Talán a 20. sz.-ban csúcsosodott ki, de évszázadok, sőt, valószínűleg évezredek óta jellemző világunkra, hogy bizonyos államok, országok a többi fölött állónak tartják és érzik magukat és eszerint is cselekednek, politizálnak.
És pont ez a nagyhatalmi arrogancia, a "döntünk rólatok, de nélkületek" elv az, ami annyira igazságtalanná, veszélyessé és lassan élhetetlenné teszi világunkat.
Megváltozhat-e ez? Megváltoztatható-e békésen vagy maradnak az ez által generált feszültségek, amelyek lassan de biztosan majd a felszínre törnek?
Belátják-e a világ ún. elitjében, hogy másoknak is helyet kellene adni maguk mellett, és sok kérdést (pl. országhatárok holléte, világszervezetek felépítése, stb.) a tabusítás helyett újra kellene gondolni, majd tisztességes módon elvégezni?
Meddig lehet fenntartani világunkat igazságtalan alapokon?
[31]-es HSZ-omban céloztam, hogy hiedelmek tömkelegével vagyunk ellátva. S bár a középkorban a geocentrikus (=Laposföld) nézet nem igazán szólt az életünkbe hiedelmeivel, a mai világgazdaság és politika hasonlóan - alacsony ismeretséggel - elhihető téveszmék alapján működik, s rövid távon (1-200 év) jó hatásfokkal, ám végkifejletében katasztrófát okozva. De messzebbre is mehetünk az időben, és más - szintén az életmódunkat jelentősen befolyásoló - hiedelmeken nyugodtak a régi társadalmi szerveződések.
Csakhogy kialakult egy titkos tannak nevezhető, és az igazságot jól ismerő társaság, amely kihasználta a hiedelmeket, maga hasznára hajtotta, és manipulációs technikával gyakorlatilag irányította a történelmet. Minden ma ismerhető, és a mai időkről is szóló jóslat valójában egy-egy kiszivárogtatása annak a forgatókönyvnek, amely évezredekre előre megadta az irányítás vezérfonalát.
Ez ugyan összeesküvés elméletnek tűnik, ám szerves része volt a tannak az, hogy az emberi psziché könnyedén hozható olyan állapotba, melyben összeesküvéseket gyárt magának, így a valóságra könnyen lehet azt mondani, hogy csak összeesküvés, és nem igaz. Egy ismerősömtől idézem: "Lehet, hogy paranoiás vagyok, de attól még üldözhetnek is!".
Mára azonban a társaság olyan formában nem létezik, ahogyan elképzeljük, hanem bizonyos emberek - önvédelemből - egy rég kialakított, és megszüntethetetlen szabályrendszerhez igazodnak, és a felesleges pénzüket erre az igazodásra költik, mint Marionett figurák. Kilépés nincs! Ha valaki belekerült, komoly szankciókkal kell számolnia ha dezertál, és ez mutatkozik meg az utóbbi időben jópár esetben, egyes - sokak által jól ismert - személyekkel, akik vélhetően eljátszottak a gondolattal.
Hogy mégis mi lehet a teendő? Erre a csapdaelmélet válaszol. Alapjának megalkotója nemrég "ünnepelte" születésének 120-adik évfordulóját. (Neumann, játékelmélet)
Azért azt nem hiszem, hogy Rothschildok meg olajsejkek nélkül összeomlana a civilizáció; azért ennél több lábon áll az emberiség. Persze nem akarom elzavarni sem őket. Igaz, azt sem tudom, mit kezdenek ezek a vagyonukkal: csak a saját szórakoztatásukra és igényeik kielégítésére halmozzák fel vagy juttatnak belőle a köz javára is? Ez utóbbiból is lehet ám profitálni.
De van különbség okos gazdálkodás és rablógazdálkodás között és remélhetőleg ezt egyre többen ismerik fel és eszerint cselekednek, élnek, fogyasztanak. A hulladékok újrahasznosítása ipari nyersanyagként, a "vissza a természetbe!" jelszó követése mindennapjainkban a kulcs az élhető világ felé szerintem.
