Egy kis segítséget szeretnék kérni. Úgy tűnik, hogy engem is utólért a csökkenő vízmennyiség a kerti fúrott kútban. Ha jól sikerült megmérni, akkor csak kb. 17 méter mély lehet a kút. Eddig egy nagyobb teljesítményű DAB Jet 102-es szivattyúval használtam gond nélkül. Az idén egy-egy locsoláskor először 15-20 percenként történt meg, hogy elkezdett visszaesni a vízmennyiség. Megállapítottam, hogy a szvattyúház szinte teljesen kiürült. Feltöltöttem, indítottam és megint ment rendesen, 10-15 percig. Aztán megint leesett a kinyomott vízmennyiség. Megint szivattyú feltöltés ... De az elmúlt napokban annyira rossz lett a helyzet, hogy a szivattyú feltöltés és indítás után, már egy percen belül elmegy a nyomás és kb. 2-3 liter folyhat percenként. Elvittük a szivattyút egy nagyobb vízhozamú kúthoz. Ott tökéletes. Szóval tuti, hogy a kutamban van kevés víz. Sajnos emiatt a meglévő nagy szivattyút nem tudom használni, mert a szinte üres szivattyúházzal járatva, gyorsan kukába menne.
Sikerült nagyjából megmérnem, hogy most kb. 16-18 liter jön a kútból percenként. Ezehez a vízmennyiséghez kellene (reméljük átmenetileg) egy kisebb teljesítményű , olcsóbb szívattyút beszereznem, mert muszály öntözni.
Ehhez szeretnék hozzáértő segítséget kérni. Mekkora szivattyút vegyek? Akár konkrét típusokat is ajánlhattok. Nézegetten a nagy lengyel A....o webboldalt is. Ott már 10-20 e Ft körül is vannak kisebb szivattyúk.
4,5 méternél van a nyugalmi szint csak nem folyik utánna csak nehezen . Sűrű porhomokok vannak 5 méter környékén olyan rétegesen . Azt mondják legalább 18 méterig menjek ott van olyan réteg ami talán agyag lesz és az alá kéne menni . Nagy kérdés olyan itt van-e ! Re ndkívül változékony a talaj . Ami gödröt ástam azokon a rétegek ferde irányúak és az agyagnak vélt részek is inkább csak olyan ferde hatású lösz csíkok . Valószínű addig megyek vele amíg majd megint csikorogni fog forgatáskor ,mert az kavicsosabb réteg és abban ,vagy az alatt állok meg abban lessz a legkevesebb por homok . Még az is nagy kérdés meddig tudok eljutni . 5,5 méterben állok mert nincs aki esztergapadban rávágná a meneteket . Ezért rendeltem egy egy colos metszőt ,hát hogy mikor ér ide nem tudom és valami furfanggal majd azzal vágom a menetet magamnak ,bár még azt nem tudom el tudom -e érni hogy a karmantyút rá lehessen tekerni a feléig a vágott menetnek .
„Vert kúttal kapcsolatban minden jótanácsot fogadok ! ”
Egyetlen videót találtam a youtubon, amelyen lehet a módszert látni.
Amit én tudtam ezzel kapcsolatban, az úgy működött, hogy szoros bilincset tettek a csőre, majd középen lyukas nehézségbe fűzték a verni való csövet. Ezután 2 -3 erős ember emelgette és ledobta a súlyt a bilincsre, ami nyomta lefelé a csövet. Ha talajt ért, feljebb húzták a bilincset, kezdték újra a verést.
Ha nekem kellene ilyen kutat csinálni, jóval vastagabb csövet használnék, és hosszabban perforált szakaszt, amire szűrőt is szerelnék.
Mert mi van, ha mélyen van a nyugvó szint? Manapság a vizek nagyon mélyre húzódtak, még itt a Duna mellett is sok helyen 6 méternél mélyebben van. Beljebb az Alföldön még sokkal inkább.
