Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2022.08.15 0 1 446

A románok számára nem igazán volt prioritás a magyarlakta területek közlekedési fejlesztése, ez 1945 után sem változott.

Előzmény: gyorskeresés00 (444)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2022.08.15 0 1 445

Illetve az sem mindegy, hogy expresszként nem áll meg sehol útközben, vagy vicinálisként minden második bokorban :) 

Előzmény: gyorskeresés00 (444)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2022.08.15 0 0 444

Az utazási idő első sorban a pálya állapota miatt volt olyan hosszú, illetve a visszacsatolás előtt nem volt közvetlen járat Szentgyörgyről Bp-re. A MÁV leggyengébb gőzmozdonyával is megtehető lett volna az út 7-8 óra alatt.

 

A megfelelő technikai háttér a MÁV rendelkezésére állt, tehát semmilyen kihívásról nem volt szó. Az Árpád  diesel sínautóbusz 110 km/h engedélyezett max. sebességgel közlekedhetett, a Hargita meg 120-al.  Ha lett volna elég az Árpádból, akkor nincs miről beszélni. Nem volt, ez jelentette a kihívást. Valamit ki kellett találni.

Előzmény: vörösvári (442)
vörösvári Creative Commons License 2022.08.14 0 1 443

Előzmény: vörösvári (440)
vörösvári Creative Commons License 2022.08.14 0 0 442

https://nullahategy.hu/magyarorszag-ujraegyesitesere-keszult-vegul-rakosi-matyas-maganvonata-lett-megujult-a-legendas-hargita-motorvonat-video/?fbclid=IwAR10Yh-L-i_OwmiUjYopRfvo25O3hgLg817w5GjlGOMKeWPUr0XkDAdrVs4

 

A Hargita motorvonatot általában Rákosi Mátyás személyéhez kötik, aki kormányzati célokra alakíttatta át az egyik szerelvényt. Magának a motorvonatnak a története azonban jóval korábbra nyúlik vissza, arra az időszakra, amikor Észak-Erdély visszacsatolásakor ismét felmerült a gyorsabb távolsági közlekedés igénye. Ennek a reményteli korszaknak volt mintegy emblematikus válasza az új kihívásokra a Hargita, amely már nevében is hordozta a célt, amiért létrehozták, jelesül a kor igényeinek megfelelő minőségben újra összekötni az Anyaországot a visszacsatolt magyar területek fontosabb városaival. A motorvonat története magán hordozza az elmúlt nyolcvan év minden viszontagságát, így lehetett a Nagy-Magyarország újbóli egyesülésének reményében létrehozott vonat a II. világháborút követően egy visszacsonkított ország kommunista vezetésének reprezentatív közlekedési eszköze, amelyen Rákosi Mátyás mellett például Gagarin is utazott. Utóbbi, 47-es számú, máig megmaradt szerelvény végül 2003-ban került a Vasúttörténeti Parkba, egy szerencsés „véletlennek” köszönhetően itt figyelt fel rá egy nemzetközi forgatócsoport, amely vállalta a motorvonat teljes felújítását, cserébe egy filmszerepért. A felújítás kapcsán látogatott el forgatócsoportunk a Vasúttörténeti Parkba, ahol Schvéd Norbert parkvezetőt kérdeztük a Hargita múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Amikor Észak-Erdély visszacsatolása megtörtént, illetve megépült a szeretetfalvai vasútvonal, felmerült annak igénye, hogyan lehetne Budapestről a székelyföldi Sepsiszentgyörgyre gyorsabban eljutni” – idézte fel Schvéd Norbert a Hargita „születésének” körülményeit, hozzátéve, az akkori gőzösök húsz óra alatt tették meg ezt az utat, így merült fel egy gyors motorvonati közlekedés ötlete. Ennek alapját a MÁV flottájába Felvidékről bekerült két Tátra motorkocsi szolgáltatta, amelyből a Ganz készítette azt a motorvonatot, amelynek továbbgondolása a Hargitában csúcsosodott ki. Az új motorvonattal – amely akár 120 kilométer/órás sebességgel is képes volt haladni –  12 órára csökkent a menetidő, ráadásul kitűnően reprezentálta azt is, milyen előnyei vannak a motorvonatnak a mozdony vontatta szerelvényekkel szemben.

 

A háború miatt Nyugatra menekített, a háború alatt részben megrongálódott, kifosztott járművek csak évekkel később tértek vissza Magyarországra, ekkor merült fel annak ötlete is, hogy a 47-es számú motorvonati egységből kormányzati vonatot hozzanak létre. Mint Schvéd Norbert megjegyezte, hosszabb utazások esetén az autóval szemben a Hargita – amelyben a 18 főt befogadni képes tárgyaló, konyha, rádiósfülke és hálókabinok is helyet kaptak – nagyobb kényelmet és gyorsabb menetidőt tudott biztosítani. Rákosi Mátyás privát hálóhelyéhez ráadásul saját fürdőszoba is járt. A kor paranoiájára jellemző, hogy a kormányzati vonatok előtt egy előfutó járta be a vasúti pályát, hogy az esetlegesen a sínekre elhelyezett robbanószereket az hozza működésbe.

