Keresés

Részletes keresés

Tatás Tata Creative Commons License 2025.07.13 0 0 60

egy komment valahonnan:

Nos, a nacionalizmus mint olyan a 19. század terméke. Azt megelőzően a nemzetállam fogalma nagyjából ismeretlen volt. És meglehetősen laza összetartó erő volt a Földgolyó java részén. A globalizáció valóban erodálja a nacionalizmust. Hogy ez jó vagy sem, nem taglalnám.

Az mindenesetre tény, hogy az emberiség történetében egy igen rövid periódusra jellemző a nacionalizmus. Elmondható, hogy az emberek nagyjából letojták, hogy mi történt kétszáz km-rel odébb a hasonló nyelven beszélőkkel. Egyéb, a feudális világban leginkább egyéni érdekek mentén szövődtek szövetségek, és nem a nemzettudat tartotta össze az államokat.
Ezt a mézmázas maszlagot a 19. és a 20. század nacionalista történelemszemlélete hozta be a közoktatásba és a közbeszédbe úgy általában. Korábban nem ilyen szemüvegen keresztül nézték a történelmet.

Mindez azért fontos leszögezendő, mert az egységes nemzetállamok jelentik inkább a kivételt világszerte, mintsem a szabályt. A nacionalizmus kora előtt teljesen kevert nemzetiségűek voltak az országok. Tessék elővenni a történelmi térképeket, különösen a nemzetiségi térképeket, és látszik, hogy nemzetállamokról beszélni is értelmetlen gyakorlatilag szinte a világ összes országában.

Ebből kifolyólag nem is helyezhette előrébb saját nemzettségét senki, hiszen jó eséllyel a szomszédja is másik nemzettséghez tartozott. De kettővel odébb aztán már biztos más nyelvet beszéltek odahaza.

Klasszikus példa Svájc esete. Négy hivatalos nyelve van és volt mindig is. De még a többséget jelentő német ajkúak is tucatnyi saját kis nyelvet beszélnek, amik nem is kompatibilisek egymással.
Németországban is tucatnyi dialektus van, más szókinccsel és helyi hagyományokkal. Az Elzász régió a történelem során kb. ugyanannyira volt francia mint német. A Benelux államokban mindig is és ma is teljesen össze-vissza vannak az egyes népcsoportok és nyelvek. Olyannyira, hogy Belgium emiatt rendszeresen a felbomlás küszöbére kerül. De említhetnénk itt Spanyolországot, ahol katalánok, baszkok, galíciaiak, asztúrok adják a spanyolok mellett a lakosságot. Tirol Olaszország és Ausztria határán teljesen vegyes. Lengyelország fele teljesen vegyesen német és lengyel - volt a második világháborúig. Csehország dettó. Románia egy ultra nagy nemzetiségi katyvasszal jött létre, a fele nem román ajkú volt. Oroszországban több tucatnyi nemzetiség és rassz él egy föderációban a kaukázusiaktól a vágott szeműekig. Afrika java részén a nemzetiség leginkább csak az útlevél szintjén értelmezhető, amúgy mindenhol legalább három nyelvet beszélnek. Indiában meg több mint százat, és rühellik is egymást az egyes rasszok, közös nyelvük meg a gyarmatosító britek által rájk kényszerített angol. Ha ránézel egy északi indiaira, gyakorlatilag európai is lehetne. A déli végről származók bőrük színe alapján akár az Egyenlítői Afrikából is jöhetnének. Indonézia szigetenként más és más nemzetiségek fölött létrejött központi hatalom. A kommunista kína is csak vassal és vérrel tudja úgy-ahogy homologizálni a népességét. De még ennek ellenére is több hivatalos nyelv fut náluk is, és még európai szemmel is ránézésre is tucatnyi nációt tud az ember mekülönböztetni a kínaiak között egy Kínába tartó repülőn ülve.
A közelkeleti megakatyvaszt ne is boncoljuk. Egymás hegyén-hátán élnek a nemzetiségek, és vándorolnak össze-vissza évezredek óta.

