Keresés

Részletes keresés

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.12.22 -1 0 663

... 

 

A legtöbb dolog tud egyszerre "létezni", meg nem "létezni" is.

 

Nem vicc.

 

ja és nem csak a kvantumok

 

Filosz fő beoszás alatt van az Új fizika rovat. Tehát itt lehet némileg tudomány filozófálni is.

 

"Létezés. - Mi is az?  2007. október 30. IGe

 

Nagyon sokan használják ezt a szót értelmetlenül és helytelenül. Filozófusok, bölcsészek és természettudósok is. Szerintem itt az ideje rendbe rakni.

 

A létezés szónak van ontológiai, egzisztencialista, metafizikai, idealista, materialista, ateista és minden másfajta meghatározása és értelmezése is. Persze minden csoport a saját értelmezését hirdeti jónak és egyedül csak azt jónak. Ettől függetlenül egyértelmű, ha konkrét a kérdés, van konkrét és helyes válasz is. Ha a kérdés halandzsa és átverés, akkor a válaszoknak sincs nagy értelme.

 

A létezés elsősorban filozófiai fogalom. Több álláspont szerint minden létezik, amiről tudomásunk van, míg mások a létezésen a konkrét fizikai, jelen időben való történést értik. Önmagában használva a legtöbbször csak egy értelmetlen szó, ami akkor ad csak értelmes tartalmat, ha kiküszöbölik a következőeket:

Problémák a fogalom körül

* Nincs pontosan meghatározva az adott dolog, aminek a létezéséről döntést kellene hozni.

* Nincs pontosan meghatározva a hely, vagy a környezet, ahol az adott dolog létezését vizsgálnunk kellene.

* Nincs pontosan meghatározva a létezési forma.

* Nincs pontosan meghatározva az időintervallum, amiben a létezést vizsgálni kellene

Ezen dolgok pontos tisztázása és megadása nélkül értelmetlenség tudományos, vagy logikai alapokon vitázni, bárminek a létéről, vagy nem létéről. Az addig a szójátékok és látszatállítások értelmetlen világa. ..."

Fat old Sun Creative Commons License 2023.12.19 -1 2 662

Halvány fingod sincs az egészről. Szavak jelentésének vakargatása nem fizika, ahhoz kicsit más kompetenciák kellenek. Olyanok, amelyekkel szemlátomást soha nem rendelkeztél.

De jogod van az ostobaságaidat széjjelhinteni az összes fórumon.

Előzmény: ErkölcsTan (661)
ErkölcsTan Creative Commons License 2023.12.19 -1 0 661

Tudományos Tévhit ez is. Bár már többen igyekeznek menteni az "észlelhető univerzum" mondókával. Csak ugye az Univerzum magyar jelentése; VILÁGMINDENSÉG. :-) Ja az adatok a NASA netes oldaláról származnak.

 

The age and size of the universe over the years

1919 Age: Infinite Size: 300,000 light years

1929 Age: 2 billion years Size: 280 million light years

1955 Age: 6 billion years Size: 4 billion light years

1965 Age: 10-25 billion years Size: 25 billion light years

1993 Age: 12-20 billion years Size: 30 billion light years

2006 Age: 13.7 billion years Size: 94 billion light years

 

The Universe is really "expanding". In about 87 years, it grew more than three hundred thousand times larger. :-) Do you need more authentic proof? :-)

 

Fat old Sun Creative Commons License 2023.12.16 -1 2 660

Ezt a szingulációt is hangoztasd jó sok fórumon, még elég kevesen ismerik rajtad kívül.

Előzmény: MemetikaTan (659)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.12.16 -2 0 659

Négy ismert hely, ahol a fizika törvényei lebomlanak / nem érvényesek? Egyről eléggé biztosan állíthatom, hogy kitalát mese és tudományos tévhit csak. Az Ősrobbanás és a Szinguláció nemsokára meg fog bukni. 

 

 

Four known places where the laws of physics break down / don't apply? One thing I can say with absolute certainty is that it is just a fairy tale and a scientific misconception. The Big Bang and Singulation will soon fail.

