Keresés

Részletes keresés

tipego Creative Commons License 6 órája 0 0 1036

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Úgy tűnik, hogy engem is utólért a csökkenő vízmennyiség a kerti fúrott kútban. Ha jól sikerült megmérni, akkor csak kb. 17 méter mély lehet a kút. Eddig egy nagyobb teljesítményű DAB Jet 102-es szivattyúval használtam gond nélkül. Az idén egy-egy locsoláskor először 15-20 percenként történt meg, hogy elkezdett visszaesni a vízmennyiség. Megállapítottam, hogy a szvattyúház szinte teljesen kiürült. Feltöltöttem, indítottam és megint ment rendesen, 10-15 percig. Aztán megint leesett a kinyomott vízmennyiség. Megint szivattyú feltöltés ... De az elmúlt napokban annyira rossz lett a helyzet, hogy a szivattyú feltöltés és indítás után, már egy percen belül elmegy a nyomás és kb. 2-3 liter folyhat percenként. Elvittük a szivattyút egy nagyobb vízhozamú kúthoz. Ott tökéletes. Szóval tuti, hogy a kutamban van kevés víz. Sajnos emiatt a meglévő nagy szivattyút nem tudom használni, mert a szinte üres szivattyúházzal járatva, gyorsan kukába menne.

Sikerült nagyjából megmérnem, hogy most kb. 16-18 liter jön a kútból percenként.  Ezehez a vízmennyiséghez kellene (reméljük átmenetileg) egy kisebb teljesítményű , olcsóbb szívattyút beszereznem, mert muszály öntözni. 

Ehhez szeretnék hozzáértő segítséget kérni. Mekkora szivattyút vegyek? Akár konkrét típusokat is ajánlhattok. Nézegetten a nagy lengyel A....o webboldalt is. Ott már 10-20 e Ft körül is vannak kisebb szivattyúk. 

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Üdv.

kavicsos1964 Creative Commons License 11 órája 0 0 1035

Ezt láttam én is elsőnek ! 

Előzmény: ali kis (1033)
kavicsos1964 Creative Commons License 11 órája 0 0 1034

4,5 méternél van a nyugalmi szint csak nem folyik utánna csak nehezen . Sűrű porhomokok vannak 5 méter környékén olyan rétegesen . Azt mondják legalább 18 méterig menjek ott van olyan réteg ami talán agyag lesz és az alá kéne menni . Nagy kérdés olyan itt van-e ! Re ndkívül változékony a talaj . Ami gödröt ástam azokon a rétegek ferde irányúak és az agyagnak vélt részek is inkább csak olyan ferde hatású lösz csíkok . Valószínű addig megyek vele amíg majd megint csikorogni fog forgatáskor ,mert az kavicsosabb réteg és abban ,vagy az alatt állok meg abban lessz a legkevesebb por homok . Még az is nagy kérdés meddig tudok eljutni . 5,5 méterben állok mert nincs aki esztergapadban rávágná a meneteket . Ezért rendeltem egy egy colos metszőt ,hát hogy mikor ér ide nem tudom és valami furfanggal majd azzal vágom a menetet magamnak ,bár még azt nem tudom el tudom -e érni hogy a karmantyút rá lehessen tekerni a feléig a vágott menetnek . 

Előzmény: hjano1 (1031)
ali kis Creative Commons License 21 órája 0 0 1033

Van itt igazi kézzel vert megoldás is. Kicsit mozgalmas.

https://www.youtube.com/watch?v=oEkqw1DdsGU

hjano1 Creative Commons License 21 órája 0 0 1032
hjano1 Creative Commons License 22 órája 0 0 1031

„Vert kúttal kapcsolatban minden jótanácsot fogadok ! ”

Egyetlen videót találtam a youtubon, amelyen lehet a módszert látni.

Amit én tudtam ezzel kapcsolatban, az úgy működött, hogy szoros bilincset tettek a csőre, majd középen lyukas nehézségbe fűzték a verni való csövet. Ezután   2 -3 erős ember emelgette és ledobta a súlyt a bilincsre, ami nyomta lefelé a csövet. Ha talajt ért, feljebb húzták a bilincset, kezdték újra a verést.

