Olyan ingatlant vettünk (több év keresgélés után találtunk egyet ami tetszett), hogy a szomszédnak közvetlen a kerítés mellett van egy kb. 30 m magas nyírfája. A 95%-a a magoknak, leveleknek ide jön át, a lombkoronájának a fele nálam van. Mivel a nap tőlünk süt, azon gondolkozom, hogy milyen gyorsan növő magas növényzetet ültethetnék, ami árnyékban tartaná a nyírfát, ezért gondolom az ki is pusztulna. Más eszközzel nem szeretném elpusztítani, mert gondolom rám tudná bizonyítani, hiszen többször kifejeztem nem tetszésemet. (A másik szomszédja elmesélte, hogy évekig kérte a szintén óriás fáját, hogy vágja ki, mert árnyékolja a kertjüket. A válasz mindig nem volt. Aztán egyszer megbetegedett ez a fa, ő meggyanúsította a szomszédot, hogy biztosan ráöntött vmit. Debrecenből hívott szakértőt, aki 1 hétig vizsgálta és megállapította, hogy természetes úton pusztultak el). Ennek fényében mit tudtok tanácsolni, mit tehetek? Azt mondta előző tulaj nem használta a kertet, ezért gondolta, hogy gond nélkül telibe szemetelheti, az màr nem érdekli hogy 3 gyerekkel használjuk..
Nem. Az sötétződ módszer, a tilcccsukbe! Ez ellen küzdök mindenütt. A tiltás nem jó.A tiltás ostobaság.
0. Meg kéne értsék, hogy mekkorát nő. Kertészek és tulajdonosok is.
1. Helyesen kell alkalmazni.
2. Úgy kiváló sövény. Szuperjó.
3. Mindezt úgy, hogy télálló, miközben mindkét szülője fagyérzékeny. Hibrid faj, ráadásul nem simán faj, hanem nemzetség hibrid.
4. Jó önkormányzati előírás kell a telekhatarolókra és be lehet tartatni.
Egy tűztövis sövény például sokkal nagyobb sz......atás. Ezt még a nagyvad - szarvas, őz, stb. - is tiszteli. Ilyenkor is kiráz a hideg, eszembe jut milyen nyírni és összetakarítani, véres kézzel, kesztyű se ér sokat.
Figyelj írtam hogy nem tetszett nekik az orgona és kivágtam, a fenyőt szintén a kérésükre ki fogom vágni. Az utcafrontomon a tujákat is kérte, de ahhoz sztem semmi köze nincs. Láthatod a részemről megvan a békesség felé törekvés.
Sajnos kell balettozni, még a tetőn is miatta. A lombfogó háló az szépen átereszti ám a dió tavaszi barkáit - rengeteg - porrá morzsolódik, esik az eső, 5 centis iszap lesz az ereszcsatornában... Gumikesztyűvel kell kiszedni, ebben erősen akadályozna a háló :-) De köszi.
A jogi lehetőség minimális és elég szűk mozgásteret ad (a konkrét települési előírás ismerete nélkül is, ennyire konyítok a joghoz), max. egy csonkolás fér bele sok ügyintézés és kínlódás után, amivel azon túl, hogy kapunk egy fatorzót és esetleg egy fastatikailag veszélyesebb egyedet, megnyitjuk a felület a betegségekre is (nem kéne!), a külső feltételrendszer, tehát az általános társadalmi-politikai-környezeti-klímavédelmi-mindenféle elvárás a zöldítés felé mozog mindenhol (erre is van némi rálátásom), s az egyedi fa és árnyéka is és a párologtatása is egyre nagyobb értéket képez (ehhez is értek, meg még szerény is vagyok 0;) ). Na meg kapunk ugye kemény munkával egy ellenséges szomszédot, hát ez tényleg FŐNYEREMÉNY! ;)
Mivel a versenyzőnk érdekes, de elszánt, főleg és különösen nem javasolnám neki, hogy elvágja a fa ő felőli oldalán levő tartógyökereket, mert akkor az a szomszéd felé fog dőlni egy vihar során, esélyes, onnantól kezdve szép pereskedés elé néz. Csak emberi sérülés ne legyen, mert akkor mennek felfelé a tételek és már lehet, nem Ptk, hanem a Btk. figyelget befelé. Szép is egy pár hónapos felfüggesztett böri vagy 150 nap közmunka egy fülemileperér ...
Nekem alig 20 centire ültetett valamelyik előd tulajdonos egyik épületemtől egy fát, de lehet, hogy a fa mellé építette eleve a falat, tehát ő előbb volt ott. Megvárom, míg kidöglik a fa és majd messzebb pótlom. Ez a józan ész íratlan törvénye.
Ha a fa egészséges, és lakóépületet nem veszélyeztet, akkor békét kell vele és a szomszéddal is kötni egyet, netán kiegyezni a nagyon átlógó ágak ésszel történő és mérsékelt visszametszésében, amit a szomszéd felől, tehát a másik oldalon is meg kell tenni, hogy a fa, mint mérleg, egyensúlya ne boruljon fel.