Hát ez az hogy nem ahhoz nincs a szivattyúknak nyomása. A követ ,és kavicsokat csak sűrűbb iszappal tudod felhozatni ,de azt meg a közönséges szivattyú nem bírja nyomni ! A dugattyús iszap szivattyúk is nehezen szívják fel ,sokszor iszapot kellett cserélnünk régen hígabra mert nem volt elég öblítése a fúrásnak .
A duna melletti faluban már most kritikus az ivóvíz ellátás ,hiába kérte a lakosokat a polgármester ,hogy spóroljanak a vízzel ,mert a duna alacsony vize miatt nincs a partiszűrésű kútban elegendő víz ! Szartak rá ,jelenleg 100-on van a hálózati fogyasztás és napok óta emelkedik ,és az összeomlás határán van a vízhálózat .
Euróba egyik alacsony pontjan, elfogyna az ivóvíz ! Igaz, a politikusokat ez sem érdekli, ők hozatnak majd repülővel maguknak annyit, hogy még fürödni is tudnak.
Dehogynem de elakadtam azzal is ,nem rég törtem le ne álljon már ott ,se lentebb se fentebb a homok beszorította örökre . Az a baj a műanyagcsövekkel is nem nagyon van olyan amivel tudnál operálni ha a 32 cső után a 110-es a következő méret az tutira nem jó . 50-60-as kellene de azzal is csak a vízszintig lehetne lejutni . Akik több kútat is fúrtak olyan 200-as vastagfalú csővel azok se jutottak el 8 méternél mélyebbre ! De ahhoz drága és sekély ,ha ilyen ütemben fogy a víz 2-3 évnél nem lesz benne tovább abban sem a víz . a 15 méteresből meg nem fogy ki a víz mégha nem is ad nagyon sokat ,de legalább ad vizet .
Vert kúttal kapcsolatban minden jótanácsot fogadok ! Oda értem megfúrni nem tudom az altalaj miatt ,homokos sóder nem áll meg a lyuk ! ezért megpróbálok egy vert kutat valahogyan leverni ,géppel kalapáccsal .
Vettem slagot Lengyelországban ,prémium minőség 6rétegűnek írták ,reklámfogás ,láthatóan csak 3 rétegű 3,2 mm vastag 1 colos ,de gagyi kategória . Nem bírja a meleget szó szerint összelapul a napon hagyva ,annyira ellágyul . A jó slag fala legalább 4mm vastag a 3/4 colosé a colosé meg még vaskosabbnak kéne legyen 3 rendes réteg bőven elég . Ha nincs falvastagság akkor a sleg össze vissza töredezik hajladozik és megtekeredik könnyen . Senki s evegyen vékonyfalúslagot az nem való semmire sem .
Amerikában létezik csak olyan . De a temun is létezik kinaiban . Ezt én élőben láttam viselni a MOL mélyfúrásánál is csak ilyenben lehetel . Ez natúr bőr de vaskos bőr és a kollégám ilyenben melózott télen bokáig érő sárban is ment benne 12 órában és nem ázott be ! Akár hiszed akár nem jóval praktikusabb viselet mint a cipő ! A zokni nem izzad bele ,mert felfelé kimegy a pára belőle és a lábad száraz marad ,és nem meleg ! Régen is csizmában jártak és kapcát tekertek bele . De ezekbe csak télen kell -5 fok alatt vastag zoknit húzzál . Sok párat elnyűttem már ! Jelenleg egy temús műbőr bokacsizmát nyűstölök ami most is kb 13000 forint és az sem izzadós ,ez nagyon jól bírja már lassan 1 éves lesz de a talpa kezd leválni . Ez is jó volna de a láncfűrész feszt megtölti forgáccsal ,túl rövid a bokacsizma szára . a féllábszárig érők a jók arra ráhúzod a nadrág szárát és bármibe bele mehetel vele nem lesz a csizmádban szemét ,föld stb.