A kézilabda-Eb ezekben az időkben luxuscikk nyilatkozta a minap Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter aztán meg is erősítette: Magyarország a magas költségek miatt valószínűleg visszalép a rendezéstől, így Svájc és Ausztria lehet a házigazdája a 2024. évi tornának. Meglepő és mulatságos ötlik fel egy valaha népszerű műsor címe. De nem hiszem, hogy van kedvünk nevetni.
Maradnak a szervezési költségek, ahol ráadásul csak társszervezők vagyunk, amire azt mondja most a kormány, erre nincs pénz. Különösen figyelemre méltó Kocsis Máté szóhasználata: a kézilabda-Eb mint luxuscikk.
Akkor mi volt a 2022. évi szlovákmagyar kézilabda-Eb-rendezés? És az elmúlt tucat év többi nagy hazai rendezésű világeseménye? Azok is luxuscikkek voltak? És hogyhogy most hirtelenjében számít a pénz? Eddig arról volt szó, hogy a nemzeti ügyeket élükön a nagy sporteseményekkel nem pénzben mérjük. Ha mégis, akkor ott vannak a gazdaságélénkítő hatások. Meg az országimázs. Akkor már ez sem igaz?
Én viszont nem ismerek olyan szabályt hogy ha valakinek elfogyott a lépése akkor szabadon faultolható büntetlenül.
Beállóknál már egész szépen alkalmazzák, hogy hiába engedi el őket az utolsó pillanatban a védő mégis befújják a hetest ha a befordulásnál bántották őket. Teljes joggal, mert nem tud olyan mozgást végrehajtani már mint ha nem bántották volna, hiába látszik úgy mintha akkor már szabadon lőhetne.
Látom, megy a relativizálás, meg a múltbarévedés, nembaj, minden csoda három napig tart, a hírtelenharagúak majd lenyugszanak, lesz egy kis ejnyebejnye, talán Gulyás elviszi a balhét, de a lényeg, hogy a struktúra maradjon, mert errefelé szarnak-bajnak nincs gazdája, de, ha az sem volt, akkor meg...
A kézilabdázás egyik alapszabálya: amíg a bíró nem sípolt, számolj azzal, hogy nem is fog. Persze Canellasnak akkor itt már nem sok lehetősége volt, a lépései elfogytak és ott állt helyzetben a hatoson. Ezzel együtt, ha nem pár másodperccel a vége előtt történik, senkinek fel se tűnt volna. És továbbra is azt gondolom, jogosan ítéltek előnyszabályt.
És ezzel nem akarom azt mondani, hogy jól vezették a meccset, mert nem. Csak azt, hogy az utolsó két ítéletről azt gondolom, jók voltak.
A legjobb négybe minket senki nem várt volna, ha nem Budapesten játszunk. Így azt gondolták, a továbbjutás és a középdöntős csoportban a 4. hely kb. reális (annak tűnt), és a hazai pálya előnye ebből kihozhat még egy meglepetés-győzelmet pluszban, amivel lehetünk elődöntősök. És ezt nem magyar szakértők látták így, hanem külföldiek. Aztán valójában a hazai pálya előnyéből nem valósult meg semmi, plusz a legjobb játékosunk kidőlt az első meccs elején.
Tudod ha-val kezdődő mondat....Amúgy én úgy látom hogy ez a svéd-spanyol-francia-dán egy külön szint ,utánuk meg van sok jó csapat és ide sorolom magunkat is. Itt bárki bárkit megverhet bármikor.
Azért ott volt még a franciák elleni meccsünk is. Nagyon jól játszottunk.
Az igaz, hogy a vb-n nagyobb eséllyel tudunk a 10 közé kerülni. Itthon bíztam a hazai pályában, de részben az lett a vesztünk.
Összességében olyan csapatunk van, amely képes egy viszonylag szép eredményt hozni, de el is tudunk veszni. Ha szerencsénk van, erős támogatást kap a csapat az edzőtől, és mindenki éles, akkor az előbbi. Egyébként ahogy írod: nem mély a keretünk, így nem széles a repertoárunk, emiatt ha a fentiek nincsenek meg, akkor a 13-16. helyet tudjuk csak hozni.
