Keresés

Részletes keresés

RnD Creative Commons License 2020.10.07 -1 4 337

Ha jól emlékszem néhány hozzászólással korábban éppen én mondtam hogy két különböző kerettel is részt vehetünk ezen a két világversenyen, néhány átfedéssel vagy akár anélkül is. Ha átfedések vannak akkor természetesen vigyáznánk arra h ezek a játékosok ne legyenek túlterhelve (lásd például Kácsor Grétát 2018-ban aki junior és ifi-vb-n is szerepelt, vagy Kukely Annát tavaly ugyancsak).

 

Illetve elképzelhető az is hogy a két világverseny között két-két és fél hónap is eltelik, az egyik júniusban lesz, a másik szeptember elején. Ebben az esetben a játékosok egy hónapot pihenhetnének is.*

 

De ezt már mind elmondtam egyszer, talán olvasd el máskor a hozzászólásokat mielőtt ide írogatsz.

 

Röviden: szó nem lehet arról hogy a játékosokat túlterheljük, de ez a két világverseny megoldható túlterhelés nélkül is. Csak át kell ezt gondolni előtte, persze.

 

* Az NBI meg éppenséggel jó eséllyel korábban befejeződik majd jövőre mint általában, elvégre a bajnoki meccsek kétharmada eleve erre az évre lett beütemezve, és még nyolc-kilenc halasztott fordulóval is április végéig lemegy minden.

Előzmény: Trombozis2 (336)
Trombozis2 Creative Commons License 2020.10.07 0 0 336

Kicsit kevered a szezont a fazonnal. Itt most nem általánosságban elemezgetjük azt, hogy van-e létjogosultsága az női UP vb-knek (nyílván van!), hanem a konkrét vetületben (lásd 2020-2021 világjárvány) van-e értelme két UP világversenyt rendezni egymás után ugyanannak a korosztálynak. Mikor az előbbi mellett érvelsz, akkor elbeszélsz a téma mellett. Két világversenyt egymás után ugyanazzal a csapattal lejátszani sérülésveszélyes annak tükrében, hogy a halasztások miatt jó, ha majd feszített tempóban be lehet fejezni az nb1-es szezont június 30-ig, szeptemberben meg kezdődik az új szezon. A lányok egészségét minek kockáztatni!? Azért, hogy legyen két érmünk, ami sehol nem fog számítani? Szerinted megéri, szerintem nem.

Előzmény: RnD (335)
RnD Creative Commons License 2020.10.07 -1 4 335

'...más országok inkább hosszútávú célokért küzdenek, felnőtt szinten akarnak eredményesek lenni.'

 

Mintha ez kizárná azt h közben utánpótlás vb-ken/EB-ken is sikeresek legyünk.

 

A felnőtt magyar női kézilabda jelenlegi állapotában az utánpótlás sikereknek komoly marketing és PR-értékük is van, méghozzá az egész sportágra nézve. Arról nem beszélve hogy jópár fiatal játékost ezeken a versenyeken ismertek meg a szurkolók, ezeknek a sikereknek köszönhetően kerültek utána NBI-es csapatokba és kezdhettek ott sikeres karriert. Rövidlátó hozzáállás az utánpótlás sikereket szembeállítani a felnőtt kézilabdázás érdekeivel.

Előzmény: Trombozis2 (330)
RnD Creative Commons License 2020.10.07 -1 4 334

Rövid a memóriád.

 

Utánpótlás-szinten sem nyertünk világversenyt húsz év alatt egyet sem. Két éve lettünk először junior világbajnokok, egy éve meg ifi és junior Európa-bajnokok.

 

Most vagyunk sikeresek és most vagyunk a női up-kézilabdában a csúcson. Még jó h ennek örülünk, ezt komoly eredménynek gondoljuk és szeretnénk kihasználni ezeket az éveket. Arra is hogy nyerjünk még néhány világversenyt. Aki ezt nem érti, azt csak sajnálni tudom.

 

Előzmény: Bamberg58 (332)
RnD Creative Commons License 2020.10.07 0 4 333

"....Azért kiváncsi lennék, hogy hányan követik az UP világversenyeket Kazahsztánból vagy Chiléből...."

