Keresés

Részletes keresés

H0VaMo Creative Commons License 2020.12.27 0 0 14

Köszönöm a gyors választ. Igy teljes a kép, és egyre egy inkább alakul az elképzelésem: ki kell dolgozni a megoldást, követve mindazt a kitartást és eltökéltséget, aminek eredményeként megszületett a mozdonyod! Annak lehet és tud egy modellező igazán örülni. Természetesen beépítve az azóta megjent és beszerezhető eszközöket, amely filozófia is Tőled származik. 

Remélem, hogy mielőbb nekikezdhetek. (Remélem, hogy eredményesen be is fejezhetem, majd bemutathatom működés közben az egyesület kiállításán.) Persze, ha átmegy a minőségi vizsgán nálam, ami nem egyszerű: nincs megalkuvás.

Üdvözlettel: H.I.

Előzmény: sonajsz (13)
sonajsz Creative Commons License 2020.12.26 0 0 13

A kérdésedre válaszolva:

A mozdony tartalmaz egy Digitrax SDH 164d hangdekódert, digitális üzemhez.

Egy sajátépítésű, szervódekódert ( Paco Canada ötletéből).

A szervódekóder hex-ét átírva a cv1=3 állapotban az F1, és F3 funkciógombokkal működnek a vonókészűlék szervói.

Nagy kihívás, rengeteg munka volt.

Üdv: Sz J

Előzmény: H0VaMo (12)
H0VaMo Creative Commons License 2020.12.25 0 0 12

Nagyon sokat segítettél, köszönöm. 

Azt valóban nem sikerült a képek alapján felfedeznem, hogy egy felprogramozott mikrokontrollertől lesz digitális a kapcsoló.

Sajnos most egy kis szünet következik a részemről az ünnepek miatt. Egy kérdésem azért még maradt: Az elkészült szétkapcsoló egy alapvetően digitális mozdonyba került beépítésre, és akkor elég a vezérléshez 2 cv-t beállítani, vagy egy önálló dekóderen keresztül egy analóg mozdonba került?

Üdvözlettel: H.I.

Előzmény: sonajsz (10)
Dimarson2 Creative Commons License 2020.12.22 0 0 11

Hűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: sonajsz (4)
sonajsz Creative Commons License 2020.12.21 0 1 10

Üdvözöllek!

 

A szerkezet működése megegyezik az általad leírtakkal.

Ami nem látszik, az a PIC12F629 ami működteti a szervót a multimaus F1;F3 gombjainak lenyomásával.

A vonójármű kengyelének szerencsés estben a vontatott kocsi kengyele alá kell kerülnie, hogy leemelhesse.

Ezt, én a mozdony kengyel végének le, és a kocsi kengyel kismértékű felhajtásával igyekeztem segíteni.

A berendezést 2016-17-ben készítettem, azóta a miniatürizálás eredményeként sok új normál és lineár szervó került a kereskedelembe.( Ultra mini servo Ebay)

 

https://ozrobotics.com/shop/k-power-p0025-analog-2-5g-ultra-mini-servo-for-rc-airplane/

 

https://kitronik.co.uk/products/2595-linear-actuator

Remélem tudtam segíteni, jó munkát:

Üdvözlettel: Sz J

Előzmény: H0VaMo (9)
H0VaMo Creative Commons License 2020.12.21 0 0 9

Én is üdvözöllek!

Természetesen elnézést kérek a többi hozzászólótól, hogy itt kezdem a válaszadást, de az egyedi megoldás és a fényképek arra késztettek, hogy próbáljam meg elképzelni a kuplung műkösését. 

Én azt gondolom, hogy a lineáris kuplung valamilyen gyári alkatrész lehet, ami egyszerüsítette a beépítést. A hossztengelyre merőleges mozgást végez (én a végállás határolás módját nem látom), és egy megvezetésen keresztül le/fel mozgásra képes. Ezzel kerül felemelésre a kuplung a mozdonynál, a kocsi lekapcsolásakor. Azt nem látom, hogy a vízszintes mozgás "kijut-e a kapcsolóig". De az viszont fontos, hogy a mozdony "felemelkedő" kapcsolója"felemelje" a kocsi kapcsolójátt a szétkapcsoláshoz. Ebben az állapotban kell a mozdonynak  elindulnia, utána a mozdony kapcslója visszesek az alapállapotba, a mozdony szervóját ellentétesen működtetve a kapcsolót le kell engedni. 

Nem tudom, hogy jól gondolom-e a működést? Ha nem, akkor kérlek javits ki.

A lineáris szervót H0-ban hol érdemes keresnem? 

Én a kitérőimnél is szervovezérlést alkalmazok, részben az élethűség (mozgás), részben a megbízhatóság kedvéért. 

A többi (gyári megoldásokat még nem néztem teljesen át, de vélelmezem, hogy ott mádnessel ill. mágnesekkel oldják meg a szétkapcsolást, amit én kevésbé megbízhatónak tartok. De csak mot kezdek neki a többi javaslat áttekintését és alkalmazhatóságát. (Azért az ára sem közömbös.)

