A Haiti szigetek Rongo-rongo írásának megfejtéséből egy sok ezer évvel ezelőtt használatos zárójelezés elevenedett meg előttem ! - majd hasra estem tőle . Ez a Rongo-rongo írás zárójelezése csak a komplex síkomra írt matematikai nyelven keresztül érthető meg ! Hogy ne keveredjenek a vizsgálódásaink területei ezért ennek a Haiti sziget zárójelezés matematizált változatát elneveztem Ranga-rongo matematikának, mivel a halmazelmélet rangokat használó változatának felel meg !
A Rongo-rongo holt nyelv írását csak nemrég fejtettem meg ! És látható belőle, hogy miután rájöttem stílusára, már nem is bonyolult, sőt egészen egyszerű írás ! És kiderült, hogy a jelei a képírás és az ábécé alapú írás közt félúton van ! Olyan figurákra formalizált képregény lenne !
Ebben nagyban segített, hogy a nőgyógyászati képregényeiről kiabált, hogy miről is szólnak, sok cicuska képet láttam már az interneten !
Amitől igazán lefagytam, hogy több ezer évvel ezelőtt is használtak hasonló zárójelezést, mint a mai modern matematikában is használunk ! Csak azért nem omlottam össze ettől a lefagyástól, mert aki Windows operációs rendszert használ, az hozzászokik a tadám, haláli kék képernyős Microsoft attrakcióhoz !
És csak azért neveztem el Ranga-rongo algebrának, hogy az interneten ne keveredjenek az altémái !
Ha jól értelmeztem ezt az archaikus fatáblákon lévő szövegeket, akkor e zárójelezés formalizmusa ilyen lehet: ☾* ☾* ☾* ☾* ☾ ** ☽ # ☾* ☾* ☾ ** ☽ # ☾* ☾* ☾* ☾* ☾* ☾* ☾ ** ☽