Az alaptörvény (régebben alkotmány) eredeti szöveg szerint a preambulumban az szerepelt volna, hogy „az ember születési neme biológiai adottság, amely – a teremtés sorrendjével egyezően – vagy férfi, vagy nő lehet”, a mostani módosítás azonban a gondolatjelek közötti részt kihagyja.
Fölmerül a kérdés, hogy a teremtés rendje szerint férfi és nő, avagy a SORremdje szerint? A két szó eltérő. Mert a sorrend nem azt mutatja, hogy férfi vagy nő, hanem azt, hogy előbb férfi, és csak azt követően nő. És még egy kérdés. Az ide író fundikeresztények szerint a nő csontból lett faragva, vagy nem is lett kifaragva?
Szerintem Németh egyetlen politikai célja, hogy elismerjék a felekezetét hivatalosan.
Ez megtörtént, pont.
Miért lettek elismerve az új egyházügyi tv. meghozatala után, annak ellenére, hogy a fideszes tábor 90+ %-a utálja a Hitgyülit? Alapvetően 2 okból:
- a Hitgyüli a legnagyobb magyar újprotestáns felekezet, jobb nem csinálni belőlük ellenséget,
- bosszú a belpesti liberális értelmiség ellen, mely korábban istenítette a Hitgyülit.
Én egyszer találkoztam a Németh Sanyival. A Semjénnél voltunk megbeszélésén - még az első Orbán-kormány alatt -, én voltam az ortodox delegáció egyik tagja. Beszélgettünk Semjénnel, aztán távozunk. A következő vendég: a Hitgyüli.
Semjén nagyon udvarias ember, túlzásba is veszi, az a típus, aki kínosan ügyel, hogy előre köszön a biztonsági őrnek és a takarítónőnek. Szóval Semjén jön ki velünk, szemben várnak a hitgyülisek, 3 ember, köztük a Németh Sanyi. Semjén meg lelkesen üdvözli, még kicsit meg is hajol - mindenkivel ezt csinálja, mint mondtam.
Németh Sanyi arcán leírhatatlan öröm, mint egy kisgyerek, akinek fagyit vettek, olyan "lám, az államtitkár fogad engem, kijön elém személyesen!" arckifejezés.
A Hitgyüli sose mondta, hogy lenne hitalapú politikai tanítása. Mint mondtam, az egyetlen a politikai cionizmus és Izrael totális támogatása - ez alap minden keresztény-cionista újprotestánsnál.
Szóval bármely párttal együtt tudnak működni, mely kifejezetten nem Izrael-ellenes.
A más eltéréseket meg megoldják. Lásd, amikor a Hitgyüli a SZDSZ háziegyháza volt, simán megesett, hogy míg az SZDSZ pl. kiállt az abortusz mellett, addig a hitgyülis SZDSZ-esek meg ellene szavaztak. Akkor azt mondták "politikailag egyetértünk, de ez vallásetikai kérdés, itt Isten szava dönt".
Így van, a hitgyüli próbált dörgölőzni az MDF nevű párthoz is emlékeim szerint 2010-ben.
És talán a kopogtatócédula gyűjtés is 2010 ben volt, vagy az előző évben.
Dávid Ibolya, Herényi Károly ott ültek a gyömrői úton a csarnokban az elsősorban, és ha nagyon túrnám a netet meg is lelném ezt a fotót..
Aztán a fityesz győzőtt, így a gitt hülekezete nevű maffiaszervezet megkapta az államilag elismert történelmi egyházi státuszt az állami támogatások miatt.
Szüleim ateisták. Apám keményen. Anyám öreg korára - él még - már inkább agnosztikus.
Szóval ateista nevelést kaptam, így nőttem fel. Annyit tudtam a vallásról, mint ami tudható általános kultúrából, de mindez nálunk teljesen idegen, külső dolog volt.
Alapvetően késő kamaszkorban érdekelni kezdett a filozófia - sőt, fel voltam véve egyetemre filozófia szakra 18 évesen, de aztán nem oda mentem, de ez egy külön sztori -, s teljesen racionális úton jutottam el oda, hogy Isten nemlétezése valószínűtlen.
De nem voltam tag sehol, nem léptem be sehová. Jártam sok felelekezethez: jehovisták, adventisták, még zsidókhoz is (pedig származásilag 0 % zsidó vagyok, csak valahogy tetszett), meg persze katolikus, ortodox templomban is jártam nyilván. De olvastam már anyagokat is: metodisták, pünkösdisták, stb.
Végül tag lettem a mormonoknál. De kb. másfél év alatt rájöttem: röhejes baromság.
Aztán kiléptem - persze valószínűleg az ő adataikban máig tag vagyok, onnan nagyon nehéz kilépni -, s megint nem voltam semmilyen.
Arra jutottam, az ortodoxia a válasz. De sokéig ez csak elmélet volt, nem léptem be. Hivatalosan csak pár év után lettem tag. Azóta - ez 1997 - ott vagyok.