Ha nekem kellene ilyen kutat csinálni, jóval vastagabb csövet használnék, és hosszabban perforált szakaszt, amire szűrőt is szerelnék.

Mert mi van, ha mélyen van a nyugvó szint? Manapság a vizek nagyon mélyre húzódtak, még itt a Duna mellett is sok helyen 6 méternél mélyebben van. Beljebb az Alföldön még sokkal inkább.

Előzmény: kavicsos1964 (1014)
kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 1030

Nincs csak a partiszűrésből termelnének ha volna víz a Dunában 

Előzmény: triplaharom (1028)
kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 1029

Hát ez az hogy nem ahhoz nincs a szivattyúknak nyomása. A követ ,és kavicsokat csak sűrűbb iszappal tudod felhozatni ,de azt meg a közönséges szivattyú nem bírja nyomni ! A dugattyús iszap szivattyúk is nehezen szívják fel ,sokszor iszapot kellett cserélnünk régen hígabra mert nem volt elég öblítése a fúrásnak . 

Előzmény: triplaharom (1027)
triplaharom Creative Commons License 4 napja 0 0 1028

Gondolom van azért tartalékban fút kútjuk is, mélyebben.

Előzmény: kavicsos1964 (1026)
triplaharom Creative Commons License 4 napja 0 0 1027

Én úgy képzelöm, hogy azt a külső csövet együtt engednék le a fúrószárral, a följövő víz kimosná annak a helyét is.

Előzmény: kavicsos1964 (1026)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 1026

A duna melletti faluban már most kritikus az ivóvíz ellátás ,hiába kérte a lakosokat a polgármester ,hogy spóroljanak a vízzel ,mert a duna alacsony vize miatt nincs a partiszűrésű kútban elegendő víz ! Szartak rá ,jelenleg 100-on van a hálózati fogyasztás és napok óta emelkedik ,és az összeomlás határán van a vízhálózat .

Előzmény: triplaharom (1024)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 1025

Hát az új kútat kompresszorozni szokták hogy legyen egy földalatti medence és a kút akkor nem homokol !

Előzmény: triplaharom (1023)
triplaharom Creative Commons License 4 napja 0 0 1024

Az azért nagy szégyön lönne !

Euróba egyik alacsony pontjan, elfogyna az ivóvíz ! Igaz, a politikusokat ez sem érdekli, ők hozatnak majd repülővel maguknak annyit, hogy még fürödni is tudnak.

Előzmény: kavicsos1964 (1022)
triplaharom Creative Commons License 4 napja 0 0 1023

Milyen kompresszor ?

Előzmény: kavicsos1964 (1021)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 1022

Könnyen lehet a jelenlegi állás miatt ,de kifogyunk az ivóvízből szerintem az év végére !

Előzmény: triplaharom (1020)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 1021

Csak kitudja hol és még a falának is vaskosnak kéne legyen a kompresszor nehogy összeroppantsa . A kútcsövek meg eszméletlenül drágák .

Előzmény: triplaharom (1019)
triplaharom Creative Commons License 4 napja 0 0 1020

Akkor már nem is köll nekünk, mögaszalodunk addigra mi is.

Előzmény: kavicsos1964 (1018)
triplaharom Creative Commons License 4 napja 0 0 1019

Biztosan gyártanak pedig 60 körüli méretöt is, szerintem a telefonosok is használják.

Előzmény: kavicsos1964 (1018)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 1018

Dehogynem de elakadtam azzal is ,nem rég törtem le ne álljon már ott ,se lentebb se fentebb a homok beszorította örökre . Az a baj a műanyagcsövekkel is nem nagyon van olyan amivel tudnál operálni ha a 32 cső után a 110-es a következő méret az tutira nem jó . 50-60-as  kellene de azzal is csak a vízszintig lehetne lejutni . Akik több kútat is fúrtak olyan 200-as vastagfalú csővel azok se jutottak el 8 méternél mélyebbre ! De ahhoz drága és sekély ,ha ilyen ütemben fogy a víz 2-3 évnél nem lesz benne tovább abban sem a víz . a 15 méteresből meg nem fogy ki a víz mégha nem is ad nagyon sokat ,de legalább ad vizet . 

