Én két kommentben is leírtam, hogy "laborvizsgálat", "laborvizsgálat", de az ember azt veszi ki egy szövegből, azt látja meg, amit meg akar látni. :)
Ugyanez vonatkozik a D-vitamin nyári szedésére, a gluténmentes étkezés szükségességére vagy szükségtelenségére, a laktózmentes étkezésre, az inzulin-intoleranciára, stb. stb., háziorvos és laborvizsgálat, aztán szakorvos, ha szükséges.
De ha nincs vashiányos állapot, a napi két liter abból a vassal dúsított gyümölcsléből előfordulhat, hogy sok lehet.
Orvos tanácsa nélkül az ember belefuthat veszélyes dolgokba is (vagy éppen kimarad egy betegség felismerése), például valaki B-12 vitamint kezd el "pótolni", hiszen recept nélkül kapható, és mi baj lehet, vitamin, ugye... Aztán ha valakiben ott van egy kezdődő daganat, a B-12 vitamin olyan annak, mintha doppingolnák a rákot.
A fő kérdés hogy miből gondolod hogy vashiányod van.
Ha vashiányod van férfiként, egyébként normál táplálkozás mellett, akkor utána kell járni. Vérkép, székletvér első körben. Aztán ha ennek az eredményei megvannak, azzal beszélj aki a beutalót írta.
Nem az a fő veszély hogy vasmérgezést kapsz és tönkremegy a májad, hanem hogy elfeded pl a bélrákra utaló tünetet ( vashiány, vashiányos vérszegénység) és értékes időt vesztesz.
A gyártó ajánlása szerint, ami összhangban van a jelenlegi közmegegyezéses állásponttal, egészséges, nem vashiányos férfiaknak ebből a vassal dúsított gyümölcsitalból a napi 0,5-06 liter, egészséges nőknek pedig kb napi 1 liter fedezi a vas szükségletét.
A vasfelszívódás az emésztőrendszerben attól is függ, ki mit eszik mellé, de állítólag minél több vasat tartalmaz az étel-ital, arányosan annál rosszabb a felszívódás. (?)
De hogy ki hogy áll ezen a téren, nyilván csak vérvételes laborvizsgálat mutathatja ki, amit aztán később megismételve derül ki a valóság.
Az sem mindegy, hogy valaki eszik-e rendszeresen húst, vagy vegetáriánus.
.
De ha az én véleményemet kérdezed, szerintem akkor, ha nem vagy vashiányos, a napi két liter ebből a vassal dúsított léből kicsit soknak tűnik. :)
"Hohe C Plus: megemelt vastartalom. Igaz, hogy férfiaknak nem előnyös, viszont nőknek rendkivül hasznos? Vagy nem ilyen egyszerű?"
.
A fenti gyümölcslébe E579-et tesznek (vas-glükonát) a vastartalom növelésére, 100ml-ben 2,1 mg vas van. (Egy Béres multivitamin tablettában pedig 4 mg.)
A gyümölcslé C-vitamin tartalma segíti a vas felszívódását.
Menstruáló nők nyilván veszítenek vasat, így esetükben inkább szükséges lehet a vaspótlás, de általánosan erre nyilván akkor van szükség, ha valaki vashiányos enélkül, legyen az férfi vagy nő.
Viszont ha valakinél a vérszegénységet nem a vashiány okozza, hanem a folsavhiány, akkor nyilván utóbbit kell pótolni, de ez - hogy a fáradékonyságot stb. mi okozza valójában - csak laborvizsgálattal mutatható ki természetesen.
Amúgy meg, aki szereti a gyümölcslevet, az fogyassza jó egészséggel.
Nyilván nem szabad hektószámra inni ezt sem, de vasmérgezést nem hiszem, hogy a vastartalmú gyümölcslé normális fogyasztásával lehetne okozni.