Keresés

Részletes keresés

tuktikka Creative Commons License 2024.03.06 0 0 6163

Sztem csak sokat aludt és azért kevesebbet ivott.

Talán nyomott volt az idő, vmi de most sokkal élénkebb, a pisi szine is világos.

Előzmény: Csalitszeráf (6161)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.03.03 0 1 6162

Az opiátoktól biztosan jobbat alszik mindenki, de gondolom te valami NSAID-re gondolsz, mint amilyenek az ibuprofen, paracetamol, aszpirin, metamizol, diklofenák. Ezek tudtommal nem okoznak aluszékonyságot, de ettől még minden lehet. Rákerestem és egyedül az sszpirinre találtam, hogy megzavarja az alvásciklust, de éppenséggel alvászavarokat írnak, nem konkrétan aluszékonyságot. Ott is azért, mert ezek a szerek sok savat csinálnak, ezért ha pl. valaki nagyon sok fájdalomcsillapítót szed, érdemes időszakosan valami gyomorvédelmet is alkalmaznia. Pl. protonpumpagátlót: omeprazolt, pantoprazolt vagy famotidint.

Előzmény: dirtydoggy (6160)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.03.03 0 1 6161

Tegnap telefonon voltam, azért nem fejtettem ki bővebben. Szóval a Sumetrolim csak bakteriostatikum, van még egy pár felhasználási területe, krónikus fertőzésekben vagy megelőzési céllal (mint az öreg katéterezése) még alkalmazható. Na, de ha tényleg fertőzés van a pisijében, akkor azt illik laborba küldeni és gyógyszerérzékenységi vizsgálatot is kérni rá és aztán célzottan olyan antibiotikumot adni, amire érzékeny a kórokozó.

 

Volt már olyan amúgy, hogy a dokink is ráfutott arra, hogy a szokásos Nitrofurantoint írta fel egy felfázásos nőnek. Nem javult tőle, ilyenkor 3 nap után kérünk még egy vizeletmintát, megnézzük tesztcsíkkal, és hát  gyakorlatilag nem nagyon volt változás. Ilyenkor mintát küldünk belőle a laborba. Ott megnézik, hogy milyen baci van benne, és pontosan mivel lehet kinyírni. És visszajött a lelet, hogy az ő patogénjét bármivel ki lehet nyírni, egyedül pont a Nitrofurantoinra fejlesztett ki rezisztanciát. Kapott mást, és a következő vizelete már tiszta volt.

Előzmény: tuktikka (6158)


dirtydoggy Creative Commons License 2024.03.03 0 0 6160

Szép reggelt!

Arra lennék kíváncsi, hogy napi több (4-6) fájdalomcsillapítónak lehet-e nyugtató, esetleg altató hatása? 

Előre is köszönöm a választ! 

Csalitszeráf Creative Commons License 2024.03.02 0 1 6159

Mert ezek régi gyógyszerek, amire a megcélzott patogének rezisztenciát fejlesztettek ki. Biztos van olyan, amire jók még, és biztos írják is őket (az öreg dokik), de már vannak hatékonyabb szerek, amire nincs annyi rezisztenia a kórokozók részéről. 

Előzmény: tuktikka (6158)
tuktikka Creative Commons License 2024.03.01 0 0 6158

Mintha bezárt volna a rendelő. Azért próbálkozom.

 

Amikor a fiaim betegek voltak, torokfájás, láz , akkor Maripen, vagy sumetrolim volt amit kaptak.

Utóbbi ma is létezik, apónak felírták a katéter miatt.

Nem is túl drága, miért nem kapják a gyerekek?

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.25 0 0 6157

Köszi a tippet!

 

Rákerestem, ahogy írtad, és van nekik a nedvszívó habszivacs kötszerűk is, ami pont olyan, mint a biatain: https://www.hartmann.info/hu-hu/products/sebkezel%C3%A9s/modern-k%C3%B6tszerek/habszivacs-k%C3%B6tszerek

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (6156)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2023.12.25 0 1 6156

Az itt forgalmazott kötszerek között, szerintem ilyen a a Hartmann hálós-viaszos kötszere.