Szerintem még folytatjuk.

Üdv: István

Előzmény: sonajsz (4)
RhB Creative Commons License 2020.12.21 0 0 8

Ügyes, csak figyelni kell, hogy a másik kapcsoló legyen felül. :-)

Előzmény: sonajsz (4)
ysenyerkesz Creative Commons License 2020.12.20 0 0 7
Előzmény: ysenyerkesz (6)
ysenyerkesz Creative Commons License 2020.12.20 0 0 6

somytomy kollega is ilyet javasolt csak a mozdonyyba szerelendő dekóderrel együtt. Maga a kuplung a NEM szabvány szerinti foglalatba dugható, és a dekóder funkció kimenetei müködtetik. Egy dologra kell figyelni csak olyan dekóder javallt, aminek a kimenetei állíthatók kapcsolási idöre, mármint "pillanat kapcsaolásűúak". A klubban használunk mi is ilyen mozdonyt, egy ROCO Br290-est. A rendezésnél viszont fog kelleni a sinbe építette is, ha szét kapcsolni is akarod a szerelvényeket középen!

Előzmény: H0VaMo (3)
B2Z Creative Commons License 2020.12.20 0 1 5
Előzmény: H0VaMo (3)
sonajsz Creative Commons License 2020.12.20 0 1 4

Üdvözlet!

 

Ha a házi ötletek érdekelnek, akkor egy lineáris szervóval

 

 

megoldott kocsileakasztót bemutatnék.

https://www.youtube.com/watch?v=MgzlW2631-k

 

Igaz, hogy ebben az építési nagyságban (1:45) nagyobbak a belső terek, de itt is beépítésre került két dekóder két lineárszervó egy hangszóró, és egy dc-dc átalakító, plusz a világítás ledjei.

 

      

Üdv Sz J

Előzmény: H0VaMo (3)
H0VaMo Creative Commons License 2020.12.20 0 0 3

Köszönöm. Először is szeretném pontosítani a fogalmat: én a mozdonyba építhető kocsiszétkapcsoló megoldást keresem, nem a vágányzatba építhetőt. Ott nagyon sok megoldás van, Roco, Fleischmann, stb, de még a PECO-nak is vannak egyedi megoldásai. Ezek lehetővé teszik a szerelvényről a mozdony leválasztását (pl: egy gőzmozdonyt szenelés, vízfeltöltés stb célból). Én egy rendező mozdonyt szeretnék összehozni, amelyik bárhol (digitális vezérlés, funkció kód) leválasztható. Vagyis szétszedhető egy teherszerelvény valamilyen rendezőelv szerint, ami lehet programba épített, de online üzemmódú is. (üzemmód beállítás szerint). Ehhez a Roco 40411-es digitális (építőkészlet) kuplungja elvileg jó lenne, de sokat segítene az, hogy hova és milyen módon került beépítésre. (Ne kelljen kitalálni azt, ami már máshol esetleg megbízhatóan működik.) Természetesen az ötlet bármilyen építőnagyságban érdekel, én H0-ban utazom.

Előzmény: somytomy (0)
H0VaMo Creative Commons License 2020.12.20 0 0 2

Köszönöm. Korábbi megoldásokat nem ismertem, a jelenleg kapható (Mediker 35 ezer) egy építőkészlet. Jó lenne tudni, hogy hova kerül beépítésre, melyik mozdonyba, milyen módon. Nekem van egy korábban beszerzett - emlékeim szerint V36-os mozdonyom, - de jelenleg nálam falbontásos duguláselhárítás van folyamatban a szobában, ezért most nem tudom elővenni. Karácsony után megkeresem. Utána visszatérnék a témára. 

Előzmény: Hanzohattori123 (1)
Hanzohattori123 Creative Commons License 2020.12.19 0 0 1

Több mint 40 éve a Marklin Telex kuplung néven gyártott analógban, most a Marklin, Trix, Fleischmann, Roconak biztos van digi kuplungos mozdonya, a Medikerbe van Roco, Fleischmann kuplung szett, 35ért....

somytomy Creative Commons License 2020.12.18 0 1 0

"Digitális kuplung" vagy "digitkuplung" néven érdemes keresni, a Roco és a Trix (meg talán más gyártók is) árult néha gyárilag ilyennel szerelt mozdonyokat. A Roco/Fleischmann most is árul jó drágán külön készletet dekóderrel, ezen kívül még kisszériás megoldások vannak, például itt. Nekem rémlik házilagos megoldás is, de hogy hol láttam...

Előzmény: H0VaMo (-)
H0VaMo Creative Commons License 2020.12.17 0 0 topiknyitó

Korábban találkoztam H0 modellmozdanyba épített kocsiszétkapcsolóval. De nem tudom hol? Jó lenne, ha tudtok ilyet esetleg digitális kivitelben. Kérem, ha valakinek van ilyen tapsztalata, ossza meg velem,

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!