Itt lehet beszélgetéseket folytatni vasúti járművek, szín- és formaterveiről. Érvek mentén szólj hozzá, vagy vitázz, személyeskedés nélkül, tisztelettel.
Jeffsy, van egy masik muncheni ceg aki szinten az elmult 20 ev soran "elveszette" mi is a design. Van persze utkozesvedelmi meggondolas es szabalyzat a valtozas mogott, ugyanugy mint a Vectron eseteben vs. Taurus design, de a csufulas szembetuno:
OK, értelek, a kilencvenes évek első felét tehát egyfajta átmeneti időszaknak tekinted, mivel hogy a friss fővizsgát nem kapott gépek még együtt éltek a már újabb szabvány szerint festett, frissfőműhelyesekkel. Ezzel nincs is mit vitázni...
A 90-es évek elején még sok gépen volt csak a csillag lefestve, de még 97-es fotón is láttam világos főkeretes gigantot (a nagyobb pályaszámmezővel), azok akkor még nem jutottak el átfestésig. Az egy átmeneti időszak volt számomra.
Ezért szoktam emlegetni ezt a 1998-2005 közötti időszakot, mert ez viszonylag stabil volt, kb már minden át lett festve a rendszerváltás előttről, de még nem jöttek be az új hullámos mostani dolgok.
T. 'Ikarus 242', igazad van, nálunk (Hámán Kató ----> Északi fth.) a 2168, '69, '87, '88, '99, vmint a "Nagyhatos" és "Nagyhetes" gépek jöttek ki már így, de a poén az, hogy utóbbi kettő kivételével a "full sötétszürke" (azaz alváz + forgóváz + oldalyzellőzőrács) előtt még az alváz és forgóvázak visszafestődtek világosszürkére egy-egy főműhely alkalmával, a nyolcvanas években.
Emlékeim szerint nálunk pl. a 2117 -es volt az, ami még vöröscsillagos psz. mellé kapott vérnarancs + full sötétszürke festést.
Jah, mégegy: Szintén emlékeim szerint az új szabványú kürtök felszerelése is ezzel az új design -nal esik egybe.
Én látok egy általános design szakmai hanyatlást a tömegközlekedési járműiparban, nem csak Magyarországon, egész Európában.
Ez úgy tűnik, hogy indikátora annak, hogy nincs jó helyzetben az iparág, a válság előtt, a legnagyobb konjunktúra alatt sem virágzott, csak éppen, hogy elvolt. Ami azért ilyesztő számomra, mert a tömegközlekedés fontos eleme kellene, hogy legyen a klímaváltázás lelassításának.
De ezek szerint ezt nem gondolják igazán komolyan még nyugat-európában sem, ahol elvileg lennének források.
A modellvasút ipar döglődése is szerintem ebből fakad alapvetően.
A Magyar vonatkozású modellek fórumban elkezdtünk egy érdekes beszélgetést, ami ott OFF, ezért nyitottam egy topicot ahol kifejezetten vasúti járművek színterveiről, vagy formaterveiről lehet beszélgetéseket folytatni.
A formaterv nem kizárólag a külső karosszéria formai-esztétikai kialikítását jelenti, hanem a jármű elrendezését, ajtókiosztását, az utastér kialakítását, ergonómiáját, stb. sokmindent magában foglal, theát nem OFF.