Előzmény: Törölt nick (6153)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.25 0 0 6155

Na, úgy látom, jól tippeltem, Magyarországon a zetuvitet használják csak, de ezek szerint az is jó: https://youtu.be/LfHjrsyd1Yk?si=Sx2uDf9UyKNtvNEi

 

Ez elég szakszerű, kivéve a sebfertőtlenítést, mert annál én óvatosabb lennék, és a sebet csak öblíteném és szárítanám, de nem dörzsölném. Gondolom, hogy ezt azért csinálta, hogy az előző kötözésből visszamaradt krémmaradékot letörölje a beteg lábáról. Ők ureás krémet mondanak, de a kórházi sebkezelő nővér tanfolyamon tanulta, hogy mindegy milyen krém, nem kell patikai legyen. De ártani nem fog, ha ureás testápolót veszel erre. A fertőtlenítésre Merkurokrómot használnak, amiről én még nem hallottam, de ez nem jelent semmit. Ha tudsz venni Octenisept sprayt, otthoni használatra szerintem sokkal praktikusabb, de még a praxisban is ezt használjuk simán.

 

Amit még érdemes megfigyelni, az a tetőcserép-kötőzés, egyszer magad fele, lefele húzod a kötszert, egyszer a beteg törzse fele, felfele. Ez nagyon jó stabil kötés, nem fog lecsúszni, persze gumifáslival meg még jobban tart, de a sima mullpólyával is így csinálnám lábszáron a kötést. :)

Előzmény: Törölt nick (6154)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.25 0 0 6154

Biatain helyett ez is jó lehet: https://benu.hu/shop/zetuvit-sebparna-steril-15-x25-cm de az az igazság, hogy valószínűleg nem lesz elég, mert ezek inkább műtéti sebekre jók, amik még vérezhetnek vagy enyhén fertőzött sebekre, amik váladékoznak. Fekélyre a nagyon nedvszívó hab kéne, de még keresem.

Előzmény: Törölt nick (6153)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.25 0 0 6153

Jó nagy bajban vagyok, mert a neten nem tudok magyar kötszerekre keresni, a márkanevekre nekem csupa német találatot hoz, ha meg a benunál keresek, nekik egyáltalán nincsenek ezek a márkájú termékeik:

 

UrgoTul helyett ez tűnik ugyanarra a célra valónak: https://benu.hu/shop/atrauman-kenocstull-steril-10-x10cm#anchor-productdata

 

A gumifásli meg a mullpólya adott, abból mindegy is, hogy milyet veszel, de a nedvszívó habot még keresnem kell. Mi a Biataint használjuk.

 

Amit még elfelejtettem, a sebet elég lefújni, viszont ha gennyesedik, akkor törölgetni is kell, ehhez steril mullapok kellenek, Cosmopor pl., de ami Magyarországon van, ilyesmiknek minden patikában kell lennie.

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.25 0 0 6152

A vízhajtóját kell szednie kellene, ha van otthon Furosemidetek, akkor most vehet be belőle délben is egyet, hogy pisiljen (éjjelre ne, mert akkor nem fog tudni nyugodtan aludni). Ehhez elvileg jár a káliumtabletta, mert káliumvesztő vízhajtó, azt ugyanúgy emelni kell. Ha spironolaktont kap, még jobb, mert az máshol hat, és nem fenyeget a hypokalemia veszélye, ha túl sokat venne be.

 

Amit házilag lehet magával a sebbel és a lábszárral csinálni:

 

Először is a lábszár bőre -- paradox módon a nedvedzés ellenére -- ilyenkor nagyon kiszárad, ezért ahol nincs seb, ott be kell krémezni bármilyen hidratálókrémmel. Nem zsírossal, hanem kifejezetten a vízes testápolókrémek jók csak. Nem kell drágát venni, bármelyik jó, a kórházban a sima, nagy kiszerelésű DM sajátmárkás krémét használják erre.