 

Az biztos h többen kézilabdáznak ha ki tudnak jutni világbajnokságra a világ másik felére, és ott részt vehetnek egy junior világversenyen mintha, nem lenne ilyen lehetőség. Ezekben az országokban az az elsődleges cél hogy legyen utánpótlás-kézilabda egyáltalán, és ehhez nélkülözhetetlenek az ilyen világbajnokságok. (És a latin-amerikai, afrikai kvalifikációs tornák...) Ha ezek nem lennének, még kevesebben választanák a kézilabdát.

 

Azért h a kézilabda jelen legyen Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában, kell az utánpótlás. És az utánpótlás játékosokat ezekkel a világbajnokságokkal lehet motiválni, többek között. Erről az IHF nem akar és nem is fog könnyen lemondani.

 

Itt nem arról van szó hogy a guineai, libanoni vagy szenegáli juniorok meccsét hányan nézik majd, hanem arról hogy jelen legyen a kézilabda ezekben az országokban, és ezeken a kontinenseken. Ez a kézilabda népszerűsítésének valóban a legelső foka, nem több, de ha ez sincs akkor semmi sincs. És az IHF egyik fő feladata népszerűsíteni ezt a sportágat ott, ahol eddig nem volt népszerű. Márpedig ehhez a korosztályos világbajnokságok is kellenek.

 

(Persze tudom, Európából nézve nincs sok értelme ezeknek a meccseknek. De ez a mi európai hozzáállásunk. Egyik sportágban sincs úgy h csakis a legjobbak játszanak meccseket, a többiek meg kit érdekelnek. Az IHF nem engedheti meg magának h így álljon hozzá ehhez a kérdéshez...)

Bamberg58 Creative Commons License 2020.10.07 -2 1 332

“Csak Magyarországon dívik véres komolysággal kezelni az UP tornákat, más országok inkább hosszútávú célekért küzdenek, felnőtt szinten akarnak eredményesek lenni.”

Abszolút igazad van, aztán felnőtt szinten meg sehol nem vagyunk, persze az élmezőnyhöz képest értve.

 

Előzmény: Trombozis2 (330)
RnD Creative Commons License 2020.10.07 0 4 331

Te komolyan gondolod hogy az EHF 'eltörli' a 2021 nyárra tervezett U19-es Európa-bajnokságot mert úgyis lesz U18-as világbajnokság, ezért aztán minek ide EB....?

 

Ez nevetséges feltételezés. Az IHF és az EHF két egymással rivalizáló szervezet (is), legalábbis ha az általuk rendezett versenyekről van szó. Szó nem lehet arról hogy egy EHF-világversenyt ne tartsanak meg csak azért mert amúgyis lesz egy hasonló IHF-világverseny. Ezt szerintem felejtsd el hamar.

 

 

Előzmény: Trombozis2 (329)
Trombozis2 Creative Commons License 2020.10.07 -2 0 330

Ha két külön válogatottal állunk ki a 2002-es korosztályyal, akkor az egyik világversenyen biztosan nem leszünk aranyesélyesek. Szal akkor az éremhalmozás elméleted már nem áll meg a talpán. Egyébként támogatom a dolgot: legyen 'A' és 'B' válogatott. Csak Magyarországon dívik véres komolysággal kezelni az UP tornákat, más országok inkább hosszútávú célekért küzdenek, felnőtt szinten akarnak eredményesek lenni.

Előzmény: RnD (328)
Trombozis2 Creative Commons License 2020.10.07 -2 0 329

Nem akarom sokáig rágni sokáig a gumicsontot, de az EHF rendezi az EB-t nem? Tehát ha akarják, akkor eltörölik, lesz helyette vb. A junior EB és a VB között az szokott a különbség lenni, hogy a világ másik feléről jön egy pár UP csapat, aki a kézilabda alapszabályaival ismerkedik és kb. annak megfelelő színvonalúak a meccsek is ellenük. Persze van egy -két kivétel női szinten (Dél-Korea talán Brazília, bár utóbbi sem egyértelműen). RnD szerint ezek a meccsek kiválóak marketing szempontból. Azért kiváncsi lennék, hogy hányan követik az UP világversenyeket Kazahsztánból vagy Chiléből. Van egy sanda gyanúm, hogy a szülők, közeli barátok közül sem mindenki.. Persze ettől függetlenül lehet népszerűsíteni, de 2020 egy különleges év és ahogy az angolok mondják 'desperate times call for desperate measures'.