Tegyél fel lombfogó hálót. Sokat számít. Ha ócsított megoldás érdekel, akkor kertészeti boltban, gazdaboltban van a fiatal fák törzsét védő vadháló, szinte mindig kapható. Nekem jobban bevállt, mint a lombfogó háló, csak melósabb feltenni. Ahol ez van, ott már nem kell évente balettozni a létra tetejéről.
Dióm és nyírem is van, nem is egy, sőt, sok minden más is, továbbá láttam már ezt az embertípust is párszor. Bár ne láttam vóna! Van, ahol a Bálint gazda által említetteket be se tudnám tartani, se más se, mert nem adja ki a zötmétert. Aztán mégis kijönnek egymással valahogy az emberek, különben már ásóval agyonvert elásott hullákkal lennének trágyázva szerte a kertek.
Van ennél rosszabb is, a másik kiköltözős típusból, aki min. 2,5 méter, inkább 3 méter magas, hermatikusan zárt és az olyan kisebb, 2-4 megatonnás :) atomvillanástól is védő kerítéssel veszi magát körbe, de belülről a kerítésétől 20 cm távolságra olyan 30 centis tőtávval benyomja a Leylandii-kat. Mindenütt másutt meg cél a golfgyep szint. Nem telik bele 8-10 év és ha nem döglött ki a ciprusok fele, jön a fejvakarás, hogy mit csináljon ő most a min. 15 méter magas elszabadult kiserdőjével, ami lassan már őt is kiszorítja, továbbá - aggasztó, de - minden szomszédja nekiállt bizonyos Lynch békebíró életművét és munkásságát buzgón tanulmányozni. Több ilyen műsort is figyelek, persze könnyen beszélek, mert én már leszámoltam a Leylandiikal (lásd buta ember saját kárán tanul), igaz, nem vidámság ebben a magasságban fát (ki/le)vágni, tanul belőle az ember.
Na ez az. A nyírfás szomszédom amikor még csak 2 hónapja laktunk itt elmondta, hogy ronda az orgona (a közös kerítésnél végig az volt) és a fenyőt vágjuk ki mert beteg és ne is ültessünk másik fenyőt. Az orgonát 4 hét alatt tisztítottam ki, a végén nem köszönte meg, de ez nem érdekelt. A fenyőt pár nap múlva kivágatom. Így az én részemről 0 növényzet lesz a közös kerítésnél.
Az én kérésem, hogy levágja az átlógó ágakat, persze sosem lesz teljesítve.
Amikor rákérdezett, hogy az utcafrontomon levő 4 tuját nem-e vágnám ki.. Na akkor jöttem rá hogy hülyének néz..
Az én diófám átnyúló ágait szó nélkül levágta a szomszéd, sebkezelés nélkül, pedig, ha beindul a nedvkeringés, sok vizet elcsöpögtet ott, szokták mondani, hogy elvérzik.
Na, pedig én voltam itt előbb, és a diófa is előbb volt mint a szomszéd. Csak én nem vagyok veszekedős, egy belenyugvó balek vagyok, ahogy egy munkatársnőm szokta mondani :-)
A másik szomszéd diófájának ágai pedig ha fúj a szél, leverik a hátsó kisházam macskalépcsőjét, cserepeit, az esőcsatorna is tele van miatta. De én nem vagyok egy beszólogatós, kitisztítom és kész.
Miről beszélsz? Én takarítottam össze a magjait, leveleit, ágait ami egész télen letört. Szépen rendben tartom a kertemet egyedül, mert a férjem sokat dolgozik és amíg a gyerekek kint vannak addig én csinálom a kerti munkát. Viszont vannak határaim, szülői segítségem nincs, egyik gyerekem cukorbeteg akire állandó figyelem kell. Nem bírok egyedül mindent és a szomszéd munkáját sem érzem hogy nekem kellene elvégeznem. Plusz veszélyesnek érzem ha a gyerekekre esik egy ág a magasból. Igen, fogok málnát ültetni, meg virágokat, szép kis kert lesz ez:)
a fákat és bokrokat nem szabad a telekhatárra ültetni, hanem be kell tartani a gyakorlatban kialakult távolságokat.
Az élő sövényeket, a málnabokrokat, a szőlőoltványokat minimálisan 80 cm-re a telekhatártól kell ültetni. A mogyoró-, birs- és naspolyabokrokat két méterre, a kis fákat (pl. őszibarack) 3 méterre, a közepes törzsű alma-, kajszi-, körte-, szilva- stb. fákat négy méterrel a telekhatártól kell ültetni. A terebélyes, nagy fákat (pl. a dió-, gesztenye- és cseresznyefákat) öt méterrel a telekhatártól beljebb kell telepíteni.