 

Másrészt a testrészből el kell tüntetni az ödémát, ehhez egyrészt a vízhajót kell, másrészt a lábat a szív fölé kell emelni legalább 10 percre, hogy a gravitáció segítsen és ezt naponta többször is meg lehet ismételni, harmadrészt kompressziót kell rá alkalmazni, amit vagy meglevő gumiharisnya (kompressziós harisnya) vagy gumifásli segítségével lehet megtenni. Nagyon fontos, hogy ennek még az előtt kell a lábára kerülnie, mielőtt felkel az ágyból. A gumifásli kicsit trükkös, nem szabad nagyon megfeszíteni, de azért egy kis tónusa kell legyen a lábon.

 

A sebkezeléssel kapcsolatban sajnos az a rossz hírem van, hogy naponta kell. Vannak olyan kötszerek, amiket a gyártó több naponkénti cserére javasol, de igazából csak Hipokratésznek van igaza: naponta kifőzött gyolccsal kell átkötni a sebet. A fekély kezelése trükkös, pláne ebben az állapotban, és hetekig, hónapokig is eltarthat, illetve van, ami sose gyógyul meg.

 

Azt tudom, leírni, hogy mi a praxisban hogy csináljuk.

-- Először megtisztítjuk a sebet és a környékét, ehhez Octenisept folyadékot használnunk, amiben nincs alkohol és nem csíp. Kisebb sebeknél elég a spricnis, mélyebb sebeknél  steril fecskendőből. Egy lábszárfekély nem tud nagyon mély lenni, szóval a spricnis elég lesz. Ha a mamád ráadásul rosszul karbantartott cukorbeteg, akkor könnyen felülfertőződhet a seb, szóval ez fontos.

-- Másodszor steril eszközökkel (steril kesztyű, egyszerhasználatos szike vagy steril olló és csipesz) eltávolítjuk a nekrotizált részt, ha van olyan. De ezt jobb, ha szakember csinálja, ha látsz fekete, elhaltnak tűnő bőrt, inkább kényszerítsd anyukádat az orvoslátogatásra!

-- Harmadszor mivel a seb nedves, a kötszer beleragadna, ezért mi az UrgoTul sebvédő hálót (remélem, magyarul így hívják) használjuk, ha már fertőzött, akkor az UrgoTul silvert, amit közvetlen a sebre lehet rakni, és átkötéskor simán felemelhető. Ez alatt tud gyógyulni a seb, és nem ragad bele. Mivel anyukád lábán a bőr nedves, kell rá valamilyen nedvszívó hab, ami felszívja a nedvességet, és szárazon tartja a lábát. Keresek majd linkeket ezekhez. A legvégén körbe kell csavarni sima mullpólyával a lábát, arra mehet a gumipólya.

Előzmény: MrJones512 (6151)
MrJones512 Creative Commons License 2023.12.24 0 1 6151

Víz-problémák vannak, mint alap. (Hogy a vízhajtóját szedi-, azt nem tudom.)

Nyilalló fájdalom (föleg éjjel), levedzés, meg mittudomén.

Előzmény: MrJones512 (6150)
MrJones512 Creative Commons License 2023.12.24 0 1 6150

A mutter lábszárfekéllyel kínlódik már vagy egy-két hónapja. A háziorvosáról viszont hallani sem akar, mert khmm... nem igazán vannak jóban.

 

Mit lehet csinálni ilyenkor?

Előzmény: Törölt nick (6149)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.24 0 0 6149

Nehéz kérdés. Ha negatív a teszt, akkor "csak" influenza, de hát egy pici baba immunrendszere azt se ismeri még. Egy köhögéscsillapító jó lenne, de ha nincs otthon, akkor is a szokásos dolgokat megteheted: meleg, mézestea bőségesen fogyasztva, sima cukorka szopogatása (valamit enyhít a köhögési ingeren). A torkodat is kösd be, és ha lenne otthon Aspirin pezsgőtabletta, én arra esküszök, hogy kettő után meg is ki is gyógyulok tőle mindenféle náthából.