Valóban, a vagyon és hatalom nyújtotta előnyöket csakis egy teljes mértékben élhető bolygón lehet élvezni. Mégis úgy tűnik, hogy nem jó felé mennek a dolgok Földünkön.
Vajon miért nem fektetnek be többet a gazdag országok a szegényebbek megsegítésébe, hogy az ottani életszínvonal emelkedésével az ottaniak is környezetkímélőbb, fenntarthatóbb életet élhessenek? Oktatás, hulladék újrahasznosító üzemek, infrastruktúra, megfelelő bérek...
A hatos csatornán látható Hihetetlen! magazinban foglalkoznak ilyennek többek között: Rothschild, Rockefeller, stb. családok vagyona és befolyása, háttérhatalom, ami világunkat irányítja...
Amúgy elég szánalmasak, hogy elképzelhetetlenül nagy vagyonuk és befolyásuk ellenére csak az emberiség kihalasztására képesek, nem pedig a fölemelésére. Én a helyükben az orvostudományba és az űrkutatásba fektetnék sok pénzt.
Nem tudom, mekkora a vagyona a szóban forgó püspöknek, de talán Németh Sándor luxusprédikátornak több tejbeaprítani valója van. Mondjuk az általa (meg)vezetett tömegek meg is érdemlik, hogy legombolják őket.
Kevés okos összeharácsolja a pénz-arany 99%-át, majd emiatt, a szennyezés miatt, aszteroida miatt, atomháború miatt, stb. kihal az emberiség nagy része. Ciklikusan ismétlődik a folyamat.
Nem arra akartam utalni, hogy legyen mindenki egyenlő vagyonelkobzás meg ilyesmi által, annál is inkább, mert én is tudom és elfogadom, hogy az előrébbjutásra igyekvés a fejlődés egyik fő mozgatórugója.
Viszont ha ez mohóságba és mások kihasználásába csap át, az már elfogadhatatlan, sőt, mindenki számára káros. Ha megbontod vele a természet vagy a társadalom rendjét, az előbb-utóbb vissza fog ütni: ilyen pl. az esőerdők írtása, az óceánok és más vizek szennyezése a természetben, társadalmi szinten pedig a vagyonosok előnyben részesítése a hatalmi ágakban a nincstelen tömegek előtt. Egyáltalán: miért tömeges a nincstelenség a világunkban?
A legyen mindenki egyenlő elv igazságos, de nem felel meg a természet legalapvetőbb rendező elvének, a hierarchizmusnak, ezért soha nem is fog tudni megvalósulni. Továbbá finomam szólva nem is ösztönző, nem is hatékony, szóval még csak is lenne jó, sőt.
Persze, hogy igazságtalan! Hiszen nem az igazságon, hanem téveszméken alapul minden. Különösen a politika (ha már ide került a téma) ilyen.
Téves hiedelmek az emberi értelemről.
Téves hiedelmek a jóról és a rosszról.
Téves hiedelmek az élvezetekről, és a szenvedésről.
Téves hiedelmek a boldogságról.
Ezek egy része éppen az elmúlt pár évben tisztult le, cáfolván a téveszméket.
Akik pedig (a topiknyitó által említettek) uralkodnak felettünk, azok ismerik már évezredek óta a hiedelmeket, és ismerik a valóságot is. És ez az uralkodásuk alapja. Tudják, hogy a téveszmékkel hogyan lehet sarokba szorítani bárkit.
Emiatt az igazságtalanság jól működik. Ma már az egész világon.
Ha ilyen alapossággal utánajársz a Vatikán kora - középkori történelmünk alakítása és a kereszténység terjesztése érdekében kifejtett "áldásos" tevékenységének, úgy javasolhatom neked még az előbbieken túlmenően az un. "Zaragoza-i, avagy Tordesillas- i Szerződések" létrejöttének és érvényre juttatásának
és a következményeknek, mások - idegenek sorsába való aktívabb közreműködésnek a pontos, hiteles körülményei megismerését.
