magyarisztánnal? Netán Morvaországgal? Vallóniával.
Jól látom, hogy ez a népamennybejut dolog vad faszság?
amúgy ha egy nép a mennybe jut (pl mert orbán németh sándor segítségével a mennybe juttatja) akkor pl egy magyar-cigány a mennybe jut? vagy csak fele? tehát van egy magyar-cigány (vagy magyar-német stb) és a magyar része a mennybe jut, a német része meg a pokolba? :D
és ha magyar-orosz? akkor kétszeresen jut a mennybe? :D
"A zsidók nagyobbik része deigenis beszéli a hébert, méghozzá az ősi hébert"
Ez egy mítosz.
A cionista mozgalom fantáziája.
A valóságban már Jézus korában se beszéltek a zsidók héberül, ez csak istentiszteleti nyelv volt.
A zsidók akkor arámiul beszéltek, majd jiddisül, ladinóul, arabul később.
Szóval kb. 2000-2500 évig senki se beszélt héberül. Csak a szertartásokon olvastak fel héberül.
Éppen azért van, hogy egy mai héberül tudó képes Bibliát olvasni, mert mivel senki se beszélte a nyelvet, így az nem változott. Szóval a mai modern héber szemszögéből a bibliai héber régies szöveg ugyan, furcsa szavakkal, de nagyjából érthető.
Persze a mai modern héber kiejtése le van egyszerűsítve, mert az európai anyanyelvű - főleg germán és szláv - cionisták nem tudták rendesen kiejteni az eredeti hébert, így le lett egyszerűsítve.
Így az a vicces helyzet van, hogy míg egy mai izraeli nem tudja helyesen ejteni a klasszikus hébert, addig egy mai arabnak ez semmi gondot nem okoz.
Ha megnézed a mai héber írást, tele van j-ly tíousú dolgokkal. Több betű is van, melyet ma azonosan ejtenek, miközben eredetileg külön hangok voltak, csak az európai zsidók számára ezek nem voltak kiejthetők.
Szóval ma egy izraeli kisdiák sokat kénytelen magolni, mert hallás alapján sokszor nem lehet tudni milyen betűt kell írni.
Most nem írom le az összes ilyet, nem erről szól a topik, de pl. ha "k" hang van, az lehet כ vagy ק - az óhérben ezek külön hangok voltak, az előbbi hehezetes k, az utóbbi torokban ejtett k - a mai héberben az ejtés azonosan van, mint a magyar k.
Szóval az izraeli iskolásnak meg kell jegyezni mikor van a szóban az egyik, mikor a másik.