 

Amíg ott lesznek, rendszeresen szellőztessétek át a lakást, ha van több szoba, akkor váltogassátok, melyikben van a pici, higy azért ne legyen neki nagyon hideg.

 

Ha szoptat a menyed, akkor azt mondanám, hogy kb. a 2-3. napra már a menyed által termelt ellenanyagokból jut bőven az anyatejbe is. Ha nem szopik már, akkor eddigre már sajnos amúgy is elkapja a baba is. Ha ehet már ilyesmit, akkor facsarjatok neki narancslevet vagy a banánpépben is van sok C-vitamin. Ami jó hír, hogy a kellemetlen tüneteket nem a vírus, hanem az ellene termelt interferonok okozzák, így ő akár annyival is megúszhatja, hogy max. kicsit folyik majd az orra.

 

De vannak olyan babák, akik hajlamosak a pseudokruppra, szóval ha netalán ez bekövetkezne, akkor nem kell megijedni. Először is ki kell nyitni az ablakot, a téli hideg levegő segít, sokszor mire berohannak a szülők az ügyeletre, jobban is lesz. A legkisebben kívül a férjem minden gyereke hajlamos volt erre, szóval az első ilyen után mi télen nyomattuk a hideg párásítót a gyerek ágya mellett. Sajnos az orvoslátogqtást ez esetben nem ússzátok meg, mert kortizonspray is kell neki. De ha nem volt még ilyen a családban, akkor nem is lesz, csak eszembe jutott, mert pont tegnap volt a rendelésen egy pseudokrupos  kisgyerekkel az anyja.

Előzmény: lencseválogató (6148)
lencseválogató Creative Commons License 2023.12.24 0 0 6148

Zsurszi, a nagy keszülödesben ha esetleg ide neznel, lenne egy kerdesem.

 

Ma reggel lett negativ a tesztem, (dögdrovasos egyhet utan vagyok ) veszett mod köhögök (maszkban, gumikesztyüben fözök, sütök,

holnap kesö delutan erkeznek a fiamek a gyerekekkel, mikor ölelhetem meg öket nyugodt lelkiismerettel, maszk nelkül ?legkisebb csemete

6 honapos.

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.20 0 1 6147

Bár hülye kérdés, nyilván nem, ha kérdezed.

 

Annyi csak, hogy elég eltérő minőségűek, és igazából azokat is jobb egy perc után leolvasni először. A praxisban az egyes vizsgálóban van egy új pulzoximéter, ami elsőre mindenkinek alacsony szaturációt mért, de aztán elolvastam a használati utasítást, és abban az van, hogy két perc után kell leolvasni. És amikor így tettem, akkor ugyanolyat mért, mint a másik, sima Rossmannos pulzoximéter a kettes vizsgálóban. Előtte meg vagy 6 százalékkal kevesebbet dobott be mindig elsőre. Szóval gyártófüggő, hogy mennyire pontos és mennyi idő után kell leolvasni.

Előzmény: Törölt nick (6146)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.20 0 0 6146

Nem kéne tönkremenjenek, nekem van többéves pulzoximéterem, amit még az első gyakorlatomra vettem vagy négy éve. Elemcsere nem segített rajta?

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (6145)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2023.12.20 0 1 6145

Jobban vagyok már, köszönöm szépen 🙂

Az volt furcsa, hogy ennek a kemény része, egy nap alatt lezajlott.

Más, a pulzoximéterek pár év alatt használat nélkül, fiókban, kiszedett elemmel is tönkremennek?

Előzmény: Törölt nick (6144)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.20 0 0 6144

Erre pedig válaszoltam, de nem kattintottam a küldésre ezek szerint.