Akad egy igazán megnézésre méltó monstre mozifilm ebben az esetben is, itt is kiváló színészek (mint
Robert De Niro, Jeremy Irons és Liam Neeson) közreműködésével, ez pedig nem más, mint a "Misszió"
címen megismerhető - megnézhető és az akkori, ottani történelmet alapos pontossággal bemutató film.
".....ha gazdag lennék, valahogy nem tudnám nyugodtan élvezni a vagyonomat, tudván, hogy mennyi ember nyomorog. Ha pedig mások rovására szerezném vagyonom, az végképp elfogadhatatlan lenne számomra."
Kicsit későn elegyedek bele a témába, mindazonáltal megkérdezném, hogy olvastad - e Sánta Ferenc :
"Az Ötödik Pecsét" cínű művét, avagy láttad - e akárcsak egy alkalommal azt a filmet, amelyet ennek
a történetnek alapján készített 1976 - ban, azonos címmel Fábry Zoltán. Abban meglehetősen komoly alapossággal kitárgyalásra - megrágásra kerül ez a téma, illetve mindaz, ami ebben a tekintetben az
embert, mint a társadalom legelemibb alkotóelemét jellemzi. Ha nem lett volna hozzá szerencséd, úgy ajánlhatom szíves figyelmedbe. Sokmindenről szól, ami összefügg az általad épp itt felvetett idézettel kapcsolatos és a végeredmény felettébb tanulságos lehet a te - de nyugodt szívvel mondhatom, hogy -
.bárki más számára is. Ebben csattanós választ kaphatsz az fent felvetett problémádra, igen zseniális színészek hizeles tolmácsolásában.
Na mindegy, egy a lényeg: Anglia egykoron az egész világot uralta. Igen, a 200 milliós Nigériát is, sok mindennel egyetemben. Nemzetközi szinten a hadseregek döntik el, hogy ki az erősebb. Valójában pedig a szervezettség, a logisztika. Tehát hiába volt Anglia pár milliós anno, ha jól szervezte magát és leigázta a fél világot. Nem a mennyiség, a minőség számít.
"A keresztes háborúk védekező és egyben hódító hadjáratok voltak, egyik fő céljuk a Szentföld visszaszerzésén túl a katolikus kereszténység kiterjesztése, a keresztény világbirodalom (Res publica Christiana) létrehozása volt, a pápa vezetése alatt." - kaptam a Google magyarázatot, miután beírtam a keresőbe a "keresztes háborúk oka" kifejezést.
Amúgy a muszlimok szent háborúja, a dzsihád nem-e még hódítóbb jellegű?
Az érték a termőföld, a jó levegő, az iható víz, az ásványkincsek, az ezeken és ezekből az emberek által megtermelt anyagi javak, táplálékok és fogyasztási cikkek.
"Itt semmi érték nincs."
A fenét: miénk Európa egyik legjobb termőföldje, termálvizei. És mint mindenütt: maga az ember, ami a legfőbb érték. Ő gondolkodik és alkot.
És értéktelen terület sincs, csak rossz gazda, aki nem tud élni a birtokolt terület által adott lehetőségekkel.
"nem tudom, hogy az embereknek honnan van a pénzük"
Tippem: 1. EU-s anyagi források,
2. a kormány által betelepített, amúgy káros multik által fizetett adó,
3. állami pénznyomda által kibocsájtott mennyiség.
Hát, mindenki annyit tud, amennyit megszerez. A felső politikában pláne, mert ott már nem azon megy a vita, hogy éheznek-e a parlamenti képviselők vagy sem. Ha a 40 milliós Anglia nagyobb beleszólást tud kiharcolni magának, mint a 200 milliós Nigéria vagy 1.3 milliárdos India, hát ilyen ez. Országhatárok, kapis? Nemzetközi szinten kicsit máshogy megy a játék, mint egy országon belül. Egy országon belül lehet vitatkozni sok mindenről. Nemzetközi szinten már az erőviszonyok számítanak. És persze azt is kipróbálták már, hogy a fél világ legyen kommunista, az sem jött össze, bármennyire is szeretnék itt NAGYON sokan.
