Keresés

Részletes keresés

Vevegyő Creative Commons License 2025.02.24 0 2 19968

https://g7.hu/kozelet/20250224/az-egyetemi-modellvaltas-az-eddigi-adatok-alapjan-penzugyileg-kudarc/

A lényeg azonban ennek ellenére sem változott: az alapítványok a rábízott vagyont úgy tudják felhasználni, hogy nem kell közbeszerzéseket kiírniuk, és nem lehet követni, kire milyen munkákat bíznak. Sőt, maguk az egyetemek is kikerülnek az állami közbeszerzések rendszere alól – legyen szó takarításról vagy kutatási megbízásokról – pedig végső soron továbbra is az állami források terhére működnek.

Miután összesítettük a 21 alapítvány éves beszámolóját, kiderült, hogy 2022-ben 1559, 2023-ban pedig már 1709 milliárd forintnyi vagyon felett diszponáltak. Ez az állami vagyonnak a nyolc százaléka.

Vevegyő Creative Commons License 2025.02.12 0 2 19967

a franc vigye el az összes csicskát.

Előzmény: martinaxe7 (19966)
martinaxe7 Creative Commons License 2025.02.11 0 1 19966
Vevegyő Creative Commons License 2025.02.11 0 1 19965

A közlemény szerint az egyetem vezetését ügyvivő rektor veszi át, akinek személyéről a jövő hét folyamán újabb rendkívüli szenátusi ülésen születik majd döntés.

https://telex.hu/belfold/2025/02/11/mome-szavazas-rektor-bizalmatlansagi-inditvany

Előzmény: martinaxe7 (19964)
martinaxe7 Creative Commons License 2025.02.11 0 1 19964

Távozott a rektor

Viszont a helyére Aczél Petra lépett

Ő a hírtv régebbi sztárja?

Vevegyő Creative Commons License 2025.02.08 -1 2 19963

nem tudom, ki ez a barom, de mindegy is. talán nézze meg a hülyéje, hogy lett rektor koós péter. persze nem biztos, hogy tudja, mi fán terem a szenátus.

Előzmény: Ec pec kimehecc a (19961)
local man Creative Commons License 2025.02.08 -1 2 19962

Ez igencsak szinkronban van a szerbiai eseményekkel, ott is az egyetemisták balhéznak, menetelnek, a háttérben állók által remélve hogy kiterjednek az események általános zavargássá.

Előzmény: Ec pec kimehecc a (19961)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2025.02.08 -3 1 19961

Maroknyi csoport szítja a hangulatot

Értesüléseink szerint 2025 elején olyan oktatók kezdték támadni a reformot az egyetem falain kívül és belül, akik maguk is részt vettek a reform kidolgozásában, és meg is szavazták azt.

Nem beszélve arról, hogy olyan kisebb, de hangos hallgatói csoportok kezdtek panaszkodni arra, hogy nincs információjuk a reformról, amelyek korábban látványosan bojkottálták a számukra tartott tájékoztató fórumokat.

"A cél egyértelmű. Március 15-ére káoszt teremteni és azt utcai zavargássá fejleszteni. Ennek egyik eleme a MOME Front. A libsi sajtó ezt is felkapta és tolja mások mellett."

"Ezeket a szaros hallgatókat ki kellene rúgni. Csináljanak anarchiát máshol."

"Nem kötelező a MOME-ra járni… ki lehet szórni a felforgatókat. Probléma megoldva Külső befolyásszerzés szaga van ennek a sztorinak (is) Jó lenne tudni, hogy ilyenkor a szolgálatok téli álmot alszanak… vagy mi történik?"

>> „a kuratóriumi-rektori önkény következtében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem polgárai számára megszűntek a biztosítékok az intézmény szakmai és szellemi integritására, elvesztettük bizalmunkat az egyetem vezetésével szemben”.

Tipikus semmitmondó, minden konkrétumot nélkülöző blabla .

Pont olyan, mint a " jogállamisági problémák " Magyarországgal szemben .

Arra azért jó, hogy az Európai Bizottságnak hivatkozási alapot adjon az Erasmus és a Horizont körüli szemétkedésre .<<

"Minden egyetemen van jópár ilyen selejt, aki a tanulás helyett megpróbál a rendszeren élősködni.