 

 

MemetikaTan Creative Commons License 2023.12.13 -1 0 658

Lapos 2D keringési pálya ! :-) A Föld ellipszis alakú pályán kering a Nap körül?  Nagyon pontatlan és megtévesztő, mert nem két, hanem három, az idővel együtt persze már négydimenziós, sokkal bonyolultabb a mozgás és enyhén elgörbült dugóhúzószerű. Sőt még ennél is bonyolultabb kettős és még többszörös spirálmozgás.

 

Lapos 2D keringési pálya ! :-) A Föld ellipszis alakú pályán kering a Nap körül?  Nagyon pontatlan és megtévesztő, mert nem két, hanem három, az idővel együtt persze már négydimenziós, sokkal bonyolultabb a mozgás és enyhén elgörbült dugóhúzószerű. Sőt még ennél is bonyolultabb kettős és még többszörös spirálmozgás.

 

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.12.05 -1 0 657

A "hit" biztosnak vélni a bizonytalant. Vagy teljesen hamisat. Az igaz és bizonyítható dolgokat "tudni" szoktuk. Viszont itt a FEJLŐDÉS bekavar. Mert sok tudott dolgott, visszamenőleg hitté alakít át. Hamis hitté. Ezt szoktuk TUDOMÁNYOS TÉVHITEKNEK nevezni. 

 

"Faith" is believing the uncertain as certain. Or completely false. We are used to "knowing" true and provable things. However, this is where DEVELOPMENT interferes. Because he knows many things, he retroactively transforms them into beliefs. False belief. We used to call this SCIENTIFIC MISCONCEPTION.

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.11.28 -1 0 656

A kép valódi és Magyaroraszágon készült.  

 

Előzmény: Cleaning Cloths (649)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.11.28 -1 0 655

Sokaknak fetettem már a kérdést és nem tudtak rá válaszolni. Mi nem oldaható meg a sima "Tudományos Módszertannal", Karl Popper falszifikácuós elvét elhagyva? 

 

I have asked many people the question and they have not been able to answer it. What cannot be solved with simple "Scientific Methodology", leaving Karl Popper's principle of falsifiability?

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.11.26 -1 0 654

Ugyebár K.Popper elméletének a falszifikációja az, hogy bemutatunk akárcsak egy esetet is, amikor szükségtelen és más a helyzet. Nos nagyon sok esetben felesleges. 

 

 

Előzmény: Cleaning Cloths (653)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.11.26 -1 0 653

K.Popper saját elméletét vizsgáljuk, saját elméletével. Mi is jön ki? Az jön ki belőle, hogy ál-tudomány!!! Több ok miatt is. A legtöbb esetben az elmélete szükségtelen. Működik az atomhasadás? Atombomba felrobbant. Több is. Nincs értelme cáfolatnak. 

 

We examine K. Popper's own theory, with his own theory. What comes out? It turns out that it is pseudo-science!!! For several reasons. In most cases, his theory is unnecessary. Does nuclear fission work? A nuclear bomb exploded. Even more. No point in rebuttal.

Előzmény: Cleaning Cloths (652)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.11.26 -1 0 652

K.Popper nem nagyon volt tudós. Főként nem tudományfilozófus. Amit erősen bizonyít az a tény, hogy főként és jellemzően politikai elismeréseket és díjakat kapott. Tehát főként ideológus és politikus volt. 

 

K. Popper was not much of a scientist. He is not primarily a philosopher of science. What is strongly proven by the fact that he mainly and typically received political recognitions and awards. So he was mainly an ideologue and a politician.

Előzmény: Cleaning Cloths (651)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 651

K. Popper valójában metafizikát hozott létre, bár megpróbálta megteremteni azt a látszatot, hogy elméletével meghúzta a határt a tudomány és az áltudomány között. A nagy általános és homályos elvek értéktelenek. A sajátosságok esetében minden más.A tudomány, az igazi tudomány nem tesz abszolút kijelentéseket. Ezek a metafizikusok, teológusok és áltudósok területe. Popper elmélete az abszolútumok világában van. Így abszurd és tudománytalan.

