Keresés

Részletes keresés

TK421 Creative Commons License 2021.07.01 0 0 53

Korábban reklamáltam itt, hogy májusban még a tavaly ültetett jujubák csak száraz kórónak néznek ki, de megnyugtattatok, és igazatok volt, mostanra szépen kizöldültek, és nőnek. Pár év, és én is ilyen képekkel fogok villogni, mint Ali-bá

 

:)

Előzmény: TK421 (47)
Ali-bá Creative Commons License 2021.07.01 0 0 52

Mostanra szépen mutatkoznak a virágok. Nagy termés igérkezik.

 

                                     

Előzmény: Ali-bá (50)
Ali-bá Creative Commons License 2021.06.18 0 0 51

Pontosabban a levélnyeleken.

Előzmény: Ali-bá (50)
Ali-bá Creative Commons License 2021.06.12 0 0 50

Megjelentek az első virágkezdemények a leveleken. Már azt hittem, hogy idén nem is lesz termés.

pupákdézi Creative Commons License 2021.04.29 0 0 49

Én is tavaly ültettem, ma néztem nagyítóval és látom rajta a zöld hajtás kezdeményt.

Előzmény: TK421 (45)
diospyros Creative Commons License 2021.04.26 0 0 48

alszanak még, helyesen. majd májusban...

Előzmény: TK421 (45)
TK421 Creative Commons License 2021.04.26 0 0 47

Várok Ali bá! Ha nem moccannak egy hónap múlva se, akkor visszajövök ide tanácsért :)

Előzmény: Ali-bá (46)
Ali-bá Creative Commons License 2021.04.26 0 0 46

Semmi gond. A jujubának több esze van, mint a kajsziknak, nem hajt ki, míg el nem múlnak a fagyos, hideg hajnalok. Várj türelmesen.

Előzmény: TK421 (45)
TK421 Creative Commons License 2021.04.26 0 0 45

Sziasztok!

 

Tavaly ültettem 2 kis jujubát, de egyelőre semmi életjelet nem mutatnak. Ez normális? Vagy ilyenkor már nálatok rügyezik/leveledzik?

diospyros Creative Commons License 2021.04.14 0 0 44

Szólítva vagyok! Jelen! ;)

Igen, már megtettem, pár bokorfa 4 méteres. nem kellett volna engedni, 

de olyan szépek :) a többit nem engedem fel. 

a jujuba tényleg nagyon "okos", ilyenkor még nem is hajt, nemhogy virágzik....

sajnos azért ennek is van halálos betegsége, pl. a seprűsödés... ne lássuk soha!

tüskés, esőben reped, vki nem szereti nyersen, nem magvaváló, stb...

---

illetve SAJNOS más kategória: nem pótolja a kajszit, őszit, mandulát,

melyek már kijelenthető, hogy nem termelhetők kültéren fagykár nélkül...

azaz Cravo ház, fólia  nélkül. (még ha ez extrémnek is hat, de lásd a cseresznyét a fóliában...)

lehet a "fagyvédelemnek" nevezett béna sportot űzni, de

nincs sok értelme, mivel az eredmény minimális haszon, vagy 0 vagy mínusz,

attól függ, hány napot kell csinálni.

1 vagy 2) nap: OK, de jellemzően "már" 5-6 nap a minimum.

ráadásul Gönc környékén még februárban is kellett (volna) védekezni,

ami alsó hangon is plusz 3 nap, így már akár 8-10 nap is.

egy gyertya 1 fát véd. mert oké, 2 fa közé kell tenni, de 1 gyertya csak az adott

fa egyik felét védi biztosan.

csak 4 nappal számolva is 4X4000 ft, az 16.000 ft. 40 kiló kajszi kisker ára...

nagyker árral meg 80 kiló... és még sok más költség is van...

és lehet, csak így is részleges termés marad.

nem éri meg. nagytermelő is csak azért csinálja, hogy ki tudja szolgálni a törzsvásárlókat,

a nullszaldó, kis-nagy veszteség nem érdekli, megoldja...

Előzmény: Ali-bá (41)
Ali-bá Creative Commons License 2021.04.14 0 0 43

A jujuba nagyon 'okos'.  Nem hajt, nem virágzik még, így aztán felőle lehet rossz idő, fagyhat áprilisban, rá se hederít.

Még ültetek néhány tövet.

gáborke Creative Commons License 2021.04.10 0 0 42

Én már be is ültettem kettőt, ez nem fog elfagyni, még meg sem mozdult.:)

Előzmény: Ali-bá (41)
Ali-bá Creative Commons License 2021.04.10 0 0 41

Kajszisok, őszibarackosok!   Jujubát kell termelni, az nem fagy el. 

Lallerneje2 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 40

Nagyon köszönöm a felhomályosítást! :) Csak legyen már végre tavasz, de ráér azonnal is. :D 

diospyros Creative Commons License 2021.02.15 0 0 39

Semmiképp sem öntermékeny,

bár felbukkannak ilyen infók, de én már sok tesztet "csináltam" és

mások is osztottak meg tapasztalatokat. (Mégha öntermékeny is lenne valakinél valamiért,

jobb biztosra menni... mint várni a soha el nem jövő szüretet...)