Olyan idióta,. akik követik is őket.

Ez olyan forradalmi.

Aztán a srác kikerül a munkaerőpiacra és meg van sértődve, hogy az egyetemi végzettségét miért nem ismerik el a Mc Donalds konyháján, ahol hambikat készít."

"Én úgy tudom egyetemre nem kötelező járni!

Na most, ha valaki elvesztette a bizalmát az egyetem vezetésében az nyugodtan átmehet olyan egyetemre, amelyben megbízik! Ha nem akar átmenni, és továbbra is a balhét keresi, akkor meg ki kell őket penderíteni mint macskát szarni! Röhej, hogy az élet minden területén egy-egy hangos törpeminoritás akarja megmondani a többségnek, hogy merre van az előre, és ha nem bólogat mindenki helyeselve, akkor fel vannak háborodva! Lóf.szt mama, vagy mi!" 

Vevegyő Creative Commons License 2025.02.07 -1 2 19960

https://telex.hu/belfold/2025/02/07/mome-szenatus-jogkor-szelesites-koos-pal-rektor-tiltakozas-autonomia-felsooktatas-egyetem

„A kuratórium egységes álláspontja szerint, egy átfogó megújulási folyamatban a jogok és felelősségek újragondolása legitim és helyes törekvés.”

Ezzel a felvezetéssel közölte pénteken a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME) fenntartó alapítvány, hogy a hallgatók tiltakozása után megerősítik a szenátus jogkörét. A Böszörményi-Nagy Gergely vezette kuratórium friss döntése alapján

• a fenntartónak kötelezően új pályázatot kell kiírni a rektori pozícióra, ha nem ért egyet a szenátus által jelölt ember kinevezésével;
  • az egyetem foglalkoztatási és hallgatói követelményrendszeréről, illetve azok részletszabályairól a jövőben egyedül és teljes egészében az egyetemi szenátus dönt;
  • az egyetem szervezeti működésének rendjét (SZMR) a fenntartó és a szenátus mostantól kizárólag konszenzussal változtathatja meg.
Nem ám Creative Commons License 2025.02.04 -1 2 19959
Nem a Z Creative Commons License 2025.02.03 -1 0 19958
Nem a Z Creative Commons License 2025.01.09 -1 1 19957
martinaxe7 Creative Commons License 2024.11.14 -1 1 19956
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2024.09.10 -1 0 19955
martinaxe7 Creative Commons License 2024.06.25 0 1 19954

A Budapesti Corvinus Egyetem volt az egyetlen a modellváltó, alapítványi fenntartású egyetemek között, ahol bevezették az elnöki posztot, ezzel lényegében az addig kettős, a rektorból és a kancellárból álló vezetői struktúrát hármasra cserélték. Anthony Radev – aki maga is a Közgáz diákja volt korábban – a magánszektorból érkezett az egyetem élére, korábban a McKinsey tanácsadó cég magyarországi ágának alapítója és vezetője volt. Az üzleti élet egyik legbefolyásosabb szereplője a Corvinus alapítványi kuratóriumát vezető Hernádi Zsolttal és Csányi Sándorral, az OTP elnökével is jó viszonyt ápol és állítólag Orbán Viktor ultipartijaira is hivatalos.

Távozik a Corvinus éléről a modellváltás fő menedzsere

Előzmény: martinaxe7 (19953)
martinaxe7 Creative Commons License 2024.06.25 -1 1 19953

„Kinevezését követően – várhatóan augusztus 1-től – Bruno van Pottelsberghe rektor veszi át az egyetem vezetését, az elnöki feladatokat is ellátva. Az elnöki pozíciót az elmúlt öt évben betöltő Anthony Radev a fenntartó stratégiai tanácsadójaként folytatja munkáját.”