Előzmény: Fradista Utazó (326)
RnD Creative Commons License 2020.10.07 -1 3 328

'....Ha már eldöntik, hogy melyik verseny a fontosabb, akkor érdemes lenne csak azon részt venni....'

 

Minden további nélkül ki tudunk állítani két válogatottat jövő nyáron a 2002-es korosztályból, ezért is kizárt hogy ne vennénk részt mindkét világversenyen. Arról nem beszélve hogyha lesz két világverseny, akkor kötelező is a részvételünk, mint kvalifikált csapatnak (sőt az EB esetében címvédőnek). Ha az egyiket visszamondanánk, megnézhetnénk magunkat utána az EHF-nél/IHF-nél.

Előzmény: Trombozis2 (325)
RnD Creative Commons License 2020.10.07 -1 3 327

Mint az előttem szóló is írta, az  up-világbajnokságokról az IHF dönt, nem az EHF. Ez egy másik szervezet.

 

Korábban arról is írtam hogy az IHF szemmel láthatóan fontosnak tartja hogy kétévente egyszer a nem-európai országok utánpótlás válogatottjai nemzetközi meccseket tudjanak játszani egymással és a világelittel (=Európával). Ez nagyon jó marketing ezekben az országokban a kézilabda mellett, vagy legalábbis sokkal jobb mintha ilyenek nem lennének.

 

És szerintem az is egyértelmű hogy az IHF ha akarta volna, legkésőbb most ősszel törölhette volna ezt a két világbajnokságot. De nem tette, helyette inkább 2021-re halasztotta őket.

 

Ezért nagyon úgy néz ki hogyha lesz tavasszal vakcina, akkor utána lesznek jövőre utánpótlás vb-k. És ez jó:)

 

 

Előzmény: Trombozis2 (325)
Fradista Utazó Creative Commons License 2020.10.07 -1 3 326

>ezt nem a magyar szövetségi kapitány fogja eldönteni, hanem az EHF

Az EHF-nek semmi köze a világbajnokságokhoz. Ennek megfelelően eltörölni sem tudja őket.

Előzmény: Trombozis2 (325)
Trombozis2 Creative Commons License 2020.10.07 -3 0 325

Ha már eldöntik, hogy melyik verseny a fontosabb, akkor érdemes lenne csak azon részt venni. Egyébként ezt nem a magyar szövetségi kapitány fogja eldönteni, hanem az EHF. Az EHF márpedig elsősorban a pénztárcát nézi és a női utánpótlásversenyek ilyen szempontból veszteségesek. Ha eltöröltek egy női F4-t, akkor nem hiszem, hogy lelkiismeretfurdalásuk lesz egy női UP-versennyel megtenni valami hasonlót. Amire esélyt látok, hogy a 2000-es generációnak rendeznek egy búcsútornát, amin valószínűleg nem vesznek részt a legjobbak az olimpia miatt (Mihajlicsenko, Nusser, stb.).

Előzmény: RnD (324)
RnD Creative Commons License 2020.10.06 -3 5 324

Végső esetben"A" és "B" válogatottat is lehet indítani két teljesen eltérő kerettel, bár azt tényleg csak végső esetben, és akkor előre eldöntenénk hogy melyik verseny lenne a fontosabb...

 

(a dőlt betűs rész kimaradt, sorry...)

RnD Creative Commons License 2020.10.06 -4 5 323

A junior válogatott játékosok idén részt vettek a teljes alapozáson, jövőre lehet h nem vesznek részt. Azaz ebben az évben a klubok kedve szerint alakult minden ilyen szempontból, jövőre esetleg a kedvük ellenére alakul majd. De ehhez már hozzászoktak, az utóbbi húsz évben a junior válogatott játékosok mindig később kezdték a nyári felkészülést a kluboknál, ebben semmi új és szokatlan nincs.

 

"Felesleges kitenni a játékosokat egy fizikailag megterhelő, sérülésveszélyekkel járó sorozatnak..."

 

 A nyári két up világversenyt több módon is a programba lehet illeszteni úgy h ez ne okozzon túlterhelést. Ha az egyik június elején van, a másik augusztus végén akkor közte a játékosok négy-öt hetet pihenhetnek is. És persze nem kell teljesen ugyanazzal a kerettel kiutazni a két világversenyre. Ha egymás után lennének - ami szerintem valószínűtlen - akkor lehet "A" és "B" válogatottakat indítani, három-négy átfedéssel, vigyázva arra h akik mindkét eseményen részt vesznek ne kapjanak egyiken sem nagy terhelést. Végső esetben "A" és "B" válogatottat is lehet indítani, bár azt tényleg csak végső esetben, és akkor előre eldöntenénk hogy melyik verseny lenne a fontosabb nekünk (a világbajnokság valószínűleg...)

