Azaz meg kell rajzolni a rajz szabályai szerint (nagyjából,hogy léptékhelyes és több kép is van róla ). A rajzon a szükséges méretek szerepelnek és akkor meg lehet vitatni.
itt nem az önsúllyal van a gond (fa-alu), hanem a többlet szél és hóteherrel.
olyat nem vehetünk figyelembe, h te "megígéred h letakarítod" :)
statikus fix szabványok alapján dolgozik.. ezzel védi magát a börtöntől.
1,5m konzolod van, és ezt eredetileg arra méretezték, hogy az tele van hasznos súllyal (kb. 300kg/m2).
itt az a baj, h erre még plusszban kerülne rá az előtetőd önsúlya, hó és szélterhe is. vagyis jelentős tehernövekedés lesz.
statikus födémterved nincs, ezért általában egyszerűbb/olcsóbb a falra rögzíteni, mint egy bizonytalan teherbírási tartalékkal rendelkező erkélykonzolra.
Nincs meg a statikai számítást is tartalmazó tervrajz. Ha meglenne akkor még ott van, hogy a terveknek megfelelően, mind technológiailag, mind anyaghasználatnak, fegfelelően épült-e. :) "Ránézésre" :) Elég stabil, "monumentális" remélhetőleg túlméretezett... mivel tudomásom szerint egybe van öntve a födémmel. A mérete 850*150 cm. Szerintem 8-10 embert el kellene bírnia azért az nem kis súly... de persze ez csak okoskodás.
Kérdés a Statikus mit csinál ilyenkor és mennyiért? Méri, hogy mennyit bír el a terasz ? Megnézi valamilyen műszerrel a szerkezetét? Vagy "csak" a szabványokból indul ki ?
Gondoltam azt is, hogy a fa szerkezet helyett alíniumot használok, így a szerkezet erőssége nem változna, de a súlya csökkenne... A polykarbonát tető nem nagy súly... A havat tudnám róla folyamatosan eltávolítani, esetleg fűteni is, hogy elolvadjon.. A szél terhelés jobban izgat, nem tudom mennyire lenne ellenáló a viharos szélben, az mennyire terhelné a teraszt...
"1. . De nem nagyon találtam olyan megoldást, hogy az egyik gerenda a teraszhoz van rögzítve alátámasztás nélkül."
mert a meglévő szerkezetet (erkélykonzol) általában csak annyi terhelést bír, amennyit eredetileg terveztek rá. és az új előtető többletterhét nem biztos, hogy elbírja.
általában nincs meg az építéskori statikus terv. nem olcsóbb a statikus díja, mint a többlettfa ára, amennyibe az erkélytől független építés kerül.
Szeretnék saját magam egy kb. 8 x 3 méteresre teraszfedést készíteni. A váz szerkezetet fából a tetőt polikarbonát lemezből szeretném elkészíteni. Sok felől próbáltam/próbálok tájékozódni , cikkek , blogok , szabványok , képzési anyagok , youtube videók .. stb .. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy szakma, sokan ezt sokáig tanulják és nagyon jól csinálják ... és akkor még ott van a statika is :) De azt is látom, hogy szabad érdemes ebbe amatörként is belevágni, tisztelve megfogadva a szakértők tanácsait, intelmeit, kritikáit. Első körben 3 kérdésem lenne amire nem találtam számomra kielégítő választ eddig. 1. A terasz földszinti, a felette lévő szinten van egy vasbeton erkély kb. 150cm "kinyúlásal" elég masszív vastag betonnal, szerintem egybeöntve a födémmel. De nem nagyon találtam olyan megoldást, hogy az egyik gerenda a teraszhoz van rögzítve alátámasztás nélkül. Ennek mi az oka? Nem ajánlott, nem szabad, vagy nem túl jó ötlet ? Ha oda tenném kevesebb faanyag kellene, szebb lenne a látvány is.
2. A másik gerendát talajcsavarokra erősített oszlopokra szeretném tenni. 150 X 150 mm-esre. Nem találtam erről sem infót mi a még elfogadható oszlopmagasság ilyen esetben ?
3. Ti milyen típusú fát választanátok az itthon kaphatóak közül?
Minden építő jellegü ( akár kritikus ) hozzászólást szívesen fogadok !