 

K. Popper actually produced metaphysics, although he tried to create the appearance that he drew the line between science and pseudoscience with his theory. Great general and vague principles are worthless. In the case of specifics, everything is different.Science, real science, does not make absolute statements. Those are the domains of metaphysicians, theologians, and pseudo-scientists. Popper's theory is in the world of absolutes. Thus absurd and unscientific.

Előzmény: Cleaning Cloths (649)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.11.25 -1 1 650

Ebben a témában egyetlen tévhit van: hogy a tevékenységed tudományos.

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 649

Karl Popper (1902-1994) hamisítási elméletének elemzése: A tesztelhetőség kötelező a tudományos módszertanban. Mi több, tesztelés a lehető legszélesebb és független helyszíneken. Minden elméletnek rendelkeznie kell ezzel a tulajdonsággal. Nos, a tesztelés velejárója, hogy megerősítik vagy megcáfolják az adott elméletet. Talán hibát észlelnek benne, ami kijavítható. K. Popper csak a spanyol viaszt fedezte fel, azaz felfedezte a "követ" a "kőlevesben". ?A valódi tudomány nem állítja Popper példáját. Egyetlen épeszű és képzett biológus sem állíthatja, hogy minden hattyú fehér. Legfeljebb az igaz, hogy jellemzően fehérek. A pszichológiát és a pszichoanalízist támadó példái eredendően tévesek. Továbbá egyetlen mérnök sem állítja, hogy a mérnöki számításokkal tervezett hidak soha nem fognak összeomlani. A valódi tudományban valószínűség és relativitás van. Popper elve tehát egyben szalmazsák-érv is. Már ütközik a filozófiával és a helyes érveléssel. Ez ellentétes a tudományos elvekkel.

 

 

 

Analysis of Karl Popper's (1902-1994) falsification theory: Testability is mandatory in scientific methodology. What's more, testing in the widest possible and independent locations. All theories should have this property. Well, it is inherent in testing that they either confirm or disprove the given theory. Maybe they notice an error in it, which can be corrected. K. Popper only discovered the Spanish wax, i.e. he discovered the "stone" in the "stone soup". ?Real science does not make the claims that Popper gave as examples. No sane and educated biologist can claim that all swans are white. At most, what is true is that they are typically white. His examples attacking psychology and psychoanalysis are inherently wrong. Furthermore, no engineer claims that bridges designed with engineering calculations will never collapse. In real science there is probability and relativity. So Popper's principle is also a straw bag argument. It already collides with philosophy and correct reasoning. It is contrary to scientific principles.

 

MemetikaTan Creative Commons License 2023.10.01 -1 0 648
MemetikaTan Creative Commons License 2023.09.29 -1 0 647
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.09.08 -1 0 646

Albert Einstein "dolgozta ki"/"fedezte fel" az E = M x C2 képletet?  Vagy ez csak egy tévedés és tévhit? Sok hasonló ténybeli és filozófiai tévedésünk van még a köztudatban? 

 

Did Albert Einstein "develop"/"discover" the formula E = M x C2? Or is it just a mistake and misconception? Do we still have many similar factual and philosophical errors in the public mind?

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.16 -1 0 645

Egy új kutatás az univerzum korát 26,7 milliárd évre teszi, ami közel kétszer olyan régi, mint korábban hitték (phys.org):

 

Univerzumunk kétszer olyan idős lehet, mint a jelenlegi becslések, állítja egy új tanulmány, amely megkérdőjelezi a domináns kozmológiai modellt, és új megvilágításba helyezi az úgynevezett "lehetetlen korai galaxis problémát".

 

"Újonnan kidolgozott modellünk több milliárd évvel meghosszabbítja a galaxisok keletkezési idejét, így az univerzum 26,7 milliárd éves, és nem 13,7 éves, mint korábban becsülték" - mondta Rajendra Gupta, az Ottawai Egyetem Természettudományi Karának fizika adjunktusa.

 

A csillagászok és fizikusok évek óta számítják ki univerzumunk korát az ősrobbanás óta eltelt idő mérésével és a legrégebbi csillagok tanulmányozásával a távoli galaxisokból érkező fény vöröseltolódása alapján. 2021-ben az új technikáknak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően univerzumunk korát így 13,797 milliárd évre becsülték a Lambda-CDM konkordancia modell segítségével.