 

Egyszóval több variáció is van, meg lehet oldani úgy h ne legyen senki sem túlterhelve. De egy világbajnoki és Európa-bajnoki címet előre feladni botorság lenne. Kiváló motiváció az ilyen világverseny a játékosoknak, jobb sem kell ennél...

Előzmény: Trombozis2 (322)
Trombozis2 Creative Commons License 2020.10.06 -4 2 322

Az UP világversenyeket minden fölé helyezed az értékrendedben, de pl. a klubok nem repesnének az örömtől, ha a juniorválogatott játékosok teljesen kiesnének a teljes alapozásból. Vedd figyelembe, hogy szinte a teljes juniorválogatott az nb1-ben szerepel már idén, jövőre még többen fognak csatlakozni. Más. A játékosoknak valamikor regenerálódni is kell, amire 2 UP világverseny + nb1-es klubalapozás mellett nem jutna idő. Szakmai szempontból sem indokolt a kettős részvétel, hiszen a vb-n is az Európai csapatok fognak dominálni, 10-20 gólkülönbséggel végződő meccsek szakmai értéke megkerdőjelezhető. Szerintem a játékosok fejlődését és regenáricióját az éremhalmozás fölé kell helyezni. Felesleges kitenni a játékosokat egy fizikailag megterhelő, sérülésveszélyekkel járó sorozatnak. Ezt az utolsó EYOF alkalmával sem tették meg az edzők, helyette kialakítottak egy 'A' és egy 'B' válogatott keretet.

Előzmény: RnD (321)
RnD Creative Commons License 2020.10.06 -1 4 321

Bevallom, nem értem ezeket a rövidlátó és fanyalgó kommenteket...

 

Az IHF fontosnak tartja hogy nem-európai utánpótlás válogatottak legalább kétévente egyszer játsszanak a korosztály legjobbjaival nemzetközi meccseket. Ezek az ifi- és junior világbajnokságok nagy eseménynek számítanak a korosztály legjobb fiatal dél-amerikai, afrikai és ázsiai játékosainak, akiknek ezen kívül négy évig esélyük sincs komoly ellenfelekkel találkozni. Az európai csapatok persze évente többször is játszanak egymással, de egy világbajnokság esetében ne csak magunkból induljunk ki.

 

Az IHF promóciós és motivációs szempontból fontosnak tartja ezeket a tornákat, ezért nem fog róluk könnyű szívvel lemondani (mindez kiderül az IHF honlapról is, ahova a junior vb-re most először kijutó Guineáról és Libanonról hosszabb promóciós cikk is felkerült nyáron).

 

De nem értem ezeket a kommenteket magyar szempontból sem. Mindkét világversenynek mi vagyunk a legnagyobb esélyesei, két világbajnoki aranyat szerezhetünk ha megrendezik őket és két világbajnoki aranyéremről lemondhatunk ha 'eltörlik őket a fenébe'. Egy sportoló számára az ilyen győzelmek márpedig igenis fontosak, még ha néhány kommentelőnek nem is azok. Ritkán visszatérő alkalmakról van szó és mi leszünk a legnagyobb vesztesek, ha ezt a két világbajnokságot nem rendezik meg.

 

Az IHF szemmel láthatóan arra számít hogy márciusra már lesz vakcina és utána nem lesz akadálya annak h megrendezzék a versenyeket.

 

--A 2000-es korosztálynak (juniorok) nincs semmi más korosztályos kötelezettségük nyáron, ők minden további nélkül be tudják vállalni ezt a vb-t.

 

--A 2002-es korosztálynak valóban lesz világbajnoksága és Európa-bajnoksága is, de két világverseny egy nyáron azért nem valami hallatlan, sosem volt esemény. Elég ha az EYOF + EB-re gondolunk, ezek is mindig egyszerre vannak. Két megoldás is lehet: az egyik az U18-as vb megrendezése május végén, az U19-es Európa-bajnokságé augusztus második felében. Vagy az egyik júniusban, a másik szeptember elején (a nyári alapozás után).

