DAB szivattyú, SQUARE D nyomáskapcsoló. Így van összerakva. Hidrofor nem tudom, hogy milyen, azt elfejtettem külön lefotózni. Jó ez a bekötés, barna, kék vezeték külön csavarral rögzítve, zöld, sárga egy csavarral?
studiod1 semmit sem tudok a szivattyúkról. Egy ismerősünk rakta össze. Ő helyezte üzembe, szedte le télen. Meghalt 4 éve, azóta nem használtuk a szivattyút.
Én nem vagyok vizes de a szivattyú max nyomásánál (gyakorlatilag lezárt nyomó oldal) mért nyomás 80% esetleg 90%-ra állítom a kikapcsolást. Mivel én legtöbbször ha megyek öntözéses helyekre járok ott jobb szeretem a szárazonfutó áramlásérzékelő kapcsolót.
Kipróbálnám mert szerintem leállna egy idő után. Ezért kérdeztem, hogy mennyit mehet még, 1 percet? Nyomáskapcsolót, hogy kell állítani, járó szivattyú mellett addig tekerem balra a rúgós csavart, amíg ki nem kapcsol?
Köszi! Mondjuk azt nem tudom, hogy a hidrofor mennyit bír, de ha a Parkside tömlőm 27 bar-t bír, talán csak tud a tartály is 6 bart. :) 25mp után 3 baron van, utána nem mozdul. Mennyi ideig lehet még ezután járatni?
Nem tudok nyomást mérni. Egyáltalán lehetséges olyan, hogy a szivattyú akkora nyomást hoz létre, ami szétveti a hidrofort, vagy nem, mert a szivattyú maximum 3,5 bart tud létrehozni a hidrofor meg 6 bart bír? Egyébként szerintem semmi gond, csak amikor már tele van a hidrofor küszködik a szivattyú a további töltéssel. Szerintem régen is így volt, csak nem emlékszem már pontosan.
De hát erről írtam már hogy a tartályból a vizet kiengeded és az üres tartálynál a a tartályt felfújod 1,5 bárra kb . Ha kiengeded a vizet belőle és megméred a szelpnél a nyomást mit mutat ?
Nyomónyíláson keresztül feltöltöttem, jól működik. Üres hidrofort (már alig folyik víz a csapból, nyomás sincs) 25mp alatt feltölt 3 bar-ra, de utána a mérő meg sem mozdul, a motor nem kapcsol le, tölt tovább, hangján érezhetően tele van már a hidrofor. Nem mertem kivárni, hogy magától kapcsoljon ki. Attól tartok, lehet 3 év után elromlott a nyomáskapcsoló. Van ebben valami automatikus védelem vagy valós veszély, hogy felrobban a hidrofor? Úgy emlékszem régebben is ilyen hangja volt kikapcsolás előtt, de nem mertem tovább engedni. 10 literes vödörbe, kb. 7-8 liter vizet enged ki. Illetve locsolás közben is felmegy 3 barra és utána már nem mozdul meg a mutató. Egyébként locsoláshoz melyik csatlakozó jobb, 1/2-es belső menetes csatlakozó vagy ez lefojtja a motort (nem tudom mennyire probléma ez?) vagy inkább ilyen tömlővég kellene a nagyobb belső átmenet miatt? Az a gond, hogy nem emlékszem arra, hogy régen locsolás közben is kikapcsolt a motor vagy csak akkor ha csapról sok vizet engedtem ki. Csap is meg locsoló kimenet is van rajta.
Végül ez is jó megoldás, a fotón a szivattyú nyomóoldalán van a T idom-csap, ebben az esetben először a szivattyút s azon keresztül a szívócsövet tölti, ez kissé lassabb mint amit én írtam.
Köszi! Üzletben is T idomot, csapot ajánlottak feltöltésre. Egyébként valószínűleg fel lehet tölteni a kimenőn keresztül, meg ki is lehet önteni a vizet a hidroforból. Ha nincs valami célszerszám a csavarokhoz, akkor hagyom a francba, minek törjem ki.
Én csak egy sima nyomáskapcsolót látok visszacsapót hasonlót nem. Én a nyomóoldalon közvetlen a szivattyú után teszek visszacsapót vagy már az áramlásérzékelő tartalmazza( a vízütések miatt), nem szeretem amikor a szívóoldalra vissza üt akár több bar nyomással. A fotód alapján én 90fokos idom helyére tettem volna a T idom csappal a feltöltést. Szerintem a fotón levő rendszer kimenő-nyomóoldalról feltölthető csak lassan. De remélem majd válaszol itt szakember is, ha jól emlékszem kettő is van, én csak MekkElek vagyok.
Honnan lehet tudni, hogy van vissza csapó szelep vagy áramláskapcsoló? Hidroforral van összeszerelve. Csavarok kiszerelésére nincs valami ötletetek? Nincs valami célszerszám erre? Attól tartok sima lapos fejűvel beletöröm. Gondolom WD-vel sem lehet befújni, mert megmarhatja. Ilyen csavar van benne, jól megkérik az árát.
Igaz de csak akkor ha a nyomó oldalon nincs vissza csapó szelep vagy áramláskapcsoló(azok gyakorlatilag tartalmazzák. Ha van akkor célszerű a szivó oldalon T elágazás golyós csappal, s azon tölteni. Én mindig az utóbbival szerelek.
DAB JET 62 M szivattyúnk van, 3 éve nem használtuk. Idáig ismerős kötötte be. Én most kipróbáltam, de nem jön ki víz. A kútban van. Gondolom fel kellene vízzel tölteni, hogy ne legyen levegős a rendszer. Ezt a tetején lévő csavarnál kell? Van ehhez valami célszerszám? Műanyagból készült, attól tartok nehogy eltörjem sima csavarhúzóval.