Sok tudóst azonban zavarba ejtett a Matuzsálemhez hasonló csillagok létezése, amelyek idősebbnek tűnnek univerzumunk becsült koránál, valamint a korai galaxisok felfedezése az evolúció előrehaladott állapotában, amelyet a James Webb űrteleszkóp tett lehetővé. Ezek a galaxisok, amelyek mindössze 300 millió évvel az ősrobbanás után léteztek, úgy tűnik, hogy érettségi szintjük és tömegük tipikusan a kozmikus evolúció milliárd éveivel függ össze. Ráadásul meglepően kis méretűek, ami újabb rejtélyt ad az egyenlethez.

 

Zwicky fáradt fény elmélete azt sugallja, hogy a távoli galaxisok fényének vöröseltolódása a fotonok hatalmas kozmikus távolságokon történő fokozatos energiaveszteségének köszönhető. Úgy látták azonban, hogy ellentmond a megfigyeléseknek. Gupta mégis úgy találta, hogy "azáltal, hogy lehetővé tesszük ennek az elméletnek az együttélését a táguló univerzummal, lehetővé válik a vöröseltolódás hibrid jelenségként való újraértelmezése, nem pedig pusztán a tágulás miatt."

 

Zwicky fáradt fényelmélete mellett Gupta bevezeti a Paul Dirac által feltételezett "csatolási állandók" kialakulásának ötletét. A csatolási állandók alapvető fizikai állandók, amelyek szabályozzák a részecskék közötti kölcsönhatásokat. Dirac szerint ezek az állandók idővel változhatnak. Fejlődésük lehetővé tételével a Webb-teleszkóp által nagy vöröseltolódással megfigyelt korai galaxisok kialakulásának időkerete néhány százmillió évről több milliárd évre meghosszabbítható. Ez megvalósíthatóbb magyarázatot ad az ősi galaxisokban megfigyelt fejlett fejlettségi szintre és tömegre.

 

Sőt, Gupta azt sugallja, hogy a "kozmológiai állandó" hagyományos értelmezése, amely az univerzum gyorsuló tágulásáért felelős sötét energiát képviseli, felülvizsgálatra szorul. Ehelyett egy állandót javasol, amely megmagyarázza a csatolási állandók fejlődését. A kozmológiai modellnek ez a módosítása segít megoldani a korai univerzumban megfigyelt kis galaxisméretek rejtvényét, lehetővé téve a pontosabb megfigyeléseket.

 

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.03 -1 0 644

"Hallottál már a Cserenkov effektusról?A cserenkov-sugárzás olyan energiaforma, amelyet kék fényként lehet érzékelni, amikor az atomokat alkotó elektromosan töltött részecskék gyorsabban mozognak, mint a fény.Bizonyos közegekben alacsonyabb a fénysebesség, és a részecskék gyorsabban utaznak a fénynél. 1934-ben Pavel Cherenkov látta ezt a kék fényt egy vízbe helyezett radioaktív készítmény körül.Igor Tamm és Il'ja Frank tovább magyarázta a jelenséget 1937-ben: a töltött részecskék megzavarják az elektronokat, ahogy áthaladnak egy médiumon. Amikor ezek visszatérnek a pozíciójukba, fényt bocsátanak ki. Általában ez nem ad megfigyelhető fényt. Azonban, ha a részecske gyorsabban mozog, mint a fény, egyfajta fényvisszafolyás jelenik meg.1958-ban fizikai Nobel-díjat kaptak hárman a Cserenkov-hatás felfedezéséért és értelmezéséért."

 

További tudnivalók: https://bit.ly/3X4uIdB

Előzmény: Cleaning Cloths (643)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.02 -1 0 643

28 és 48 pontokhoz tartozik:

 

Az adott tömeg-energia ekvivalencia kiinduló képletnek van már két bővítése is, mert az alap hiányos.

