Mindenféle vegán recept/ötlet/konyhatechnikai eljárás jöhet ide. Csakis vegán, tehát tej/tojás/méz/hús/hal/zsír/zselatin kizárva.
Vegetáriánus topik több is volt a fórumon, de azok nem recepttopikok voltak elsősorban. Ez most legyen csak vegán és közkívánatra itt létrehozom.
Igyekezzünk minél egyszerűbb, nem olyan bonyolult elkészítésmódú és egzotikus hozzávalókban bővelkedő receptekkel megörvendeztetni egymást. Tehát fő a praktikum!
Nem tudom észrevetted e hogy az utobbi idoben a rizst is kezdik rossz szemmel nézni az ékologusok...hàt még a novényi olajakat...Az olivaolajat ugyan egyelore még nem merték nyiltan megtàmadni....
Könnyen elkészíthető 1 fazékban, és kevesebb mint egy óra alatt összeáll. Nagy fazéknyi étel készül belőle, így tökéletes, ha tömegeket etetsz, vagy ha csak szeretnéd, hogy a következő néhány estén egymás után gondoskodj a vacsoráról.
A klasszikus louisianai recept általában hús alapú, ezért mi vegán kolbászt használtunk egy ízletes vegán változathoz, amelyhez vissza fogsz térni második (és harmadik) adagért.
Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj, elosztva 450 g vegán kolbász 1 közepes hagyma fehér, sárga vagy barna, apróra vágva 4 gerezd fokhagyma, zúzva 1 közepes zöldpaprika, kockára vágva 1 közepes méretű piros paprika, kockára vágva 1 közepes sárga paprika, kockára vágva 2 közepes zellerszár, kockára vágva 400g konzerv zúzott paradicsom 1 evőkanál szójaszósz 3 csésze zöldségalaplé (720ml) 1,5 csésze hosszú szemű fehér rizs (300 g) vagy gyorsfőzésű barna rizs (30 p.) főzés nélkül 2 evőkanál Cajun fűszerkeverék 1 teáskanál szárított kakukkfű 1/4 teáskanál Cayenne-bors (opcionális) 1 babérlevél Só és bors ízlés szerint
1. A vegán kolbászt vágjuk kerek szeletekre. 2. Adjunk 1 evőkanál olívaolajat egy nagy fazékba vagy serpenyőbe, és közepetől magas hőfokig melegítsük fel. 3. Amikor felforrósodott, tegyük bele a felszeletelt vegán kolbászt, és pirítsuk körülbelül 5 percig, amíg a kolbász enyhén megbarnul. 4. Tegyük át a kolbászt egy tányérra, és tegyük félre. 5. Adjuk a maradék 2 evőkanál olívaolajat ugyanabba a fazékba vagy serpenyőbe, amelyben az imént a kolbászt sütöttük, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikát és a zellert. Pároljuk körülbelül 5 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. 6. Adjuk hozzá a zúzott paradicsomot, a szójaszószt, a zöldségalaplevet, a hosszú szemű fehér rizst, a cajun fűszert, a szárított kakukkfüvet, a cayenne borsot és egy babérlevelet, majd keverjük össze. 7. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, fedjük le, és hagyjuk párolódni 25-30 percig, kb. 5 percenként megkeverve, hogy ne égjen meg, amíg a rizs átfő. 8.Adjuk vissza a vegán kolbászt a fazékba, és keverjük bele. Távolítsuk el a babérlevelet. 9.Kóstoljuk meg, és szükség szerint adjunk hozzá sót és borsot vagy extra cajun fűszert. 10. Tálaljuk friss apróra vágott petrezselyemmel és szeletelt zöldhagymával körítve.
Ez a topik teljesen ideológiamentesen a növényi receptek közlésére jött létre.
Ha az indexen szemmel láthatóan nincsen igény erre – hiszen mint említettem, a vegák és vegánok úgy kb. 10 évvel ezelőtt elhagyták és tudtommal a Facebookra költöztek innét –, akkor az alant is látható szórványos reakciókkal és a receptek hiányával szembesülünk.
