Nagyon sokáig - amíg egyáltalán volt hagyományos skála a rádiókon - megszokott volt az állomásnevek lépcsőzetes elrendezése. Nekem van még egy Pacsirtám (AR612), azon is úgy van...
Kösz a fotót. Érdekelne az 1948-49-ben használt főbb rádiók tipusa ha nincs túl sok, a legfőbbek Mországon. Valszeg Orionokra gondolok. Zöld varázsszem, ferde sorban sorakozó városnevek.
Miután a Vezér (Géniusz) irodalomhoz, művészetekhez bevallottan semmit nem ét, és nem érdekli - ezzel a kampánnyal megbizott valakit: L. Simon? Demeter Szilárd? Szakács (Károly? Ubul?)
Bp-en és környékén annyira zavarták a SZERés az Amerika Hangja adását, hogy gyakorlatilag nem lehetett hallani.
A Népligetben - nagyjából ott, ahol most a Planetárium van - volt az egyik zavaróadó. Ha ráállt egy frekvenciára, akkor a SZER egyszerűen arrébb ment pár kHz-cel :-)))
Az ötvenes évek végétől lehetett - drágán! - több sávos világvevőket kapni. Bp-en és környékén annyira zavarták a SZERés az Amerika Hangja adását, hogy gyakorlatilag nem lehetett hallani. A zavarás 1963-ban csökkent.
(már akinek a hatvanas - hetvenes években volt egyáltalában bátorsága a SzER adásait itthon hallgatni)
Sokaknak volt. Sőt, a '60-as években komoly üzlet volt Néprádiókat átalakítani "világvevőre". Én az úgynevezett alsó skálás átalakítással kerestem... Egyet nagyapámnak csináltam, az ma is megvan...
Schlachta Margit zuglói katolikus szeretetotthona sok zsidót bújtatott a nyilas terrror idején, többek közt Heltai Jenő és Radnóti Miklósné is ír róla megbecsüléssel.
Kimaradni kimaradt (sok egyébbel együtt), ámde például Schlachta Margitról elég sokat olvastam és Ő
mind a II. világháborút megelőző időkben, mind pedig a háborút közvetlenül követő 2 évben a Magyar Nemzetgyűlés képviselője volt, majd a Rákosi rendszer, illetve az 1947-et követő fokozatos szélsőbal térnyerés során kialakut elnyomás hatására az USA - ba vándorolt ki és az emigrációban is közismert katolikus személyiség volt. Idősebben még a SzER - beli szerepléseire is emlékezhetnek (már akinek
a hatvanas - hetvenes években volt egyáltalában bátorsága a SzER adásait itthon hallgatni).