Előzmény: triplaharom (1017)
triplaharom Creative Commons License 4 napja 0 0 1017

Dupla csővel nem próbáltad ?

A külső cső nem engedné be omlani  a falát. Persze ez csak elmélet ...

Előzmény: kavicsos1964 (1014)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 1016

Arra is kérdezz rá azért mennyire javítható és van-e hozzá alkatrész !

Előzmény: Jacktwoo (1015)
Jacktwoo Creative Commons License 4 napja 0 0 1015

Valami olcsóbbfajta mélykútszivattyúban gondolkodom. 6-7m üzemi környékéről kéne 60-70-80L környékét kiszednie.

Kút próbálva volt 70L környékén 5.10-ről 5.70-re ment le. Nyugalmi-üzemi szint.

IBO SDM 3-11 vagy 2-12-t nézegettem. Mi mást lehet még hasonló árkategóriában?

Köszi!

kavicsos1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 1014

Vert kúttal kapcsolatban minden jótanácsot fogadok ! Oda értem megfúrni nem tudom az altalaj miatt ,homokos sóder nem áll meg a lyuk ! ezért megpróbálok egy vert kutat valahogyan leverni ,géppel kalapáccsal .

kavicsos1964 Creative Commons License 2026.07.14 0 1 1013

Vettem slagot Lengyelországban ,prémium minőség 6rétegűnek írták ,reklámfogás ,láthatóan csak 3 rétegű 3,2 mm vastag 1 colos ,de gagyi kategória . Nem bírja a meleget szó szerint összelapul a napon hagyva ,annyira ellágyul . A jó slag fala legalább 4mm vastag a 3/4 colosé a colosé meg még vaskosabbnak kéne legyen 3 rendes réteg bőven elég . Ha nincs falvastagság akkor a sleg össze vissza töredezik hajladozik és megtekeredik könnyen . Senki s evegyen vékonyfalúslagot az nem való semmire sem .

kavicsos1964 Creative Commons License 2026.07.03 0 0 1012

Ja majd itt a farakás táncot fogom járni benne ((::!! Hacsak nem álca varrása van .

Előzmény: ali kis (1011)
ali kis Creative Commons License 2026.07.02 0 0 1011

Na- ez valóban varrott talp és mehetsz egy népitánc csoportba is vele. :)

Előzmény: kavicsos1964 (1010)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.07.02 0 0 1010
Előzmény: kavicsos1964 (1009)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.07.02 0 0 1009

Amerikában létezik csak olyan . De a temun is létezik kinaiban . Ezt én élőben láttam viselni a MOL mélyfúrásánál is csak ilyenben lehetel . Ez natúr bőr de vaskos bőr és a kollégám ilyenben melózott télen bokáig érő sárban is ment benne 12 órában és nem ázott be ! Akár hiszed akár nem jóval praktikusabb viselet mint a cipő ! A zokni nem izzad bele ,mert felfelé kimegy a pára belőle és a lábad száraz marad ,és nem meleg ! Régen is csizmában jártak és kapcát tekertek bele . De ezekbe csak télen kell -5 fok alatt vastag zoknit húzzál . Sok párat elnyűttem már ! Jelenleg egy temús műbőr bokacsizmát nyűstölök ami most is kb 13000 forint és az sem izzadós ,ez nagyon jól bírja már lassan 1 éves lesz de a talpa kezd leválni . Ez is jó volna de a láncfűrész feszt megtölti forgáccsal ,túl rövid a bokacsizma szára . a féllábszárig érők a jók arra ráhúzod a nadrág szárát és bármibe bele mehetel vele nem lesz a csizmádban szemét ,föld stb. 

Előzmény: ali kis (1007)
kavicsos1964 Creative Commons License 2026.07.02 0 0 1008
ali kis Creative Commons License 2026.07.02 0 0 1007

Hogy bírod nyáron az ilyen csizmákat viselni?

Ezen sem látszik, hogy varrott talpú.

Előzmény: kavicsos1964 (1006)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!