Keresés

Részletes keresés

umnyo Creative Commons License 2024.07.15 0 1 11

hát igen az FB-n számtalan csoport van már jelen a recepteket illetve is.


De ez nem csak eme témakörre igaz egyébként, hanem kb minden témára. A használt platformok megváltoznak, így ez is.

Előzmény: Jehosua Nazir (7)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.07.13 0 0 10

Marad a fényevés. Bár a fényt is a növények elől veszik el... ;)

Előzmény: Imnaga (9)
Imnaga Creative Commons License 2024.07.10 0 0 9

Nem tudom észrevetted e hogy az utobbi idoben a rizst is kezdik rossz szemmel nézni az ékologusok...hàt még a novényi olajakat...Az olivaolajat ugyan egyelore még nem merték nyiltan megtàmadni....

Előzmény: Jehosua Nazir (8)
Jehosua Nazir Creative Commons License 2024.07.08 0 1 8

Most egy amerikai déli receptet hoztam:

 

Vegán jambalaya

 

Könnyen elkészíthető 1 fazékban, és kevesebb mint egy óra alatt összeáll. Nagy fazéknyi étel készül belőle, így tökéletes, ha tömegeket etetsz, vagy ha csak szeretnéd, hogy a következő néhány estén egymás után gondoskodj a vacsoráról.

A klasszikus louisianai recept általában hús alapú, ezért mi vegán kolbászt használtunk egy ízletes vegán változathoz, amelyhez vissza fogsz térni második (és harmadik) adagért.

 

 

Hozzávalók:


3 evőkanál olívaolaj, elosztva
450 g vegán kolbász
1 közepes hagyma fehér, sárga vagy barna, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, zúzva
1 közepes zöldpaprika, kockára vágva
1 közepes méretű piros paprika, kockára vágva
1 közepes sárga paprika, kockára vágva
2 közepes zellerszár, kockára vágva
400g konzerv zúzott paradicsom
1 evőkanál szójaszósz
3 csésze zöldségalaplé (720ml)
1,5 csésze hosszú szemű fehér rizs (300 g) vagy gyorsfőzésű barna rizs (30 p.) főzés nélkül
2 evőkanál Cajun fűszerkeverék
1 teáskanál szárított kakukkfű
1/4 teáskanál Cayenne-bors (opcionális)
1 babérlevél
Só és bors ízlés szerint

 

Tálaláshoz
Friss petrezselyemzöld, aprítva
Friss zöldhagyma, szeletelve

 

 

Elkészítés

 

1. A vegán kolbászt vágjuk kerek szeletekre.
2. Adjunk 1 evőkanál olívaolajat egy nagy fazékba vagy serpenyőbe, és közepetől magas hőfokig melegítsük fel.
3. Amikor felforrósodott, tegyük bele a felszeletelt vegán kolbászt, és pirítsuk körülbelül 5 percig, amíg a kolbász enyhén megbarnul.
4. Tegyük át a kolbászt egy tányérra, és tegyük félre.
5. Adjuk a maradék 2 evőkanál olívaolajat ugyanabba a fazékba vagy serpenyőbe, amelyben az imént a kolbászt sütöttük, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikát és a zellert. Pároljuk körülbelül 5 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
6. Adjuk hozzá a zúzott paradicsomot, a szójaszószt, a zöldségalaplevet, a hosszú szemű fehér rizst, a cajun fűszert, a szárított kakukkfüvet, a cayenne borsot és egy babérlevelet, majd keverjük össze.
7. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, fedjük le, és hagyjuk párolódni 25-30 percig, kb. 5 percenként megkeverve, hogy ne égjen meg, amíg a rizs átfő.
8.Adjuk vissza a vegán kolbászt a fazékba, és keverjük bele. Távolítsuk el a babérlevelet.
9.Kóstoljuk meg, és szükség szerint adjunk hozzá sót és borsot vagy extra cajun fűszert.
10. Tálaljuk friss apróra vágott petrezselyemmel és szeletelt zöldhagymával körítve.

Jehosua Nazir Creative Commons License 2022.07.21 0 0 7

Ez a topik teljesen ideológiamentesen a növényi receptek közlésére jött létre.

Ha az indexen szemmel láthatóan nincsen igény erre – hiszen mint említettem, a vegák és vegánok úgy kb. 10 évvel ezelőtt elhagyták és tudtommal a Facebookra költöztek innét –, akkor az alant is látható szórványos reakciókkal és a receptek hiányával szembesülünk.

 

Mindezért a topiknyitót hibáztatni dőreség, az index ilyen téren mint platform kb. 2001-09 között volt jelentős, azóta a Facebook tematikus csoportjai ill. egyes alapítványok és egyesületek vették át a szerepét...

Nekem kb. minimum 200-300 vegán recept áll a rendelkezésemre, amiket mostanában (az elmúlt 4-5-8 évben) találtak ki és teszteltek le, finomabbnál finomabb, változatosabbnál változatosabb, főleg amerikai, német és magyar vegánok jóvoltából. Ezt a topikot csak kíváncsiságból hoztam létre, de még az itteni fővegán "hittérítő", Eklatáns Béla sem vette a fáradságot, hogy ide írjon. Ez is csak a fentieket támasztja alá...

Előzmény: Boarhunter (6)
Boarhunter Creative Commons License 2022.07.20 0 1 6

A megosztás nem célom, csak az egészséges receptek megosztása... :)

 

Ehhez képest egyetlen receptet osztottál meg, azt is évekkel ezelőtt...