Vevegyő Creative Commons License 2024.04.11 -1 2 19952

legyen itt az egész, mert más is van ott:

https://telex.hu/belfold/2024/04/11/szfe-vidnyanszky-zaklatas-belso-vizsgalat-szexista-megjegyzese

Valószínűleg ezért is váltott ki erős ellenállást a diákságból Nényei Pál távozása, ami a zaklatás gyanúja mellett a másik fontos és jelenleg is eszkalálódó konfliktus az SZFE-n. Tavaly októberben a budai Szent Imre Gimnáziumban is oktató Nényei részt vett egy beszélgetésen Molnár Áron színész-aktivistával. Ezután a kormánymédia hangos őrjöngésbe kezdett, hogy mégis hogyan lehetséges ellenzékieket meghívni egy egyházi iskolába, ami ráadásul állami támogatásból építhetett új sportcsarnokot. Nényei később a Válasz Online-on reagált, írásában kifejtette, hogy szerinte a keresztény értékrend nem egyenlő a „Fidesz-hűség”-gel, sem pedig a „mindent elfogadó, drámaiatlan giccs”-csel.

Mivel Nényei az SZFE-n óraadó volt, ezért kirúgni nem kellett, egyszerűen a tavaszi szemeszterre már nem kérték fel, de az SZFE diáksága egyértelműen politikai okot sejt az oktató eltávolítása mögött. Februárban levelet is írtak a Kuratóriumnak, de válasz nem érkezett, ezért a HÖK fórumot szervezett Nényei ügyében, ahova elhívták az SZFE teljes vezetését.

Előzmény: martinaxe7 (19951)
martinaxe7 Creative Commons License 2024.04.11 -1 1 19951

Szexuális zaklatás gyanúja miatt indult vizsgálat az SZFE-n

martinaxe7 Creative Commons License 2024.03.29 -1 1 19950
Vevegyő Creative Commons License 2024.01.09 -1 2 19949

https://hvg.hu/itthon/20240109_A_Corvinus_belso_felmerese_szerint_forrnak_az_indulatok_a_vizsgabotrany_es_az_oktato_kirugasa_miatt_80_szazalek_a_vezetest_okolja

Lesújtó eredményt hozott a Budapesti Corvinus Egyetem éves, a hvg.hu-hoz eljutott anonim elégedettség-mérése. E szerint 5-ből 4 válaszadó szerint a vezetés etikátlanul járt el, amikor kirúgták Ádám Zoltán docenst, aki feltárta az egyetemi vizsgabotrányt. Az ügy a dolgozók többsége szerint súlyosan rombolja a Corvinus hírnevét, ezért pedig a vezetést teszik felelőssé.

Vevegyő Creative Commons License 2024.01.06 -3 2 19948

majd vidnyánszky föllép helyettük:

https://444.hu/2024/01/06/egyelore-megsem-terhetnek-vissza-a-szinpadra-a-nemzeti-szinhaz-megserult-szineszei

A februári műsorterv viszont visszaigazolta, hogy „a baleset utáni feltételezések tehát igazak voltak, a két művész felépülése valóban hónapokat vesz igénybe” - írja a Blikk. A lap úgy értesült, hogy Horváth Lajos Ottónak a keze, míg Szász Júliának a lába és a mellkasa sérült meg; mindketten az otthonukban lábadoznak, de minél korábban szeretnének újra dolgozni.

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2023.12.27 -1 2 19947
Vevegyő Creative Commons License 2023.12.26 0 2 19946

„A nagyszínpadon nagy és bonyolult díszletek vannak, de akkor sem történhet meg, hogy három méter magasan egy szereplő kiléphet hátra a vak sötétbe, a semmibe, és nincs ott egy védőkorlát. Ezért

ennek az ügynek precedensértékűnek kell lennie, keressék tovább a felelősöket, nem lehet mismásolni,

mert nem szabad, hogy még egyszer ez megtörténjen” – mondta a Telexnek adott interjújában Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház társulatának tagja a balesetről, amelyben Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó sérültek meg súlyosan.