Az USA egy nagy olvasztókohó több tucatnyi nemzetiséggel, ahol a 20. század propagandájának köszönhető csak, hogy egyáltalán létezik náluk valamiféle nemzettudat. Már amennyi, és mely népcsoportoknál.

A 19. század elején a semmiből létrehozott államok többségében annyira nincs egységes nemzettség, hogy létrejöttük óta instabil államok, egyik polgárháborúból a másikba sodródnak - hol maguktól, hol a nagyhatalmak proxijaiként.

Szóval a nácizmus keverése a nacionalizmussal, a saját nemzettség előtérbe helyezése a világ lakosságának java részére érvénytelen megállapítás. A 19. század előtt pedig gyakorlatilag értelmezhetetlen fogalmak voltak. Ezért én a "minden értelmes ember náci" kijelentést teljes fogalmatlanságnak tartom. Amennyiben elfogadjuk ezt a tételt igaznak, akkor azzal nem állítanánk mást, mint hogy a valaha élt emberek 98%-a abnormális volt, és a ma életben lévők elsöprő többsége is a normalitás kategóriáján kívül esik.

ketni Creative Commons License 2025.06.16 0 0 59

"A zsidókkal is ez lett volna, ha nem zártak."

Lehet, de nem tudhatjuk.

A xenofóbia ilyen megátalkodott formája viszont ellenreakciót szül, mert ez már felsőbbrendűségi tudattal jár együtt.

Ez az, amit nehezen visel el a többi nép.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (58)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.16 -2 0 58

A népek 99 %-a eltűnik a történelemben.

Különösen az állam nélküli népek.

A zsidókkal is ez lett volna, ha nem zártak.

Előzmény: ketni (57)
ketni Creative Commons License 2025.06.16 0 0 57

A zsidóság nagyon zárt közösség.

Ez is a baja. A nagymértékű xenofóbia.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (55)
ketni Creative Commons License 2025.06.16 0 0 56

"A tudomány kompetens megállapítani, ki zsidó, ki szlovák."

Jobb az ilyet a delikvensre bízni, nem a genetikára meg a leszármazásra.

Az is szép dolog, nincs baj vele, de a lélek az fontosabb.

Ha én magyarnak vallom magam és elfogadom a magyarok szokásait mint egy egészen más rasszhoz tartozó egyén, együtt érzek velük, akkor magyar vagyok, bárki bármit is mondjon.

A tudománynak itt háttérbe kell vonulnia.

Előzmény: elterito (51)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.16 -2 1 55

"bármely népből be lehet térni a zsidók közé"

Elméletben igen, a gyakorlatban nem.

Előzmény: Tatás Tata (54)
Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 54

"Ha én azt mondom magamról, hogy zsidó vagyok, és a rabbinátus el is ismeri, attól még nem vagyok zsidó, ha nem vagyok zsidó."

nem a rabbi mondja meg hogy zsidó vagy-e. az ószövetségi törvények világosan definiálták ezt, bármely népből be lehet térni a zsidók közé, ha megtartod a mózesi törvényeket.

a mai rabbik kb azok akik a farizeusok voltak annak idején...

max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 53

"A tudomány kompetens megállapítani"

A tudomány ebben nem kompetens. A nemzetiség nem tudományos kérdés.

max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 52

Pedig nem.

Ha egy közösség nem fogad be valakit, akkor az akkor se lesz a közösség tagja, ha magát tagnak tekinti.

elterito Creative Commons License 2025.06.13 0 0 51

"Nem tudnak tévedni ebben."

De igenis tudnak.

Mert ha a szlovákok egységesen abban állapodnak meg, hogy csak az lehet szlovák, aki szőke, akkor hülyék, és nincs igazuk.

A tudomány kompetens megállapítani, ki zsidó, ki szlovák.

(Vagy nyelv, vagy leszármazás, vagy vallás alapján.)

Ha én azt mondom magamról, hogy zsidó vagyok, és a rabbinátus el is ismeri, attól még nem vagyok zsidó, ha nem vagyok zsidó.

(Ha zsidó vagyok, akkor valóban zsidó vagyok.