Egyébként ez a "gazdagság" is egy akkora hülyeség. Eleve definiálni kellene, hogy mi az, hogy "érték". Ja, nem lehet, mert állandóan változik. Ezért is csodálom, hogy pl ebben az országban még nem hajléktalan mindenki. Itt semmi érték nincs. Ami értékes azt Orbán elszedte vagy elszedheti. Tényleg birkatürelme van az embereknek és 0 veszélyérzetük. Illetve nem tudom, hogy az embereknek honnan van a pénzük.
Churchill ezt valakinek válasznak mondta (a "demokrácia ..." stb), egyáltalán nem ítélte ő sem tökéletesnek,
csak utalt arra, hogy jelenleg nincs más életképes rendszer és ebben igaza volt.
Igen, van olyan "demokrácia" is, ahol a football szurkolók 2 tábora egymást lövi vállról indítható rakétákkal a lelátó 2 oldalán. Majd egyszer jó fiúk lesznek ők is, most még fejlődő demokrácia :o)
Fejlettek a Benelux, UK, Dánia és több más ország arrafelé.
Fél Európa (volt "szoc álamok") fejlődését 40 évre vetette vissza a volt Szovjetunó bolsevik létrejötte (és persze a fasizmus is).
Ha akkor ott nem az a diktatura alakul ki, ma egészen más problémáink lennének.
Persze ez már kitaláció. A pénznélküli világ pedig fantazmagória, de igazi változást csak az jelentene, mert ma az a "motor".
"te azt mondod, hogy mindenki egyenlően osztozzon a világ dolgaiban"
Akkor szerinted pl. az ENSZ-ben a briteknek meg a franciáknak továbbra is több beleszólása legyen a világ összes térségének sorsába, mint mondjuk a 200 milliós Nigériának a saját sorsát ezen világszervezeten keresztül illetően?
Én nem vagyok keresztény, de sokmindenben igaza van Székelynek.
Amúgy a Közel-Keleten a muszlimok a hódító betolakodók, amire a keresztes hadjáratok voltak a védekezés válaszai. A többiben igazad van.
"Azért,van pár ember kezében a lóvé,mert ők okosabbak mint te,én.
Elakarod venni tőlük?
Kommunista vagy."
De ha mégis megszerezném, akkor én lennék az okosabb? Kommunista sem vagyok, de ha gazdag lennék, valahogy nem tudnám nyugodtan élvezni a vagyonomat, tudván, hogy mennyi ember nyomorog. Ha pedig mások rovására szerezném vagyonom, az végképp elfogadhatatlan lenne számomra.
Azért,kicsit furcsa amikor egy olyan vallás hírmondója papol,akik kereszteshadjáratokat indítottak,eröszakosan terjesztették a vallást,kereszténységet.
Ök is elcsatoltak területeket,lsd.Amerika,Concvistádorok.
Azért,van pár ember kezében a lóvé,mert ők okosabbak mint te,én.
Nem, csak te azt mondod, hogy mindenki egyenlően osztozzon a világ dolgaiban. Namost bizonyára rengeteg ember van, akinek kevesebb minden van mint neked. Miért tagadod meg tőlük az egyenlőséget? Te miért érsz többet mint ők, te miért élsz jobban mint ők, te mitől vagy különb? Egy bizonyos szinten ez is "nagyhatalmi arrogancia". "másoknak is helyet kellene adni" magad mellett, nem gondolod? Olyanoknak, akiket lehet, hogy te nem szeretnél magad mellett, de sajnos "történelmi szükségszerűség". Ilyen ez, valamit valamiért.
Különösen a 25. perctől érdemes belehallgatni, attól beszél arról, hogy pl. csak egy pár ember kezében összpontosul a világ vagyonának túlnyomó része, az emberiség nagyja meg nyomoroghat. De szó esik igazságtalanul elcsatolt területekről és az ENSZ felépítésének tarthatatlan mivoltáról is.