Most úgy néz ki működik, az adja a reményt, hogy jó lesz, hogy nem látok a nyomás növekedésénél lassulást, több használat után sem, tehát mintha stabilan fix lenne a helyzet.
ha így van, akkor a légtelenítő alatti tömítetlenség lehetett az ok, mert a szivattyúházban akkora a vákum, hogy egy hajszálnyi résen is képes beszívni a levegőt és hát itt is agaz, hogy sok kicsi sokra megy.
Á nem... korábban írtam, hogy akármennyit is locsolok vele, órákat is, fél méternél nem esik le jobban a vízszint. Tegnap is direkt mértem, félóra szivattyúzás után is csak 30 cm-t esik...
De még valami történt ma, ami reményt ad.
A fotón is látszik a légtelenítő nyílás a szivattyú felső részén, egy ezüstszínű csavartető.
Ma légtelenítéskor vettem észre, hogy nem tudom elzárni jobban és nyomódik kifelé a víz...így derült ki, hogy nincs rajta tömítés.
vettem egyet hozzá és rátettem, most többször is tesztelgettem és megint jó egyelőre, csak nem akarom elkiabálni.
Mivel ez a nyílás a szívóoldalon van tulajdonképpen, így a hatalmas vákum, amit csinál a szivattyú, elvileg onnan szép lassan beszipákolhatta a levegőt...nem tudom, csak remélem
A tartályból előtte kiengedtem a levegőnyomást egészen alacsonyra, majd légtelenítettem és felfújtam a tartályt 0,8 x bekapcsolási határértékre, (mivel nálam ez 1,6, így kb 1,35-1,4 közé állítottam be.
Na itt van a kutya elásva ,hát te vagy az oka a jelenségnek ! Kiengeded az összes vizet a tartályból ! Lekapcsolod a szivattyút is nem kell bekapcsoljon . Ekkor a szelepen keresztül meg nézed mennyi a légnyomása a tartálynak ,víz nélkül üresen ! 1,5 bárra kell felfújni a tartályt . Majd beindítod a szivattyút és a megfelelő felső nyomást beállítod a gépkönyve ajánlásához ,gondolom írja mit tud a szivattyú ,csak a tartály nyomás adatait is vedd figyelembe . Újabban azt írják eléggé vékonyka anyagokból vannak a tartályok . Ha most a tartály nem bírná a nyomást akkor annak a felső adatához állítsd be a szivattyú felső nyomását . Jónak kell legyen ha a kútban van víz hozzá . De ha a lábszelep beszivornyázik levegőt akkor ezt megint meg kell csinálnod másként a légbuborék bajt okoz megint . Kicsi a kútad átmérője és eshet annyit a vízszinted hogy levegőbe kerüljön a lábszelep .
Az érdekesség az, hogy nem hirtelen esik vissza, hanem lassan, fokozatosan veszít az erejéből.
Mint ahogy írtam, a vízstint 2 méterrel van lejjebb, mint régebben.
Tehát, aannak idején 14 méter mélyre engedtük a fúrót és majdnem addig van becsövezve is.
5,5 méter mélyen van a talajvíz szint.
A kút alja 10,5 méternyire van, így ér le a súly.
1,7 méterre van letéve a szivattyú az aknában, ez azt jelenti, hogy túle nézve a vízszint 3,8 méterrel van lejjebb.
( méteres KPE cső van leengedve a kútba, de ennek eg métere még vízszintes, így a cső vége a szivattyútól 7 méternyire nyúlik a vízbe, a lábszelep felett a vízszintig így (7-3,8) 3,2 méteres vízoszlop van, alatta 1,8 méterre van a kút alja.
A lábszeleppel kevés az esély, hogy probléma lehet, teljesen új és egy szintén teljesen új 32-es KPE csőre van feltéve.
Egyébként nekem már 30 éve van hidroforom, az első szett egy 200 literes tartállyal volt szerelve, egy 3 fázisú, kétlépcsős bajai szivattyúmotor dolgozott rajta, ennek az újnak a helyén. Azzal előfordult, hogy egész éjszaka ment a forgó locsoló, mert elfeledkeztem róla, reggel vettem észre. Szóval ennyi víz van a kutamban, bár az igaz, hogy most 2 méterrel lejjebb van a szint, mint 1-2 éve.
Ezek benne vannak a pakliban sajnos ! Itt is alig van víz a kútban ha szívatom a szórófej is lemeríti a készletet olyan szintre hogy az alján mrad kb 50cm víz és őrízni kell a szivattyút el ne ejtse a vizet . Talán ha 60 litrre csökkent a vízhozama percenként és ezt is csak 40 méternyi slaggal tudja tartani. a végén egy 3/4 slaggal van lefogva a kiáramlásom .
Szerintem cseréld ki a szívócsövet legalább 10 méteresre. A 8,5 m (ha jól értem, kb ilyen hosszú a szívócsöved) még simán leszívható, és a lábszelepen keresztül kaphat levegőt. A 10 m-t már nem lehet leszívni. Mert ha ¾ órán keresztül megy rendesen, és ilyen hirtelen megáll, akkor csak azt tudom elképzelni, hogy hirtelen kap nagyobb mennyiségű levegőt.
Könnyen lehet, hogy nálatok is leszállt a talajvízszint az aszály miatt. Az az 5,5 m is lehet, hogy már 7 is van. Az is lehet, hogy a kút alja van iszappal (homok-lerakódással) megtelve, és a lecsökkent szűrőhosszon már nem tud elég víz beömleni.
De azt sem tudjuk milyen mély a kutad (én emlékszem, hogy írtad, de lehet, tévedek), és milyen átmérőjű.