De ha nem, akkor nem)

Előzmény: max val bircaman szeredőc (50)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.13 -2 0 50

Minden közösség maga állapítja meg a szabályait. Nem tudnak tévedni ebben.

Előzmény: elterito (49)
elterito Creative Commons License 2025.06.13 0 1 49

Nem, mert ha tévednek, akkor szart ér a véleményük.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (47)
elterito Creative Commons License 2025.06.13 0 0 48

Bocsáss meg a kérdésért, de te vajon hülye vagy?

Te magad mondtad, hogy a pokolba jut, hacsak meg nem tér.

Én meg erre azt mondtam, hogyha megtér akkor nem jut a pokolba

Neked már az se tetszik, ha az állításodat pontosan megismétlem?

Hülyének kell lenni annak, aki ilyet csinál, így van-e?

Előzmény: Tatás Tata (45)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 47

Nem számít, hogy egy közösség mit gondol saját magáról?

Előzmény: elterito (46)
elterito Creative Commons License 2025.06.13 0 0 46

Az semmit sem számít

Előzmény: max val bircaman szeredőc (35)
Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 45

már fullba nyomod a kretén nyelvdekonstruálást?

Előzmény: elterito (44)
elterito Creative Commons License 2025.06.13 0 0 44

pokolba fogsz jutni (hacsak meg nem térsz)

No de ha megtér, akkor nem jut a pokolba.

Ugyi?

Előzmény: Tatás Tata (41)
híg ember Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 43

Ő azt is mondja, hogy lehet vért enni, meg hallójáratba verni. Mit vársz tőle...?

max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.13 -3 1 42

Mi köze ennek a témához Putyinhoz és a háborúhoz?

Oroszország nyilván igazságos háborút vív a ki nem provokált agresszió ellen. De ennek semmi köze semmilyen valláshoz.

Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.13 -2 0 41

te dühöngsz te suttyó szemét ember... tudod hogy ott van mögötted a putyini katonai erő, ez adja neked az erőt. pokolba fogsz jutni (hacsak meg nem térsz)

Előzmény: max val bircaman szeredőc (40)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.13 -1 1 40

A keresztelés nem vonható vissza, nincs rá eljárás. Hiába dühöngsz, akkor sincs.

Előzmény: Tatás Tata (38)
Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.13 0 0 39

jaja, keresztény erkölcs, pl 2 világháború, holokauszt, gulágok.

te mocskos szemét csaló böfögő bulvárember...

Előzmény: ketni (36)
Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.13 0 0 38

jaja nem lehetséges, csak ügyebár a katolikus, ortodox és hasonló egyházak nem egyházak :)

de mocskos szemét csaló...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (37)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 37

"Kilépés lehetséges az egyházból"

Nem lehetséges.

Előzmény: Tatás Tata (33)
ketni Creative Commons License 2025.06.13 -1 0 36

"A politikusok gyakran hivatkoznak a "keresztény többségre" vagy hasonló statisztikákra, miközben ezek a számok tartalmazzák azokat is, akik csak papíron tartoznak egy valláshoz."

Népszámláláskor meg lehet adni a vallási hovatartozást. Nem kötelező.

Tehát aki megadta, az vállalja is.

Ezért hülyeségeket beszélsz.

"csakhogy a köcsög szemét geci politikusok engem is beleszámolnak"

Szóltak neked direkt, hogy beleszámoltak?

Sajnálatodra Magyarország keresztény gyökerű ország.

Az erkölcsi mércéje ettől a vallástól származik. Akkor is, ha nem vagy vallásos és nem tudsz vagy nem akarsz róla tudni.

Majd meglátjuk mit fogsz szólni a sariához. Ha így megy tovább, Európa záros határidőn belül iszlamizálódik.

Már látom magam előtt ahogy behúzod füled-farkad és kussban ülsz a szobádban az eljövendő nagy demokratikus és színes jövőben.

Előzmény: Tatás Tata (33)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2025.06.12 -2 0 35

Csak épp ezeket a zsidók nem ismerik el.

Előzmény: elterito (31)
elterito Creative Commons License 2025.06.12 0 0 34

Ezt pont annyira tudom, kívülről fújom, mint azt, hogy a neutron nehezebb, mint a proton.