Bár a Hargita 2003-ban került a Vasúttörténeti Parkba, és még abban az évben új festést kapott, az elmúlt évek nem múltak el nyomtalanul a motorvonat felett. Bár a Hargita a Vasúttörténeti Park járműmegújítási programjában még nem került volna sorra, egy nemzetközi filmforgatási projekt lehetővé tette a teljes felújítást, cserébe a vonat részt vesz majd a készülő filmben. Schvéd Norbert megjegyezte, a hazánknál nagyobb országokban is kisebb létszámban maradtak fenn korabeli vasúti járművek, a Vasúttörténeti Park az 1800-as évek végétől szinte bármelyik korszakból rendelkezik különböző kocsikkal, mozdonyokkal így gyakori dolognak tekinthető, hogy filmforgatáshoz igénybe veszik a hazai járműparkot. Mint kiemelte, várhatóan augusztus 28-ra készül el a teljes szerelvény, utána egyhetes forgatás következik, ezt követően szeptember elejétől a hazai közönség is megtekintheti a vonatot a Vasúttörténeti Parkban, előre egyeztetett időpontban akár belülről is.

vörösvári Creative Commons License 2022.08.14 0 0 441

Kár, hogy végül nem épült meg Visegrádig.

Előzmény: vörösvári (440)
vörösvári Creative Commons License 2022.08.14 0 1 440
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.06.19 0 0 439
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.06.19 0 0 438

Nem vasút, hanem balatoni hajózás, de nagyon durva (Rákosi-korszak):

https://m.mult-kor.hu/igy-akarta-eltussolni-a-hatalom-a-pajtas-gozhajo-balatoni-tragediajat-20220530

vörösvári Creative Commons License 2022.05.20 0 0 437

Lehet érdemes lenne lebontani mindent és egy erdőt ültetni oda, ráférne Pestre több zöldfelület. 

Előzmény: Völgyvidéki (436)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.05.20 0 0 436

Az egykori állomásépületben tudtommal holokauszt-kiállítás van.

A többi részét nem tudom, nagyon régen jártam arra.

Állítólag még a vágányzat egy része is megvan, tehát olyan óriási nagy fejlesztés nem történhetett.

Előzmény: vörösvári (435)
vörösvári Creative Commons License 2022.05.20 0 0 435

Épült valami a helyére ? Lakópark vagy irodaház ? 

Előzmény: Völgyvidéki (434)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.05.20 0 0 434

Közvetlen a bezárás előtti években a 150-es vasútvonalról a kiskunhalasi és kunszentmiklósi, a 120-as vonalról pedig a nagykátai vonatok közlekedtek erre a pályaudvarra, ill. konténervonati forgalom is volt, de ez utóbbit a 2002-ben átadott Budapesti Intermodális Logisztikai Központ vette át Sorokár-Terminál állomáson.

Előzmény: vörösvári (432)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.05.20 0 0 433

Komoly korszerűsítés árán lehetett volna létjogosultsága, hogy továbbra is elővárosi személypályaudvarként funkcionáljon.

2005-ben a Gyurcsány-kormány rendelte el a bezárását.

Annó a MÁV Székházban (akkor még az Andrássy úton) erről elég érdekes pletykák voltak, a magukat jólértesültnek tartók telekspekulációt, sőt ingatlanmaffiát emlegettek...

Előzmény: vörösvári (432)
vörösvári Creative Commons License 2022.05.19 0 1 432

A Józsefvárosi pályaudvar, hát elég lepusztult hely volt már 1951-ben.

 

https://pestbuda.hu/cikk/20220519_losoncot_kotottek_ossze_budapesttel_a_155_eves_jozsefvarosi_palyaudvarrol_indulo_vonatok?fbclid=IwAR23rDaEJYZnD7SElfd_e_JIqaOwXOepi2BFl3tBznXf07zJ_z-QkRgGt60

 

Az 1860-as években Pesten az osztrák tulajdonú Középponti Vasútnak volt vasútállomása a mai Nyugati pályaudvar helyén, míg a Déli Vasútnak Budán, a mai Déli pályaudvar területén. Ezekhez harmadikként csatlakozva 1867. május 19-én, azaz 155 évvel ezelőtt nyílt meg a Magyar Északi Vasút pályaudvara a Józsefvárosban. Mind a három vasúti pályaudvar magán-vasúttársaságok tulajdonában volt.