Úgyhogy ne hazudj...

Előzmény: Jehosua Nazir (5)
Jehosua Nazir Creative Commons License 2022.07.20 0 0 5

A vegetariánus receptek tojást és állati oltóval (értsd megölt borjak gyomrából nyert anyaggal) készített sajtokat is tartalmaznak gyakorta.

Ezeket sok vegetriánus is kerüli.

Vegánnak lenni életfilozófia és táplálkozási mód is egyben.

Még a keménytojást is lehet növényi verzióval kiváltani, a tengeri herkentyűknek is van vegán ekvivalense (igaz, algából és padlizsánból készül).

 

A megosztás nem célom, csak az egészséges receptek megosztása... :)

 

Előzmény: Boarhunter (3)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.25 0 0 4

Ha durum tészta, akkor nem. 
Tőlem bárki írhat hús nélküli körömpörkölt receptet, legfeljebb nem olvasom. :)
De a topic forgalma azt mutatja, hogy másokat sem hozott lázba a lehetőség. ;)
Ilyenkor a topicgazda megpróbálhatja néha felhozni egy-egy recepttel, ha úgy sincs rá kapás, akkor mehet a süllyesztőbe. 

Előzmény: Boarhunter (3)
Boarhunter Creative Commons License 2022.06.25 -1 1 3

Ha Te mint topicgazda ennyire passzív vagy, nem kérheted számon a közösséged többi tagján a téma kerülését.

Ha nem "vegán" hanem "vegetáriánus" recepteket írsz, az kevésbé megosztó. Főzni sokan szeretünk, recepteket is szívesen olvasunk de hittérítők f.szságaira zömmel nem vagyunk kíváncsiak...ide tartozik a húsételek elkészítése húsmentesen "becsszórajobbmintazigazi" ...

A penne nem tartalmaz tojást?

Előzmény: Jehosua Nazir (2)
Jehosua Nazir Creative Commons License 2022.06.25 0 0 2

Valóban, ha volnának itt a fórumon vegánok és akarnának recepteket megosztani.

 

Ma már rengeteg magyar nyelvű blog és facebookos csoport van, ahol lehet ilyeneket olvasni és kipróbálni.

Itt az indexen sosem volt erős vega vagy vegán közösség... csak 1-2 tucatnyi ember, aki mára már a nickjét is törölte vagy csak nem használja.

Előzmény: Dr Dee (1)
Dr Dee Creative Commons License 2022.03.04 0 0 1

Ez egy szuper Forum lehetne:-)

Jehosua Nazir Creative Commons License 2020.10.20 -1 1 0

Penne krémes, csípős aszalt paradicsomos szósszal

(itt volt angolul, de magyarul már nem érhető el*, tehát megosztom így is):

 

250g (gluténmentes vagy normál) penne
2 ek. extra szűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, szétnyomva
2 ek. kukoricaliszt
200 ml rizs főzőkrém alias vegán rizstejszín
1/2 + 1/4 csésze szárított paradicsom
1 tk. sörélesztőpehely
1 apró hagyma kockára vágva
só, bors, oregano, chilipehely ízlés szerint
Készítsd el a pennét a csomagolás szerint. Al dente, majd tedd félre.

Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 1 ek. olajat közepes lángon. Dobjuk bele a fokhagymát és a hagymát, és addig főzzük, amíg aranyszínűvé nem válik.
Adjuk hozzá a kukoricalisztet (v. -keményítőt, azzal is kiválóan műxik saját tapasztalat alapján) és hagyjuk elegyedni körülbelül egy percig. Fűszerezzük sóval és borssal, öntsük a rizskrémet a keverékhez, és jól keverjük össze.
Tegyük az egész keveréket egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a fél csésze aszalt paradicsomot a sörélesztővel és egy kis (tisztított) vízzel.
Szeretem egy kis vízzel kitisztítani a rizskrém dobozát, és hozzáadni a keveréshez, hogy semmi ne vesszen kárba. Turmixoljuk simára és tegyük félre.

Melegítsük fel a maradék olajat a serpenyőben. Amíg melegszik, szeleteljük fel a paradicsomot 1-2 cm hosszú darabokra. Főzzük körülbelül 3-4 percig. Fűszerezzük chilivel és oregánóval.
Ha elkezd leégni, akkor adhatunk hozzá egy kicsi mennyiségű vizet. Vegyük vissza a minimumra a hőt, és adjuk hozzá a mártást a paradicsomhoz.
Amikor átmelegedett, keverjük össze a pennét. Szükség esetén állítsuk be a fűszerezést. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, adjunk hozzá még kevés vizet.

Nagyon jól keveredik benne az aszalt paradicsom, a hagyma és a rizstejszín íze...

 

 

*most csekkoltam le, most már angolul sem, tehát akkor maximálisan aktuális tovább osztani ezt

Jehosua Nazir Creative Commons License 2020.10.20 -1 2 topiknyitó

Ha lehet, akkor mellőzzük az ideológiai vitákat és koncentráljunk csak a receptekre.

Magam is meg fogok osztani néhányat, a legjobban sikerültekből.

Ide bárki írhat, aki szereti a vegán konyhát és van valami olyan receptje vagy ötlete, amivel más hasonló gondolkodásúnak ötletet vagy tippet adhat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!