Olyanok véleményét szeretném megtudni az iparágról, akik valamilyen autóipari, vagy autóipari beszállító cégnél dolgoznak.
Munkakörülmények, fizetés, hivatalosan bejelentett jövedelem, stb.
Jelentős problémaként vázolta, hogy a fiatalok nem látják magukat a járműiparban. Nem azért, mert nem érdekelné őket, hanem mert nincs, aki hitelesen bemutassa nekik, mit is jelent ma autószerelőnek, karbantartónak, diagnosztának lenni. A közösségi média által gyakran eltorzított világban az autós szakmák világát nem sikerült „trendivé, menővé, szexivé” tenni – fogalmaz Knezsik István.
A szakmák megtartóereje siralmas: egyes képzéseken 10 százalék alatti azok aránya, akik valóban a pályán maradnak
– mutatott rá. „A bizonytalanság közepette nincs kellően bemutatva a járműipar, nem vonzó, nem menő” – tette hozzá.
Hát, ha egy mód van rá, nem szeretnék ilyen munkaviszonyba belemenni.
Bármikor megteheti a munkaadó, hogy az "okosba" beígért pénzt nem fizeti ki.
Egyszer már megjártam, évekkel ezelőtt Sopronban egy építőipari cégnél dolgoztam egy új beruházáson. Amikor eljöttem a cégtől, kifizették a hivatalos részt, a nem hivatalosra azt mondták, hogy nincs róla papír, nem fizetik ki.
Persze zsebre lehet tenni a munkavállaló után be nem fizetett adót - a jogi következményekre tekintettel illik a munkavállaló számára ennek a felét odaadni - a járandóságon túl. Különben hogy tartsa a száját a hatóságok előtt? ;)
Itt az legnagyobb gond, hogy a munkaerőkölcsönző ellopja a Te nyugdíjalapodat, a járulékaidat.
Ez nem az autóiparról szól, mert a gyár kifizet mindent a munkaerő kölcsönzőnek. Téged a kölcsönző feketén foglalkoztat - ezáltal több pénz marad nála a szerződéses összegből.
Nemrég megpályáztam egy állást (egy munkaerő kölcsönző cégnél), amit meg is nyertem. Aztán amikor elmentem aláírni a szerződést, kiderült, hogy "elfelejtetek" szólni, hogy a bejelentés létminimumról szólna, a többi része a fizetésnek meg zsebből-zsebbe menne.
Miután az állami propagandagépezet ezerrel nyomja, hogy az autóipari beszállítás és az autóipar egy húzó gazdasági ágazat, igencsak komolytalannak tűnik ez a megközelítés.
Az is érdekes volt, hogy a gyártósoron mindenféle cirill betűs feliratok vannak kiaggatva, a munkások nagy része ukrán (ezért kár állami támogatást adni a beruházóknak véleményem szerint).