"PÁR": nem annyira fontos, mint pl. cseresznyénél...

Plusz virágzása is eléggé egységes, extra későn virágzik, ennél már nem tud később :)

így nagyjából mindegyik egyszerre.

Szóval Nostrano mellé jó a Li és a Lang is...

Előzmény: Lallerneje2 (38)
Lallerneje2 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 38

Sziasztok! :) Új vagyok, és meglehetősen kezdő, már ami a gyümölcstermőket illeti. :) Idén szeretnék jujubát ültetni,valaki tudna segíteni némi információval? Nostrano Grosso-val szeretnék próbálkozni, de nem egyértelmű, ki lenne az ő párja, a Li vagy a Lang? Esetleg öntermő lenne? Köszönöm szépen, ha valaki kisegít. :) 

diospyros Creative Commons License 2021.01.18 0 0 37

most kevés az idő, de eg rövid leírás:

LANG: hosszúkés, körte alakú. koraibb (1 héttel) mint a Li,

de átfedés van az érésükben, mert az érés szakaszos (ez jó is meg nem is, kinek mi.)

íze finomabb, mint a li-nek. kevésbé reped. a fán-bokron meg is aaszalódik kicsit, ha jó az idő.

idén többet termett, mint a li. remélem nem vírusos a li... :(

Előzmény: dani64 (35)
isai Creative Commons License 2021.01.16 0 0 36

Üdv!

Most találtam erre az oldalra. Nagyon jó, hogy lehet némi információt szerezni a növényről.

A jövőben ültetni tervezőknek felhívnám a figyelmét, hogy a jujuba nagyon sokáig nem mozdul. A többi gyümölcsfa már rég zöldell, ez akkor kezdi a rügyeket duzzasztani. Ki ne dobják, hogy elszáradt. Hallottam rá példát.

Nekem két fajta van. A fajtáját nem ismerem, de az egyik nagyon apró. A másik sajnos még nem termett.

 

dani64 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 35

Feltételezem neked van a Láng fajtából is . Kaphatok arról is egy leírást ? 

Előzmény: diospyros (33)
dani64 Creative Commons License 2021.01.13 0 0 34

Köszönöm a választ ! Akkor maradok a Nostrano mellett legfeljebb oltok egy ágat bele, ha lesz rá lehetőségem.

Előzmény: diospyros (33)
diospyros Creative Commons License 2021.01.12 0 0 33

Li: íze fűrészpor :)

komolyabban: tény, h sztem ennek a leggyengébb az íze,

persze friss fogyasztásra.

aszalva jó.

mivel nagy, reped is, ha sok az eső.

ezt meg lehet előzni részben, ha aszályban öntözzük kicsit.

(haj, még ezt is kell...)

cefrésedik: rohad, ha reped. 

amúgy sajnos a jujuba, amilyen masszívnak tűnik (kemény, mint az alma)

olyannyira nem elálló. persze jobb, mint a füge, vagy kajszi,

de semmiképp nem alma tárolhatóságú.

ha minden optimális (száraz ősz - kis nedvességtartalom) akkor akár több hét is,

de volt h csak 1 hét.

érdemes egyből szárítani, majd aszalni.

Előzmény: dani64 (32)
dani64 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 32

Valóbban golflabda - nekem is eszembe jutott miután elküldtem - csak már nincs javítási lehetőség .

A Li fajtáról írnál néhány sort ,gondolok olyanra mint aszalhatóság ,mennyire hajlamos repedésre esős időben ,cefrésedik és  ízre milyen ?

Előzmény: diospyros (28)
diospyros Creative Commons License 2021.01.10 0 0 31

Üdv!

Igen, besokalltam kicsit az írással, :)

de talán nem volt haszontalan!

---

fajta határozás: sajnos, főleg csak azt tudom megmondani, mi nem.

Li és Lang a formája miatt nem lehet. És a méret miatt sem.

(Meg van még sok fajta ami nem lehet, pl. Tigrisfog vagy Tao, Korean... de ezek amúgy is ritkák, nem hiszem, hogy ez lett volna az anya.)

Talán Nostrano, de rengeteg fajta van.

Plusz valójában ez egy ÚJ fajta, mivel magról lett szaporítva! :)

 

Finom édes? Akkor nem Li :)

Előzmény: Ali-bá (30)
Ali-bá Creative Commons License 2021.01.07 0 0 30

Helló diospyros !   Soká találtál ide, de jól bepótoltad.  Neked már sok tapasztalatod van a jujubával.

Én nem tudom, hogy az enyém milyen fajta. Meg tudnád mondani a képek alapján?

 

diospyros Creative Commons License 2021.01.07 0 0 29

be is csókoltam az előbb jó pár szem aszalt jujut,

megkívántam.

nagyon finom, talán még koncentrálódott is a cukor és aroma,

álltában.

hűtött, 4 fokon, így az édes jobban is esik

(lásd pl. kóla - ki inni meg szobahőmérsékleten vagy melegen?)