 

Tömeg-energia ekvivalencia – Wikipédia (wikipedia.org)

 

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.23 -1 0 642

Tudományos tévhitek napjainkban azok, amit régen az akkori tudományos ismereteink szerint tanítottak nekünk az iskolában, azóta viszont a tudomány fejlődésével, már többet és máshogy tudunk ezekről a kérdésekről. Jellemzően  egy emberöltőn belüli, max 100 éves intervallumot elemzünk. Ez tehát egy sajátságosan egyedi gyűjtemény, a sok hasonló közt. Hozzám konkrétabban csak a 12-es és 42-es pontok köthetőek

 

Tehát a többit mások tárták fel és tényszerű.

rhemaáb Creative Commons License 2023.05.22 -1 0 641
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.05.21 -1 1 640

A "tudományos tévhitek" listád csak azt mutatja meg, hogy mi az amit vagy konkrétan nem értesz a tudományos ismeretekből, vagy a tudománytörténeti fejlődését érted totálisan félre.

Ja, és mivel egyáltalán nem tudsz vitázni (csak a saját másodnickjeiddel dicséritek magatokat), a "'vitakultúra klubod" is orbitális közröhely.

Előzmény: Cleaning Cloths (639)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.21 -1 0 639

A Tudományos Tévhitek 50-es lista 12-es,13-as és 46-os pontjait érinti, hogy a Vitakúltura elvei alapján teljesen értelmetlen elfoglaltság és időelcseszés lenne csak LaposFöldes ateistákkal itt kommentelni. Másnak sem javaslom. 

Előzmény: Cleaning Cloths (624)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.05.21 -1 1 638

Beszélsz tudatlan ostobaságokat.

Amit írtál, abból egy árva büdös szó nem igaz. Az egész csak a te zavaros téveszméd.

 

Viszont valóban istenadta (és a moderáció-adta) személyes jogod, hogy akármilyen ostobaságot itt hangoztassál. Csakhát, az ettől még ostobaság marad.

Előzmény: Cleaning Cloths (637)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.20 -1 0 637

A PoliŐsRobbanást / Multiverzum elméletet is igazolhatja, meg sok más dolgot is. 

Tehát én várok, légy te is türelmes, nincs már soká a bukása.

 

A NagyMonoBummra csak Tudományos Előrejelzést tettem  3-4 évvel ezelőtt, hogy törvényszerű lesz a bukása. Mert memetikusan és nem a tudományos módszertan alapján keletkezett és terjedt el. Penrose beszédével a Nobel díja átvételénél 50% ... a James Webb űrteleszkóp adataival már így 80-90% lett a valószínűsége, hogy hamarosan be is következik. Erről is tud a hazai tudományos szakma jó része és írásban is van számos helyen. Ezen naplóbejegyzésem is csak ezt közli és nyomatékosítja fő mondandóként. Meg esetleg még ezt is: 

 

 

Akik ténynek állítják a MonoŐsRobbanást, azok bizony logikailag hívők. Biztosnak állítanak egy bizonytalan és már éppen megbukóban lévő dolgot. Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint is egy hiedelmet.  Mert az még a mai napig is csak egy elmélet, amely nem lett bizonyított. Sőt nagyon sok alternatív elmélet vetekszik vele és valószínű az egyik ciklikus univerzum elmélet például a tórusz alakú MagnaFánk le is fogja győzni nemsokára. Aztán majd jön egy annál is pontosabb és fejlettebb. (pölö a MagnaZorb a sok-sok luku MaganaFánk)

 

Bővebben: MonoŐsRobbanás Hiedelem

 

 

 

Előzmény: rhemaáb (636)
rhemaáb Creative Commons License 2023.05.19 -1 0 636

Az ősrobbanást bizonyitja az 1963 ban felfedezett kozmikus háttérsugárzás !

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.05.19 -1 0 635

Nagy valószínűséggel nem a CO2 a fő veszélyforrás, hanem más kis koncentrációban is mérgező anyagok, továbbá a mikro - koromszemcsék.  

 

Csak egy bonyolultabb logikai összefüggés felfogására jelenleg sokan képtelenek. 

 

Így ráfogják a "nyuszira". :-)

Előzmény: Cleaning Cloths (632)
dave6847 Creative Commons License 2023.05.16 0 1 634

A hazaszeretet normál.

A nacionalizmus már tulméretezett ,önző birodalomépitő.Róla szól a történelem.

Előzmény: ketni (633)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!