Ez evidencia.

Előzmény: Tatás Tata (32)
Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.12 0 1 33

engem katolikusnak könyveltek el, de semmi közöm a katolicizmushoz

Ez teljesen érthető helyzet. Sokan vannak, akik hivatalosan egy valláshoz tartoznak (általában születéskor vagy gyerekkorban történt bejegyzés miatt), de személyesen semmilyen kapcsolatot nem éreznek azzal.

Magyarországon a statisztikákban és hivatalos nyilvántartásokban sokszor szerepel az emberek vallási hovatartozása, de ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen gyakorolják vagy azonosulnak azzal.

Ha szeretnéd:

• Kilépés lehetséges az egyházból (van erre hivatalos eljárás)
  • Vagy egyszerűen nem foglalkozol vele - a saját identitásod te határozod meg, nem a papírok

A lényeg, hogy a vallási hovatartozás személyes választás kérdése, és senki nem kötelezett arra, hogy gyakorolja vagy viselje azt a címkét, amit gyerekkorában vagy születésekor rá aggattak.

csakhogy a köcsög szemét geci politikusok engem is beleszámolnak

Igen, ez valóban bosszantó lehet! A politikusok gyakran hivatkoznak a "keresztény többségre" vagy hasonló statisztikákra, miközben ezek a számok tartalmazzák azokat is, akik csak papíron tartoznak egy valláshoz.

Ez különösen problémás, amikor:

• Vallási alapon hoznak politikai döntéseket
  • "Keresztény értékekre" hivatkozva indokolnak intézkedéseket
  • A valódi társadalmi véleményt nem tükrözik ezek a statisztikák

Sokan vannak a helyzetedben - hivatalosan egy valláshoz tartoznak, de a valóságban semmi közük hozzá. A politikusok viszont ezt használják fel, hogy legitimálják bizonyos döntéseiket.

Ha ez zavar, az egyházi kilépés egy lehetőség (bár ez sem garantálja, hogy statisztikákban ne számítsanak bele téged más kategóriákba). De a lényeg, hogy jogod van dühösnek lenni, amikor a nevedben beszélnek olyanok, akikkel semmi közöd.

Előzmény: Tatás Tata (32)
Tatás Tata Creative Commons License 2025.06.12 0 1 32

ki számít zsidónak? röviden

A zsidó identitás meghatározása több szempontból is történhet:

Vallási szempontból: A hagyományos zsidó vallási jog (halakha) szerint zsidó az, akinek anyja zsidó, vagy aki áttért a judaizmusra.

Kulturális/etnikai szempontból: Aki zsidó származású családból jön, függetlenül a vallási gyakorlattól.

Izraeli állampolgársági jog szerint: Zsidónak számít, aki zsidó anyától született vagy áttért, illetve akinek van zsidó nagyszülője (ez a "visszatérési jog" alapja).

Önmeghatározás szerint: Sokan zsidónak tekintik magukat kulturális, történelmi vagy családi kötődés alapján, vallási hit nélkül is.

A kérdés összetett, mert a zsidóság egyszerre vallás, kultúra és etnikai hovatartozás, és az egyes közösségek eltérően értelmezhetik.

Előzmény: elterito (31)
elterito Creative Commons License 2025.06.12 0 0 31

Szóval nem állítottam hogy aki körülmetélt az mind zsidó (mert úgyibár muszlimokat is körül szoktak metélni)

De azt igenis mondtam, hogy  akit zsidóként körülmetéltek abból nem lehet nemzsidó mert mondjuk jehova tanujává lesz.

Persze nyilvánvalo, hogy ezáltal nemzsidó vallású lesz de zsidó marad és nem lesz belőle nemzsidó, hanem zsidó jehova tanuja lesz.

Mert ugyebár léteznek zsidó keresztények, zsidó jehova tanúi, zsidó muszlimok, zsidó mormonok, és zsidó ateisták.

Nemcsak zsidó zsidók vannak hanem zsidó keresztények, vagy ha úgy tetszik keresztény zsidók is.

Ugyi?

Előzmény: max val bircaman szeredőc (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!