 

"55Judit" a fügés fórumon írt arról, h a fügét kicsit -még krémes állagúra-

megaszalja és lefagyasztja... és így kivéve nem annyira lottyadt,

illetve édesebb, nem vízízű.

ha van a fagyasztóban hely, de kevés az idő,

akkor a fél-1 órás 80 fokos sütést javaslom kipróbálni.

én így (is) teszek majd! :) plusz több marad az eredeti jujuba anyagaiból.

(bár sok vitamin sztem már 80 fokon is elbomlik, főleg a C...)

még a természetes szárítást is meg kell próbálni... félbevágva nem fog sztem rohadni...

diospyros Creative Commons License 2021.01.07 0 0 28

nem tenisz az, hanem golflabda! ;)

amit a juju mellé tesz a videóban.

azér az jóval kisebb, de igaz, az se kicsi.

nekem is voltak ekkorák, a Li fajtán.

igaz, nem sok, pár kiemelkedő darab,

lehet, a bokor idősödésével lesz több is...

vagy csak őshazájában jobban szeret...

vagy egy még újabb szelektált fajta...

esetleg öntözik, trágyázzák, bár valahol azt írták,

a trágyét utálja... de ez biztos nem így van, csak a mennyiség és összetételt kell eltalálni...

Előzmény: dani64 (16)
diospyros Creative Commons License 2021.01.07 0 0 27

üvegház: 

(Andrej Danek él! a videóban ő szólal meg :) ismét felbukkant. a "Nálunk is.. ill Fagytűrő." fórumon

népszerű volt kb. 8-10 éve, amikor nehezen lehetett beszerezni új gyümölcstermőket,

ő fuvarozta befelé főleg a dunakanyar környékén... vegyes megítéléssel.)

 

nem a kifagyás miatt, mert az nem igen fenyegeti.

szerintem az eső miatt. az elég "jól" tönkre tudja tenni.

és mivel szlovákia fentebb van, plusz ahol ő tevékenykedik (Nyitra?)

hegyek is vannak, lecsapódhat hozzá jó sok eső, ami kinyírja a termést, mert hull és reped.

koraiság miatt nem érdemes az üvegház, mert szeptemberi érést még ha előre hozná is aug-ba,

az nem izgalamas a vevőknek. (május az már döfi lenne.. de akkor még tetszhalott a jujuba...)

más növényt kellett volna válasszon, de mivel nem akart, ez volt gondolom a szerelme, így

megoldotta üveggel. szerintem ez pazarlás erre a növényre, annyira nem csadabogyó,

persze az is igaz, hájpolva (felértékelve) van... de ez elmúlhat...

igaz, még a hype is csak kertbarát körökben van...

ami még valószínú, az az, h mivel állandó a sátorban a forróság, ez szükséges a 

növénynek, ami É-szlovákiában azért kevesebb van...

ja, és feketerigók is távaltarthatók így :)) drága madárriasztó! :)

Előzmény: dani64 (15)
diospyros Creative Commons License 2021.01.07 0 0 26

fán aszalódás: van esélye, elég nagy aszályok vannak. idén ilyen volt.

de egyik évben idő előtt lehullott mind az esőtől, meg ki is repedt.

---

rigők: eszegeti valami néha (szőlőtermő terület, így seregély lesz), de a területem szerencsére messze van mindentől, a fekete rigő meg a

kerteket szereti. bár ez is kert kezdd lenni, csak ne szokjanak oda...

a fekete rigót nem bírom, csak a gilisztákat eszi... meg ami nekem is jó, a gyümölcsöt.

Előzmény: CBNora (12)
diospyros Creative Commons License 2021.01.07 0 0 25

a hullás évjárat függő is.

ha sok az eső, nagyon hullik. ha jön egy durva szeles időszak, lepotyoghat mind, nekem volt ilyen,

de gyorsan kapcsolva, megmenthető a földről. (a sártől meg kell tisztítani... :(

csak akkor már nem áll el sokáig, pár nap. azonnal aszalni, fagyasztani,

v. lekvározni kell, de még nem csináltunk lekvárt. de remélem idén! :)

hullhat még az aszálytól is, idén ilyen lett, mert bár szárazságtűrő, ha túlköti magát

-nekem mindig- akkor ami sok neki, ledobja.

hja, még a jujubát is öntözni kell ha ilyen idők vannak és jönnek!

Előzmény: CBNora (10)
diospyros Creative Commons License 2021.01.07 0 0 24

Igen, a jujuba alapból hengeres karcsú alakot vesz fel,

jól látható ez a Bp-i Füvészkertben, ahol van egy kb, 8 m-es :)

az európai fajta, mert minő érdekes, de van eus is,

a mediterráneumban őshonos. de jó kicsi a termése, az ízét nem ismerem.

azért e nemesítettek nem hazudnak.

igaz egyelőre a méret rovására ment az íz,

tehát a kis szeműek finomabbak. ld. Nostrano kicsi.

Li nagy - főleg erre mondják szerintem, h fűrészpor...

---

de lehet olyan fát is nevelni, amikor törzse van,

ás pl. 2 m-en terbélyesedik, így is helytakarékos,

de a legkisebb helyet a hengeres alak foglalja el.

Előzmény: Ali-bá (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!