Ennek az embernek a medvehagyma büdös lenne. Ahogy a ribizli savanyú, a málna meg szúrós. A meténgnek a terjedése zavarná, a sárga árvacsalántól frászt kapna (s az is terjed), az árnyliliom mérgező lenne, a hortenzia meg túl igényes neki. Az ilyen ember nem is komposztál (most se), mert az munka, ami büdös.
Amúgy is, hozzányúlni a lombhoz, pfúj! Maga a gondolat is halálos, ilyet várnál el tőle, hát miféle kíméletlen ember vagy te? :D Bocsánat, nem tőle, hanem Tőle! ;-)
Vízkedvelő, vízkísérő fafaj, ezért. De emésztőgödör, pláne szivárgó, kiütött falú, "okosba" típusú 2023-ban a hatályos országos, sőt, európai normák szerint nemigen létezhet. Csak zárt falú. És szippantják. Ha mégis létezik még, abból a tulajdonosnak lesz majd némi költsége, főleg talajterhelési bírság formájában. Pláne majd akkor, egyéb is mikor a dió gyökere elkezdi tágítani a nyílásokat és telenőni az aknát, meg körbe. Vagyis, a diónak nem kell ahhoz nyílás, csinál ő majd maga.
(Nagyon kevés esetben lehet már csak egyedi szennyvíztisztító művet telepíteni, igen behatároltak a jogi keretek és sokkal jobb a kontroll, mint fél évszázada, amúgy, jogosan.)
Nem hogy örülne egy nyírfának, kifejezetten szép és különleges növény, érdemi árnyéka eközben nincs, mert apró levelű, s az avarja is könnyen bomlik, a termése meg észrevehetetlenül apró, ráadásul nem is gyomosít vele. A lőtéri, hathetes döglött kutyát se zavarja egy ilyen fa. Szerencsétlen, szánalomra szoruló egy figura ez, minek az ilyennek kert?
A diófa alatt rengeteg növény megmarad, ami bírja az árnyékot, nagyjából mind. Tudom, mit beszélek, hatalmas diófánk van majdnem földig érő ágakkal és teljesen be van nőve az alja. Most medvehagyma mező van ott, vannak ott ribizlibokrok, be is érik a gyümölcsük és magától, magról kelt málna, ez is terem. Meg egy csomó dísznövény, meténg, sárga árvacsalán, árnyliliom, a szélénél hortenziák.
A lombja pedig komposztálható, talajtakarásra is fel lehet használni. Én otthagyom, ahová lehullott, és prímán nő ott a növényzet. Egy dekát se szállíttatok el belőle, a szomszédból is elkérem az övékét.
Szóval jó dolog a diófa, szép és hasznos, csak nem közvetlenül a kerítés mellett.
A diófát ne oda ültesd, mert akkor a fele dió átesik és neked kevesebb jut.
Ne akarj bosszút állni és elnyomni azt fát, mert csak jár ezen az agyad, idegeskedsz, és érdemben nem történik úgyse semmi. Szokj hozzá a nyírfához, te választottad azt a házat az adottságaival együtt.
Valóban neked van szükséged segítségre az alapján, amit művelsz. Csak épp valami orvosira. Így saccra valami antiszociális figura vagy, aki alkalmatlan a társadalomba való beilleszkedésre, ráadásul egy felfúj pökhendi hólyag. Vettél egy telket, volt lehetőséged felmérni előtte, mi van ott, ennyi, vedd tudomásul. Ez az út, amint elindultál, 20-30 év pereskedéshez, örökös veszekedéshez és ahhoz vezet, hogy véglegesen ilyen gyűlölködő, msának rosszat akaró idegi roncs legyél, mint ami már itt látszik belőled. A vége zárt osztály.
Add el, és abból a pénzből veszel 20-40 hektár tanyát bárhol. Olcsó is, utánadvágják. Ott nem lesz közeli szomszéd, akivel bajod legyen.
Nyugodtan ültess diófát oda. Egyrészt nem éred meg, hogy megnőjön, másrészt, mivel te már tudatosan ülteted szabálytalanul, veled át is ültettetik meg meg is bírságolnak jogosan, ráadásul ha viszont meg nem veszik észre, életed végére nyersz egy csak magas költséggel kivágható fát, ha egyáltalán, mert a diót általában minden település szigorúbban veszi kivágásilag. Nem engedik ill. régen is enegdélyköteles volt. De legalább lesz egy jó mélyárnyékos helyed, ahol semmi meg nem marad alatta, se fű, se talajtakaró, se semmi, de lesz jó sok lombod, amit még komposztálni se tudsz, de köbméterszámra, plusz még a betegségek szaporodása miatt semmire se haználható dió is ott lesz. Kiváló önbüntetés, meg is érdemled. Tudod mit, ne is egyet ültess, hanem egyből hármat! :D
De nagy a jóisten állatkertje ... csak a kerítés lehetne sokkal magasabb ...