Az eleinte Losoncinak, későbbi Józsefvárosinak nevezett pályaudvarról kiinduló vasútvonal nagyon fontos irányba, Északkelet-Magyarország felé vezetett, pontosabban Hatvan–Salgótarján–Losonc irányába, pesti pályaudvara pedig a Kőbányai út, Fiumei út keresztezésénél kapott helyet. Az állomás a másik két fővárosi pályaudvarhoz hasonlóan fejpályaudvarként épült meg, azaz olyan állomás volt, ahonnan nem mentek tovább a vonatok.

A Magyar Északi Vasúttársaságot, amelyet eredetileg a hangzatos Cs. kir. szab. Pest-Losonc-Besztercebányai Vasút és Szt. István Kőszénbánya Társulat néven hozták létre, nem kísérte szerencse, hiszen már az egész építkezést botrányok, pénzügyi gondok jellemezték. Akkoriban a magánvasutakat általában úgy építették, hogy az állam garantálta a nyereséget, a szokásos garantált jövedelem évente a befektetett tőke 5 százaléka volt. Az állam ezzel kívánta elősegíteni a nagyon tőkeigényes vasútépítéseket.

Az állam az engedélyeket általában eleve úgy adta ki, hogy a vonal egy bizonyos szabadalmi idő után az államra száll, ezt is kompenzálták ezzel a kamattámogatással.

A Magyar Északi Vasútnak, amely 90 éves koncessziót kapott a vasútvonal üzemeltetésére, azonban annyi pénze sem volt, hogy a kamatbiztosításhoz szükséges óvadékot elhelyezze, ugyanis a részvényeit és kötvényeit kezelő bank 1865-ban csődbe ment, amely majdnem magával rántotta az egész vasútépítő vállalkozást, de ekkor még az osztrák állam kimentette a céget, így a vonal 1867-ben megnyílhatott.

A Losonci, azaz a későbbi Józsefvárosi pályaudvar pedig 1867. május 19-én megnyílt. A vasútvonal azonban veszteséges volt, a részvényesek részére kötelezően kifizetendő részletet sem tudta kifizetni, ezért a cég az államhoz fordult. Ekkor már a kiegyezés eredményeként megalakult felelős magyar kormány volt az illetékes, amely végül úgy döntött, hogy a vasútvonalat nem megmenti, hanem állami tulajdonba veszi, azaz ezzel megalakult a magyar állami vasúttársaság, amely 1869. október 31-én felvette a Magyar Királyi Államvasutak nevet.

Azzal, hogy az Északi Vasút, és ezzel együtt egy pesti állomás is a magyar állam tulajdonába került, alapvetően megváltozott a magyar közlekedéspolitika, aminek Budapestre is volt jelentős hatása. Az a tény, hogy az állami vasúti pályaudvar a város délkeleti részén volt, elősegítette annak eldöntését, hogy hol legyen a vasúti híd Budapesten. Ugyanis, ha az az eredeti tervek szerint északon épült volna meg, akkor a (mai) Nyugati és a Déli pályaudvarokat, azaz két magántársaság állomásait kötötte volna össze, és a Duna fölötti kapcsolat tulajdonképpen külföldi magáncégek irányítása alá került volna.

Azonban ha délen, a magyar, állami tulajdonú MÁV-vasútvonalat is érintve létesül az összeköttetés az ország két fele között, ráadásul állami beruházásban, akkor a stratégiai értékű vasútvonal és a híd a magyar állam kezében marad. Végül ez az elképzelés vált valósággá, és délen épült meg 1877-re az összekötő vasút és az Összekötő vasúti híd.

A Losonci, később Józsefvárosi pályaudvar pedig a MÁV fővárosi pályaudvara maradt, innen indultak a MÁV vonatai, ennek megfelelően 1882-től a neve Budapesti pályaudvar lett.

Az állomás valójában csak kényszerből volt személypályaudvar, eleve tulajdonképp inkább teherpályaudvarnak szánták, a MÁV ezért szinte megalakulásától gondolkodott azon, hogy ehelyett az állomás helyett egy reprezentatív központi pályaudvart emeltessen magának.

Ez meg is történt, 1884-ben megnyílt a MÁV új pályaudvara, a mai Keleti pályaudvar, amely átvette a Józsefvárosi pályaudvar szerepét, így azt ezután kizárólag teherpályaudvarnak használtak, majd 1936-tól egészen 2005-ig kisegítő személypályaudvarként (is) üzemelt. Az utolsó személyvonat 2005. december 10-én este indult el innen, majd a pályaudvart bezárták.

 

PETYUS Creative Commons License 2022.03.11 0 0 431

Én Ózdon láttam életemben először fogaskerekű vasutat. De azon nem utaztam. Meg mások se nagyon.

