Einstein relativitáselmélete szerint mindegy, hogy a Föld kering a Nap körül, vagy a Nap kering a Föld körül. Ezek szerint Kopernikusz nem fedezett fel semmit?
Ebben a topikban is valami nagy felismerésedet próbáltad itt terítékre hozni, de már a 22. hozzászólásodból kiderült, hogy összekevered a keringő mozgás centripetális erejét a forgó vonatkoztatási rendszerben fellépő centrifugális erővel.
Az nem meglepetés, te ugyanis értelmezhető, értelmes választ még sohasem adtál. Ami szintén nem meglepetás, mert ahhoz gondolkodási tevékenység lenne szüksélges, az pedig saját bevallásod szerint számodra igen fárasztó.
Ha fény vagy rádió hullámcsomag a "csomag", akkor a relativitáselmélet szerint nem mehet fél fénysebességgel, mert a relativitáselmélet szerint a fény (és a rádióhullám is) minden rendszerben teljes fénysebességgel halad.
Ha mikuláscsomag, akkor a relativitáselmélet összeadó képletével számolva 0,8 fénysebesség.
A kérdés az, hogy a relativitáselmélet szerint mi a válasz. Ha szerinted a relativitáselmélet szerint lehetséges, hogy az űrhajó szemszögéből nézve fél fénysebességgel távolodik az a "hullámcsomag", és úgy képzeled, hogy nem mindegy, hogy hullámcsomag vagy pedig mikuláscsomag, akkor mondd el a konkrét megoldást mindkét esetre.
Én nem hiszek a fotonok létezésében, mert senki sem tudja megmondani, hogy mi is lenne a foton. Einstein szerint részecske, de Plank szerint nem. Gamow szerint "hullámcsomag" de többet nem tudott róla mondani. A "modern" fizika szerint valami teljesen más.
Szerintem nincsenek fotonok. A fény tisztán hullámokból áll, mégpedig szakaszos hullámokból. Így én nem tudom elmondani, hogy a relativitáselmélet szerint hogyan kellene mozogni a "fotonnak". Ezt pk1-től kellene megkérdezni. Meg azt is, hogy mit is akar tulajdonképpen kérdezni.
Nem akadékoskodni akarok, és nem is akarok kitérni a válasz elől, de amíg nem tisztázott, hogy mi a kérdés, addig nem érdemes találgatni.
Csak az én verziómat tudom elmondani, ha kíváncsi vagy rá.
Nem tudom, hogy a relativitáselmélet kontextusában konkrétan hogyan képzeled el a világűrben fél fénysebességgel távolodó fotont, de ha szerinted nem mindegy, akkor mondd el a megoldást mindkét esetre.