A színház belső vizsgálata a napokban zárult le: a kizárólag Vidnyánszky Attila alkalmazottaiból álló bizottság azt állapította meg, hogy az előadást rendező, a díszletet elfogadó és a színház vezetőjeként az üzemi balesetekért is felelős Vidnyánszky Attila nem felelős az esetért, ahogy más egyszemélyi felelőst sem nevezett meg a „vizsgálat”. A rendőrség vizsgálata ugyanakkor még folyik.

https://hvg.hu/kultura/20231225_Udvaros_Dorottya_Nemzeti_Szinhaz_baleset_felelosok_szfe_kiallas

martinaxe7 Creative Commons License 2023.12.22 0 1 19945

Furcsán alakult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új rektorának kiválasztása. A közel egyéves, alapos és átlátható folyamat után ugyanis az egyetem kuratóriuma az utolsó utáni pillanatban, december 20-án este tartott ülésén mégsem azt a jelöltet kérte fel a pozícióra, akit a szenátus többkörös szavazással, abszolút többséggel kiválasztott. Az egyetemen sokan értetlenül állnak a döntés előtt, úgy érzik, a Böszörményi-Nagy Gergely vezette kuratórium hitegette az egyetemet, hogy aztán az utolsó pillanatban mégis elvegye az autonómiát a MOME fő döntéshozó szervétől. Közben elismerik, hogy a kuratórium lépése legális, de sok tekintetben nem legitim.

Vevegyő Creative Commons License 2023.12.21 -1 1 19944

istentől kaptad? nem vagy te egy kicsit nagyképű?

https://444.hu/2023/12/21/vidnyanszky-attila-a-nemzeti-szinhaz-mukodese-nehezen-teszi-lehetove-hogy-kivaljak-az-eletebol

Vidnyánszky utólag megköszönte Csák Jánosnak, hogy nem fogadta el a felmondását, és a folytatásra buzdította. Az igazgató úgy érzi, csinálnia kell tovább, mert ez a dolga. A színház irányítását nemcsak feladatként, hanem Istentől kapott ajándékként éli meg, amire egész életében készült.

martinaxe7 Creative Commons License 2023.12.20 0 1 19943

Útjára indul a modelltváltott egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára

Hankó Balázs: Elstartolt a nemzetközi diákcserékre fókuszáló Pannónia Program

Vevegyő Creative Commons License 2023.12.20 0 1 19942

a vizsgálat lezárult, felejtse el!

https://telex.hu/kult/2023/12/20/vidnyanszky-attila-nemzeti-szinhaz-lemondas-visszavonas-csak-janos-belso-vizsgalat-lezarult

„A Nemzeti Színházban november 10-én történt balesettel kapcsolatban a színház belső vizsgálata lezárult, egyszemélyi felelősség senkit nem terhelhet. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója visszavonta lemondását, amit elfogadtam” – írta Facebookon Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Vevegyő Creative Commons License 2023.12.15 0 1 19941

tegye föl a kezét, aki meglepődött:

https://444.hu/2023/12/15/az-alkotmanybirosag-szerint-nem-sertett-alaptorvenyt-az-szfe-atalakitasa

Az Alkotmánybíróság elutasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak, hallgatóinak, valamint hallgatói önkormányzatának panaszát. A 2020 októberében megfogalmazott panasz szerint a törvény sérti:

• a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására;
  • a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet;
  • a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket;
  • és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.
Vevegyő Creative Commons License 2023.12.15 0 1 19940

https://hvg.hu/kultura/20231215_Horvath_Lajos_Otto_baleset_Nemzeti_Szinhaz_gyogyulas_korhaz

Maradandó károsodást szenvedhetett a Nemzetiben megsérült Horváth Lajos Ottó, írja a Blikk. A lap szerint a színész, miután több métert zuhant a díszletről, az esésnél beletenyerelt egy reflektorba, amelynek a szilánkjai a csontjáig hatoltak, érintve az inakat, izmokat és ízületeket.

Miután a balesetben szintén érintett Szász Júliával együtt bekerült a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, Horváth Lajos Ottó kezét péntek estétől szombat reggeli operálták az orvosok. A Blikk úgy tudja, hogy bár a baleset óta már több mint egy hónap telt el, a színész keze azóta is gipszben van, és még kérdéses, hogy a szakembereknek sikerült-e – és ha igen, milyen mértékben – helyrehozni a súlyos sérülést.

martinaxe7 Creative Commons License 2023.12.12 0 1 19939

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!