Igen, ez az eredmény. A káoszt jómagam is fokoztam (nem szándékosan), mert amit a 17-ben leírtam, az nem ekvivalens az eredeti feladattal. A 17-belinek ugyanis 38 megoldása van, míg annak, amelyben Bob ad össze törteket, ez az egy. A feladat érdekessége, hogy a tanulók nagy részének nem okozott gondot, ők tényleg 30 másodperc - 1 perc alatt megoldották (ha hihetünk a kommenteknek - és miért ne?), míg az is hihető, hogy ugyanakkor egész családok órákig izzadtak ezen a feladaton. De hogy is lehet ezt megoldani 30 másodperc alatt?:
Főszabály: figyeljünk a szövegre: Bob összead két törtet, közös nevezőre, de nem a legkisebb közös nevezőre hozva végzi el ezt az összeadást:
2/󠄀󠄀󠄀? + 2/3 = 12/? + ?/48 = ?/48 = 11/?
Adjuk meg a kérdőjelek helyén szereplő számokat! (Úgy képzelhetjük, hogy Bob elvégezte a feladatot, csak az általa leírt számok némelyike elmosódott.)
A 30 másodperces megoldás:
Bob először is közös nevezőre hozta 2/?-t és 2/3-ot, tehát a második kérdőjel helyén is 48 szerepelt:
2/󠄀󠄀󠄀? + 2/3 = 12/48 + ?/48 = ?/48 = 11/?
Másrészt ?/48-ra a 2/3 lett bővítve, akkor pedig annak 32/48-nak kell lennie:
2/󠄀󠄀󠄀■ + 2/3 = 12/■ + ■/48 = ■/48 = 11/■ A ■-k helyére olyan pozitív egészeket kell írni, amelyekre az egyenlőségek teljesülnek. Melyik az ?
ChatGPT :
Az egyenlőségek helyes pozitív egész számokkal való kitöltéséhez először meg kell határoznunk az ismeretlen jelöléseket. Jelöljük a hiányzó számokat rendre a következő módon:
2/■ + 2/3 = 12/■
12/■ + ■/48 = ■/48
■/48 = 11/■
Most sorban megvizsgáljuk az egyenlőségeket:
Az első egyenlőség: 2/■ + 2/3 = 12/■
Ahhoz, hogy kiszámoljuk ■ értékét, vegyük észre, hogy mindkét törtrészt azonos nevezőre kell hozni. A közös nevező a ■ és a 3 legkisebb közös többszöröse, ami 3 * ■. Ekkor:
A PRC fiatalok mehetnének önkéntes 12 éves ideológiai képzésre a Góbi sivatagba
Először úgy számoltam, hogy a románok 60 év után behozták a lemaradásukat tőlünk. Fél napig csak botladoztam a lakásban, a küszöböt alig tudtam átlépni. De megnéztem, van még hivatalos országonkénti összesítés oldal http://www.imo-official.org/results_country.aspx , idén még 1 arannyal jobbak vagyunk
... no és aztán, a ChatGPT4 = 20 dollárba kerül havonta, én nem tudom megfizetni ! Az aki gazdag, annak lesz MI-je, annak meg szegény annak meg nem lesz ! Én megértem, hogy üzlet, de mégis ...
Summa(i>=0: qi) = 1/(1-q), ha abs(q)<1: ez okés Summa(i>=0: qi) = 1/2, ha q=-1: ez nyilván azért van így, mert a sorozat felváltva 1 és 0 Summa(i>=0: qi) = 1/0, ha q=1: az egy az istenséget jelképezi, ami az ember számára felfoghatatlan, megismerhetetlen, mondhatni végtelen Summa(i>=0: qi) < 0, ha q>1: ez nyilvánvalóan ellentmondás, ami akkor jelentkezik, ha az ember hiúságában az istenséget jelképező egy fölé akar menni, mert akkor büntetésképpen a nullánál is kevesebb lesz az eredmény
Ma már prózaibbak vagyunk: egyszerűen úgy fogalmazunk, hogy ez az azonosság csak abs(q)<1 esetén igaz.
És akkor mi lenne, ha 10 vonalkódért 10 jégkrémet adnának?
Kölcsönzök tíz vonalkódot a kvantum banktól és azonnal megadom.
Kaptam tíz jégkrémat ingyen.
Mellesleg a folyamat dinamikáját már az nem befolyásolja, hogy a fizetésemből mennyit tudok jégkrémre költeni, milyen gyakran. Az egyetlen korlátozó tényező, hogy a bank milyen gyakran tud vonalkódokat kölcsönözni.
(Na meg az, hogy nincs végtelen számú jégkrém a boltban, és nem is tudnék megenni annyit.)
1/(1-1/0) = ?
Fokozzuk tovább a jégkrém tobzódást.
Tegyük fel, hogy 10 vonalkódért kapok 11 jégkrémet. Most vegyük először a képlet szerint:
1/(10/10-11/10) = 1/(-1/10) = -10
Csakhogy a tranzakciót nem tudom lezárni a korábbi trükk szerint.
Kölcsönzök tíz vonalkódot, amit azonnal meg is adok, amikor megkapom a 11 jégkrémet.
Viszont marad egy felesleges vonalkódom. Nincs elvarrva a szál.