Tartosan TOP8 helyezést nem lehet elvárni. Itt az EB-n azt gondoltam, hogy a nézők tudnak pluszt adni (de tudjuk mi lett).
Egy-egy nagy skalp bennünk van, folyamatos kiegyensúlyozott, jó teljesítmény egyelőre nincs.
Ez meg mikor mire elég 5-15. helyig, az éremhez azért több kell, nem is értettem ezeket az Eb-döntős tippeket, amik az Eb előtt külföldi szakértőktől jöttek.
Rasmus Boysen ezüst-tippjét pl a Nemzeti Sport címlapon hozta. Úgy, hogy előtte szerintem sosem idéztek semmit ettől a szakértőtől, de mivel döntőbe prognosztizált minket, hirtelen mérvadó lett a véleménye az NS számára. :-D
Az Izland elleni ki-ki meccs nem azt mutatta, hogy messze voltunk, én inkább azt mondanám, hogy elbasztuk ezt az EB-t, de azt remélem, hogy senkit nem kergetnek el, esetleg egy-két ember kiszorul...
Azért az a vb-5. hely egy jó sorsolással, meg egy tartalékos németek elleni győzelemmel jött össze (ezen kívül a korábbiakhoz képest gyenge lengyeleket, a brazilokat, Uruguay-t meg a Zöld-foki Szigeteket vertük). Csalóka volt, sajnos.
Eb-n nincs gyenge ellenfél, nekünk meg sosem volt erősségünk, hogy sorozatban folyamatosan hozzuk magunkat, ennek főleg fizikai korlátai vannak szerintem + a nem elég mély keretünk.
A mostani vb-15. hely meg a másik véglet, reálisan valahol a kettő között vagyunk, aktuális formától, sorsolástól és attól függően, van -e hiányzó kulcsemberünk...
Valaki belinkelt egy képet, amin talán ehf szagértők tippjei voltak. Azon többen raktak minket érmes helyre, mint pl. a norvegokat.
Egy-egy meccsen nyilván van esélyünk, de ezt írtam az eb előtt is: annyira egysoros a csapatunk, hogy ha vki kiesik, vagy szimplán nem megy neki, nagy bajban vagyunk (slusszpoen, hogy az egyetlen győzelmet Bánhidi nélkül szereztük). Közben meg pl. a svedeknel volt az elődöntőben, hogy kiesett 2 játékos covid miatt es a Montpellierbol meg a Nantesbol hivtak be játékost...
Ezen az EB-n messze voltunk. Sajnos az összes meccsünk alatt azt lehetett érezni, most valami nem állt össze. Ezzel együtt nem török pálcát a magyar csapat felett, a következő tornán lehet javítani. Remélem nem kergetnek szét mindenkit, mert az előző két világverseny azt mutatta jó úton haladunk.
Szerintem ha Bánhidi nem sérül meg és valahogy továbbjutunk, egy más csapat lett volna a miénk is, felszabadultabb és jobb, korábban is vertünk meg nagy csapatokat, ezek a mostani csapatok nem tűntek legyőzhetetlennek, mint pl. korábban a franciák. (kérek mindenkit, mellőzze a "sportban nincs ha" közhelyet...)
Speciel én nem vártam négy közé kerülést, emlékeim szerint szakértők sem, a tippoldalak talán hetediknek soroltak.
Nekem a franciákkal sem volt gondom. Nem ők tehettek róla, hogy a dánok nem igazán vették ellenük komolyan a meccset a középdöntőben. Csak jobb, mikor egymás után nem ugyanaz a csapat nyer két világversenyt. Mármint nekünk semleges szurkolóknak jobb. Mondjuk az ellen sosem volt kifogásom, ha a magyar vízilabda válogatott nyert egymás után két világversenyt.
Kanalas sztem azt hitte lefujjak az egyik faltot amit kapott, azer dobta el. Nem kellett volna. A hetes az egyértelmű volt, Lagergren végre nem befele vitte a sűrűbe.
Látva az utolsó 4 meccset, nemtom mit gondoltak azok a szakértők, akik 4be vártak minket. Messze vagyunk ezektől a csapatoktol es ezt nem a 15. hely mondatja velem.