Keresés

Részletes keresés

dave_dömper Creative Commons License 2023.08.16 0 0 4

Természetesen nem tudom pontosan (sőt még pontatlanul sem), de tippet, azért adhatok e - tekintetben. Eszerint létezik itt a "Közlekedés Fórumcsoport" - ban egy un. "Vasutas Fórum" , azon belül "Modellvasút Virtuális Vasút" szakFóruma és annak több önálló, vasútmodellezéssel szinte hivatás - szinten foglalkozó topikja. Ezekben feltett hasonló kérdésedre bőséggel kaphatsz választ, mert éppen ebben a tekintetben komoly szakértelemmel találkozhatsz, miután a modellépítők számára ez a tudás a szükséges információ fontos, nélkülözhetetlen része. Így tehát bizalommal ajánlhatom az itteni topikok valamelyikében (így pl.

a Magyar Modellek, Vasútmodellezés, Modellvasúti Jármű - építésc. topikokat) efféle kérdés feltételéhez.

Sok sikert hozzá.

Előzmény: Rumcice (3)
Rumcice Creative Commons License 2023.08.16 0 0 3

Mi a piros és mi a vörös szín RAL színkódja?

Előzmény: dave_dömper (2)
dave_dömper Creative Commons License 2023.08.15 -3 0 2

"pir0s m0zd0ny"

 

Anélkül, hogy mélxebben belemennék, ebbe a témába, ennek a hsz.-nak kapcsán csal annyit, hogy épp a vasút nemigen használja a "piros" szót a szinezés jelölésére. Nincs tehát piros jelzőfény (vasúti fényjelző, sorompó fényjelző esetében), nincs piros színű jáemű (mozdony, szrmély-, és teherkocsi, és nincs piros színű zárfény, jelzőtábla  festés, csakis vörös. Ezzel szemben a közúti közlekedésben sűrűn használják a piros szinjelzést, minden értelemben (közúti jelzőlámpa fénye, jármű szinezése, stb.) Ez épp olyan, mint, amikor, úgy 50 év előtt a MR (Magyar Rádió), illetve a MTV (Magyar Televizió) sport (pl foci) közvetítésel során szigorúan elkülönítették a "null - nulla" szavak használatét az eredmények megnevezéséte. Már nem is emlékszem, de az egyik média minden közvetítő sportriportere szigorúan "null"-t mondott, míg a másik meg "nulla"- t (1 - 0, az az egyik esetében "Egy - Null, míg  másik esetben meg "Nulla - Nulla" volt.

Előzmény: Lovrin (1)
Lovrin Creative Commons License 2023.08.15 -2 1 1

pir0s m0zd0ny

Előzmény: 9255 0638 003-7 (-)
9255 0638 003-7 Creative Commons License 2023.08.15 -1 0 0

Láttam olyan véleményeket, melyek szerint a sima kék/vörös + sárga színtervek a járműveken ocsmányak.
Nekem meg ettől teljesen eltérő a véleményem, bár talán elfogult vagyok, mert én mindig is ezt az egyszerű színtervet ismertem, nekem ez a "normális" vasúti színezés.

De talán más miatt is ez tetszik nekem. Kedvelem a minimalizmust és sok járműnek egyszerűen maga a formája szép, amit az egyszínűség mintha kiemelne. (Itt főleg az M63, V63 és V46-ra gondolok például.)

 

Nem tudom, az emberek összességében hogyan vannak ezzel. Hogy mennyire vagyok egyedül/kisebbségben a sima egyszínű + sárga kedvelőjeként.

9255 0638 003-7 Creative Commons License 2023.08.15 0 0 topiknyitó

Nézelődve, keresőt használgatva nem láttam nagyon olyan topikot, ahol az ilyesmikről lenne szó konkrétan, a konkrét járművek topikjaiban pedig kissé offnak érződik.
Nem tudom, 2023-ban mennyire érdemes újat nyitni, de hátha lesz valami.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!