Mindezért a topiknyitót hibáztatni dőreség, az index ilyen téren mint platform kb. 2001-09 között volt jelentős, azóta a Facebook tematikus csoportjai ill. egyes alapítványok és egyesületek vették át a szerepét...
Nekem kb. minimum 200-300 vegán recept áll a rendelkezésemre, amiket mostanában (az elmúlt 4-5-8 évben) találtak ki és teszteltek le, finomabbnál finomabb, változatosabbnál változatosabb, főleg amerikai, német és magyar vegánok jóvoltából. Ezt a topikot csak kíváncsiságból hoztam létre, de még az itteni fővegán "hittérítő", Eklatáns Béla sem vette a fáradságot, hogy ide írjon. Ez is csak a fentieket támasztja alá...
Ha durum tészta, akkor nem. Tőlem bárki írhat hús nélküli körömpörkölt receptet, legfeljebb nem olvasom. :) De a topic forgalma azt mutatja, hogy másokat sem hozott lázba a lehetőség. ;) Ilyenkor a topicgazda megpróbálhatja néha felhozni egy-egy recepttel, ha úgy sincs rá kapás, akkor mehet a süllyesztőbe.
Ha Te mint topicgazda ennyire passzív vagy, nem kérheted számon a közösséged többi tagján a téma kerülését.
Ha nem "vegán" hanem "vegetáriánus" recepteket írsz, az kevésbé megosztó. Főzni sokan szeretünk, recepteket is szívesen olvasunk de hittérítők f.szságaira zömmel nem vagyunk kíváncsiak...ide tartozik a húsételek elkészítése húsmentesen "becsszórajobbmintazigazi" ...
(itt volt angolul, de magyarul már nem érhető el*, tehát megosztom így is):
250g (gluténmentes vagy normál) penne 2 ek. extra szűz olívaolaj 4 gerezd fokhagyma, szétnyomva 2 ek. kukoricaliszt 200 ml rizs főzőkrém alias vegán rizstejszín 1/2 + 1/4 csésze szárított paradicsom 1 tk. sörélesztőpehely 1 apró hagyma kockára vágva só, bors, oregano, chilipehely ízlés szerint Készítsd el a pennét a csomagolás szerint. Al dente, majd tedd félre.
Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 1 ek. olajat közepes lángon. Dobjuk bele a fokhagymát és a hagymát, és addig főzzük, amíg aranyszínűvé nem válik. Adjuk hozzá a kukoricalisztet (v. -keményítőt, azzal is kiválóan műxik saját tapasztalat alapján) és hagyjuk elegyedni körülbelül egy percig. Fűszerezzük sóval és borssal, öntsük a rizskrémet a keverékhez, és jól keverjük össze. Tegyük az egész keveréket egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a fél csésze aszalt paradicsomot a sörélesztővel és egy kis (tisztított) vízzel. Szeretem egy kis vízzel kitisztítani a rizskrém dobozát, és hozzáadni a keveréshez, hogy semmi ne vesszen kárba. Turmixoljuk simára és tegyük félre.
Melegítsük fel a maradék olajat a serpenyőben. Amíg melegszik, szeleteljük fel a paradicsomot 1-2 cm hosszú darabokra. Főzzük körülbelül 3-4 percig. Fűszerezzük chilivel és oregánóval. Ha elkezd leégni, akkor adhatunk hozzá egy kicsi mennyiségű vizet. Vegyük vissza a minimumra a hőt, és adjuk hozzá a mártást a paradicsomhoz. Amikor átmelegedett, keverjük össze a pennét. Szükség esetén állítsuk be a fűszerezést. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, adjunk hozzá még kevés vizet.
Nagyon jól keveredik benne az aszalt paradicsom, a hagyma és a rizstejszín íze...
*most csekkoltam le, most már angolul sem, tehát akkor maximálisan aktuális tovább osztani ezt