Előzmény: Völgyvidéki (429)
vörösvári Creative Commons License 2022.03.11 0 0 430

Volt mindkettő.

Előzmény: Völgyvidéki (429)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.03.11 0 0 429

A budai fogaskerekű volt már?

És a budavári sikló?

Ez utóbbi rémlik, hogy már igen, de talán a Budapest topikban.

Előzmény: vörösvári (428)
vörösvári Creative Commons License 2022.03.09 0 0 428

A hortobágyi gyapottermesztés is kiváló ötlet volt :) 

Előzmény: PETYUS (427)
PETYUS Creative Commons License 2022.03.09 0 0 427

De ahhoz szintén a szakemberekre kellett volna hallgatni, az meg olyan ciki.

Előzmény: vörösvári (426)
vörösvári Creative Commons License 2022.03.09 0 0 426

Eleve nem is kellett volna mocsarakat lecsapolni a rossz minőségű földekért, bőven voltak elsőosztályú földek amiknél lehetett volna növelni a hozamot. 

Előzmény: PETYUS (425)
PETYUS Creative Commons License 2022.03.09 0 0 425

Nem tartották be a szakemberek ajánlásait. Pl. amikor a Hanságban csapolták le a mocsarakat, azt mondták a hozzáértők, hogy először erdőt kell telepíteni, majd annak egy nemzedéke után lehet belőle termőföld, máskülönben szikesedni fog. Aztán amikor a nagyokosok döntése alapján létrejött termőföldek elszikesedtek, akkor elkezdtek erdőt telepíteni.

Előzmény: vörösvári (421)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.03.09 0 0 424

A trianoni békediktátum ezt a vonalat több különálló vonalra darabolta föl, egy részük az országhatáron kívülre került.

 

Magyarországon maradt szakaszok:

 

Békéscsaba -  Kötegyán

 

Békéscsaba - Szeged

 

Szeged - Röszke (a szerb oldalon folytatódik Szabadka felé)

 

Villány - Mohács. 

 

A Szeged - Szabadka vonalszakasz, amely nagyobbrészt Szerbia területén halad, most van felújítás alatt, hogy tisztességes sebességgel és nehéz tehervonatokkal is lehessen rajta közlekedni.

Előzmény: Völgyvidéki (423)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.03.09 0 0 423

Egy fontos kelet-nyugat irányú alföldi vasútvonal volt az Alföld - Fiumei Vasút, amely a Nagyvárad - Békéscsaba - Szeged - Szabadka - Zombor - Eszék útirányon át haladt.

Egyik fő célját, Fiume kikötőjének elérését nem sikerült elérnie, az Eszék (Osijek) - Károlyváros (Karlovac) szakasz építésére kiadott engedélyt a kormány végül visszavonta és egy másik vasúttársaságnak adták oda.

 

Az Alföld - Fiume társaság vonala több szakaszban került átadásra 1869 - 1871 között.

 

A magán vasúttársaság 1883-ra nehéz gazdasági helyzetbe került, ezért a hálózatát 1884-ben a Magyar Királyi Államvasutak felvásárolta.

 

Az Alföld - Fiume Vasút építéséről egy jó kis összefoglaló cikk a Békés Online portálról:

 

https://www.bekesmegye.com/bekes-megye-hirek/az-alfold-fiumei-vasut-epitese

 

 

schlumberger Creative Commons License 2022.03.08 0 1 422

Tavaly a szentpálit jártuk be, idén majd a  csisztai jön, némi áztatással :-)

Előzmény: Völgyvidéki (419)
vörösvári Creative Commons License 2022.03.08 0 1 421

Egész érdekes, ezek szerint a kommunista természetkárosítás eredménye, amikor rossz minőségű termőföldeket nyertek vizes élőhelyek elpusztításával, a Fertő tó mellett is hasonló értelmes dolgokat műveltek, meg a Hortobágyon. 

Előzmény: Völgyvidéki (420)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.03.08 0 0 420

Ez az egyetlen kisvasút, amit a MÁV-START üzemeltet.

Itt olvashatsz a történetéről:

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kisvasut-tortenete

 

Előzmény: Völgyvidéki (419)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.03.08 0 0 419

A balatonfenyvesi is nagyon jó. 2021. július 1-től ismét üzemel a Csisztafürdőbe vezető szárnyvonal is. Érdemes beutazni.

Előzmény: vörösvári (418)
vörösvári Creative Commons License 2022.03.08 0 1 418

Nekem a Börzsöny kisvasútjai tetszenek  a legjobban. 

Előzmény: Völgyvidéki (416)
vörösvári Creative Commons License 2022.03.08 0 1 417

Szia 

 

köszönöm

Előzmény: Völgyvidéki (415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!