"Az ablaknyitással történő szellőzés korszerűtlen és sajnos nem is hatékony. Kutatások bizonyították, hogy ablaknyitás után 20-30 perccel a mért CO2 szint már újra határérték fölé emelkedik, ezért - ha fontos a terek egyenletes friss levegővel való ellátottsága -, korszerűbb megoldást kell választani. Egy magas minőségű teljes hővisszanyerő szellőztető rendszer bekerülési ára 1,5-2 millió forint körül mozog."
Hát, nem! Eddig sem izgultam mert ha valami elromlik kicserélem és kész. Csak minden részlet érdekel és mivel maximalista vagyok ezt sem hagyom annyiban.
Szerintem nem kell nagyon túl izgulni a helyzetet , mert ha megnézed a görbét , akkor ezek a ventik 300Pascalt tudnak . tehát még a felét sem kell elöállítaniuk . Hamarabb az lesz mint a topiktárs írta a másik topikban , hogy a csapágyakat fog kelleni cserélni , az meg nem kerül 130 ezer forintba . :-)
A befúvás és elszívás között normális a különbség a gyári előírás szerint is 50Pa, ami meg is van, de mindkettő megnövekedett. A működést egyelőre nem befolyásolja csak attól tartok,hogy hosszútávon nem lesz előnyös a ventilátorokra nézve. Néztem a venti árakat 130 ezerből kijön darabja és ha még így is elmegy néhány évet akkor nem probléma a csere sem. Nagyon jók ezek a masinák, csak nem jó a szervíz hálózat. Németországból hozzák és akik ehhez értenek azok is gyorstalpalón szerezték hozzá a tudást.
" de kivételnél csak egy határig csökken és az is jóval több mint a beüzemeléskor a kezdeti. "
Arra gondolsz , hogy amikor kiveszed az anemosztátokat , akkor is magasabb marad a nyomás mint beüzemeléskor ? Az elszívó oldalon írtad , hogy jóval magasabb a nyomás mint a befújó oldalon . A csövek belsejét kellene leellenörizni , hogy milyen állapotban vannak . Ha azok is tiszták , akkor valóban egy valódi szaki kellene mérömüszerekkel .
Mennyire lenne végbevihetö az az ötlet , hogy feltennéd maximumra a két ventit és a kifújó ágat letakarni hermetikusan és megnézni , milyen nyomást mér a gép , majd a befújó anemosztátokat lezárni és azon a ventin is megnézni mit mér a gép a gyári adatokhoz képest ? A gyári diagram megvan neked is .
" Az anemosztátok be vannak állítva a kiszedéssel az nem változik miután visszatetted. "
Ez így rendben is lenne .:-)
Csak ugye az anemosztátok be vannak állítva helyiségek szerint , hogy hol mennyi levegö jusson át rajtuk . Ha kiveszed a befújó ágból az anemosztátokat , akkor annak a ventinek a nyomásának csökkennie kell . Amikor visszahelyezed , akkor meg vissza áll a nyomás az eredeti állapotba ( kiszedés elötti állapot ) .
Ha nem változik a nyomás az anemosztátok kiszedésekor , akkor hogyan van az a rendszer beállítva optimálisra ? Minden helyiségböl egyforma mennyiségü levegöt szív el , vagy az anemosztátok száma változik helyiségenként ? Nálam elszívás 2/3 a konyha és 1/3 a fürdöszoba , WC .
Amikor kiszedtem az anemosztátokat (csak ki kel csúsztatni és visszadugni) a nyomás nem változott. Erre is gondoltam de nem az a probléma. Az is lehet,hogy minden oké csak a szoftwer nem ad pontos adatokat. De ez csak feltételezés.
Nem kell , hogy legyen olyan gépem , már egyszer megírtam . Lényeg azon van , hogy ismerd az ilyen rendszerek viselkedését . :-) Ha semmi sem változott , mindent jól helyeztél vissza , akkor a csöveid koszosodtak belül és az növeli a nyomást . Ha az anemosztátokat kinyitnád teljesen és csökkenne a nyomás , akkor a csövek okozzák a nyomásnövekedést .
Ez már korábban megtörtént. Most újra kivettem a rekuperátort kitisztítottam a gép belsejét, átmostam a hőcserélőt, kiszárítottam, a ventiket is megnéztem nem koszosak, az előírásnak megfelelően mindent vissza raktam. A nyomás értékek a beüzemelés utáni egy-két évben elég alacsony értéken voltak, 120m3-nél a belépő nyomás 30-35Pa.a belső nyomás elszívó-kilépő 40-45 között volt, az utóbbi évben már megnövekedett Pa nyomással szembesültem. A mostani tisztítás utáni helyzet javult valamelyest de az eredeti szintet még mindíg meghaladja. A mostani nyomás értékek ugyanolyan körülmények mellett a belépő 50-55 Pa a kilépő pedig közel 100Pa 120m3-en. Természetesen a légcsere változtatással a nyomás is változik. Lehet, hogy ez 4 év után normális, de az is lehet,hogy nem.Az anemosztátok az eredetihez képest nem változtak. Viszont ha neked nincs ilyen géped akkor nem igazán tudsz hozzátenni.
Hővisszanyerős szellőztetőben gondolkodom és még nem tudom milyet kellene építeni. Adott egy három szobás családi ház és mindenhol fűtve van. Ötleteket várok.
Próbáltam beszabályozni a Wolf CLW 300 on az anemosztátokat de a Pa nyomáson nem sokat tudtam csökkenteni ami eléggé megnővekedett. Csak tudnám,hogy miért?
Nem marketing céllal raktam fel, csupán információ, ha a szerkesztőknek vagy az adminnak nem tetszik majd leveszik. Kár,hogy utólag nem lehet szerkeszteni.