 

Amíg ráz a hideg, addig megy még fel a lázad. Amikor meleged lesz, akkor indul meg majd lefele. Jobban lettél azóta?

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (6143)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2023.12.18 0 1 6143

Köszönöm! 15 percet írt, akkori fotó. Jó szarul vagyok, fázok 26 fokban, 38,5 lázam van, viszont a szaturáció ok.

Előzmény: Törölt nick (6141)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.18 0 0 6142

Fiatal lányoknál minden lehet, ha nem eszel elég húst, akkor azért benne van a pakliban, hogy van hiányod.

Előzmény: Törölt nick (6139)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.18 0 0 6141

A covidnál tud olyat, hogy állás után megjelenik a második csík, ez nem jelent semmit, annál pontosan akkor kell leolvasni, amikor írja (átlalában 15 másodperc). Szóval én azt mondanám, hogy ez negatív, de azért megismételném egy-két nap múlva, mert nem kizárható, hogy kezdődő fertőzés.

 

Jobbulást kívánok! Ha vannak tüneteid, azért írasd ki magad, betegen nem jó dolgozni.

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (6140)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2023.12.18 0 1 6140

Szia, ez vajon pozitív? A kovidnál igen halványan, de ott van:

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.16 0 0 6139

Akkor jobb i.m, csak nem tudom, ez az intrinsic faktoros dolog fiataloknál mennyire játszik. (Mondjuk lehet, hiányzom sincs)

Előzmény: Törölt nick (6138)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.16 0 1 6138

De-de, ez mindenkire érvényes. Ha rá tudod venni a házidokit, akkor mindenképp i.m. ajánlom beadni. 1-2 ml-t egyszerre, szóval feszít egy kicsit beadáskor, meg ügyelj rá, hogy el legyen maszírozva, ne álljon meg bólusban az izomban egy helyen, mert akkor fájhat is. Mi hetente egyet adunk általában. A beteg váltja ki, és azt adjuk be, van, akinek fizeti a kasszája, az csak receptdíjat (5€) fizet a patikában, akinek nem, az privát receptet kap és teljes áron veszi, de az se drága. 

 

Most nézem, hogy egy euróval több csak a receptdíjnál: https://www.shop-apotheke.com/arzneimittel/6174296/vitamin-b-12-lichtenstein.htm?offerId=COM06174296&expa=gglp&adword=google-product/S-COM-CSS_PMax_Umsatz//06174296&gclid=EAIaIQobChMIi7yYuraTgwMV5YdoCR3vugLzEAQYAyABEgJbovD_BwE

Ezt szokták hozni a betegek a patikából nálunk. :)

Előzmény: Törölt nick (6137)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.15 0 0 6137

Közben látom, hogy létezik itthon is....

 

akkor ne is szedegessem szájon át? vagy ez fiatalokra nem érvényes?

Előzmény: Törölt nick (6136)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.15 0 0 6136

Vajon itthon is van-e B12 vitamin injekció...huhh...

nme is tudtam, hogy toxikus hatású lehet :O

 

Elég kevés húst eszem, emiatt gondoltam B12 vitamin kiegészítésre...

 

persze be lehetne a Synlabnál is méretni, de durván emelkedett ott is a mintakezelési díj....

Előzmény: Törölt nick (6131)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.15 0 0 6135

Kaptál időpontot azóta? Mert azon túl, amit én linkeltem, lehet még egy rakás más dolog is, pl. Parkinson-kór is. Megnyugtatna, ha megnézne a dokid.

Előzmény: tuktikka (6134)
tuktikka Creative Commons License 2023.12.15 0 0 6134

Szedek tablettát amiben 7 féle vitamin van , pl D vitamin is.

A lépcsőzést se külön gondoltam, csak hogy jó lenne e a térdnek, ha lefele, vagy fölfele 1-2 emeletet gyalog tennék meg.

Előzmény: Törölt nick (6131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!