Lefedné az összes metróállomást a Bubi – ez is feladata lesz az újonnan kiválasztandó szolgáltatónak
Minden fontos, legalább 30 ezres utazásszámú közlekedési csomópontot, így az összes metróállomást is lefedi. Az új szolgáltatás később olyan megállókba és városrészekbe is elér majd, mint az Örs vezér tere, Kőbánya-Kispest, Újpest-városkapu, a József Attila-lakótelep, Angyalföld, Zugló vagy az Őrmező. A kerékpárok ráadásul már a Mobi-pontokon is felvehetők és leadhatók lesznek.
Az eljárás lebonyolítása körülbelül 8-10 hónapot vesz igénybe, az új szerződés megkötése jövő nyáron lehet esedékes, az új kerékpárok pedig 2026 első hónapjaiban érkezhetnek."
De miért nem lehet a Mobi pontokat, akár most azonnal bevonni?
"Az Európai Mobilitási Hét ideje alatt, 2024. szeptember 16-a és 22-e között a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, valamint a GYSEV vonatain utazóknak nem kell kerékpárjegyet venniük, azokat a szolgáltatók díjmentesen szállítják.
(A megfelelő kapacitás érdekében az utazóknak a kerékpárhelyjegyet ebben az időszakban is meg kell váltaniuk az intercity- és az expresszvonatokon, valamint egyes interrégió-járatokon!)"
Én "sajnos" szeretek a sajátommal menni mindenhová.
Visszatérve a vonatra, tényleg fura, hogy a fennen hangoztatott kölcsönös bérletelfogadás a bicajokra nem vonatkozik. Legalábbis a Bp-bérlet felől nézve.
Én már nem vagyok szerelmes a saját bringámba, szívesen kipróbálok más bringát is, így inkább bérelek a helyszínen (Tisza tó, Balaton) ma már rengeteg lehetőség van.
Én is láttam azt a topikot, de több éve nem írtak oda, azért próbálkoztam itt.
Egyrészt nem akarom sehol hagyni, másrészt onnan (köki) még tovább mennék bicajjal. Tehát bicajozás - vonat - bicajozás. És esetleg tök másfelé jönnék vissza.
Csak ezért meg nem vennék két bringát. :)
Nem vitatom, hogy sokaknak jobb lett ez az új struktúra, de itt Bp és környékén túrázgatóknak szívás. Nem ver földhöz a 2x500 ft, inkább csak bosszant. :-D A bkk-s bringabérletet simán megveszem, pedig van úgy, hogy egyáltalán nem használom. De jól jön, ha defekt vagy zivatar, vagy eü. okok miatt fel kell szállni buszra/vilire.
Nem jutottam dűlőre a bkk, ujtarifa, stb. oldalakon. Vagy csak nem akarom elhinni, amit találtam? :)
Létezik, hogy kerékpárbérletből nincs megfelelő a vasúti vármegyebérlethez? Csak országost lehet venni?
Aztán: a BKK kerékpárbérlet nem érvényes Bp közig. határain belül a vonatra is? Csak a megjelölt villamosok-buszok-HÉV-re? Tehát itt is eltérés van a normál Bp-bérlethez képest? Mert az tudtommal jó a MÁV-ra is.
Tehát ha teszem azt Budafok - Kőbánya-Kispest viszonylatban szeretném igénybe venni a vonatot, akkor a bicajomra országbérletet kell vennem? Vagy egyesével napi 2x500 ft MÁV kerékpárjegyet?
Amúgy gyalogolós/tömegben nyomorgós/átszállós/megint gyalogolós utazásnál jobb az ugyanannyi ideig tartó bringázás! :-)
Sok múlik az útvonal okos megválasztásán! Bringával el lehet kerülni a kellemetlen szakaszokat, néha érdemesebb pár perces kerülőt tenni élvezetesebb utazásért.
a Bubi-állomások száma is sokszorozódik majd. Azzal önmagában megugrik majd ezek száma, hogy bevonják majd a Mobi-pontokat, azaz a kijelölt rollerparkolókat. Ilyenből jelenleg több mint 800 darab van Budapesten, integrálásuk azért hasznos, mert a Mobi-pontok sokkal sűrűbben helyezkednek el, mint a Bubi állomásai. Ha itt is le lehet majd tenni a bicikliket,
Otthonról nem tudok bringával elindulni, mert zordabbak arra a viszonyok, mint a Belvárosban, de a Belvárosban már simán lehet bringázni. Sajnos kell egy kicsit sétálni a BUBI-ponttól.
Beszélgetés a belvárosi közterületek problémáiról és jövőjéről Rab Judittal, a BKK - Budapesti Közlekedési Központ közterekért felelős vezetőjével, Rádai Dániel józsefvárosi alpolgármesterrel és Vitézy Dávid , közlekedési szakértővel (a MUT közlekedési tagozatának elnöke), a moderátor Édes Balázs urbanista volt.