 

Meg lehet ezt oldani, csak kell hogy legyen rá szándék. Az IHF-nél úgy látszik van erre akarat, és ennek szerintem mi csak örülhetünk.

Bamberg58 Creative Commons License 2020.10.01 -2 0 320

“Az IHF az új vitás időpontokat a romániai és horvátországi fogadó szövetségekkel és kormányokkal folytatott megbeszéléseket követően állapítja meg. A 2020-ban játékra jogosult játékosok 2021-ben is játszhatnak.” /GSP.ro/

Előzmény: van_Persil (315)
Fradista Utazó Creative Commons License 2020.10.01 -4 2 319

Így van, ha nem játszák le most, akkor el kellene törölni a fenébe. Még az U20 esetén talán-talán beszélhetünk arról, hogy lenne értelme akár jövő nyáron is (U21-ként), az U18 esetében jövő nyárra U19 EB esedékes. Előtte meg, tavasszal, nem fér be, vagy csak botrányos feltételek mellett férne be. 

Előzmény: Trombozis2 (318)
Trombozis2 Creative Commons License 2020.10.01 -4 0 318

Ha nyárig húzzák, akkor semmi értelme megtartani, mert akkorra be van időzítve egy másik UP vilagverseny a korábbi ifi, mostani junior korosztálynak. Rendeznek nekik egy eb-t és egy vb-t egymás után!? Ennek nincs értelme. Tavasszal ezt megrendezni nem lehet, logisztikai szempontból nem lehet összehozni, hiszen egy csomó junior játékos hazája felnőtt bajnokságában játszik, és ők biztosan nem fogják elengedni a játékosaikat egy hónapra idény közben (lásd NEKA). Vámosék generációnak lehetne szervezni egy búcsútornát, amit jó eséllyel be is húznának a magyarok, mert sehol máshol nincs ilyen bő merítés a 2000-es korosztályban.

Előzmény: codi1993 (314)
codi1993 Creative Commons License 2020.10.01 -1 0 317

Ez jó kérdés. De szerintem azok akik idén játszottak volna és a nyáron lévőket már a következő korcsoport fogja játszani vagy is így lenne logikus. 

Előzmény: codi1993 (314)
hatosfalat Creative Commons License 2020.10.01 -1 0 316

Jogos kérdés. Vámoséknak értelmetlen már játszaniuk.

Előzmény: van_Persil (315)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.01 0 0 315

és melyik évfolyamok jogosultak játszani?

Előzmény: codi1993 (314)
codi1993 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 314
Bamberg58 Creative Commons License 2020.09.26 -2 0 313

”Az egyik játékos osztálytársai, akik a NEKA más csapataiban játszanak, szintén házi karanténba vonultak.

A legközelebbi női NB I/B-s mérkőzés elmarad. A lakófalu és a kollégium a megfelelő óvintézkedések mellett tovább üzemel."

Előzmény: hatosfalat (310)
Fradista Utazó Creative Commons License 2020.09.26 -1 1 312

A német válogatottaknak is lesz edzőtábor, nem tudom pontosan, kb. egy hét. Lett volna két német-holland U20-meccs is, de azok elmaradnak, mert a hollandok vírusfertőzések miatt nem tudnak kiállni. 

Előzmény: RnD (311)
RnD Creative Commons License 2020.09.26 -1 3 311

Eleve csak három napra tervezték. Már egy hete volt olyan érzésem hogy az up-válogatottak szakmai stábjának nem sok kedve volt ehhez az edzőtáborhoz.

 

Ezzel szemben az orosz junior válogatottat Szidoricseva tizenkét napra hívta össze, szeptember 25 és október 7 között lesz az edzőtábor Zvenyigorodban az U20-asoknak (21 játékos)

 

Az orosz ifiválogatott meg tizenhét (!) napig készül együtt, szeptember 23 és október 10 között (23 játékos). Ott még a szakmai stábot is megerősítették, visszahívták Kirilenkót, bár nem szövetségi edzőnek, az edző egyelőre maradt még Izmajlov.

hatosfalat Creative Commons License 2020.09.26 0 0 310

Most olvasom, hogy valószínűleg mindkét korosztály edzőtábora elmarad.

Előzmény: hatosfalat (309)
hatosfalat Creative Commons License 2020.09.26 -1 0 309

Ha a NEKA karanténba került, akkor sok értelme nincs az ifi válogatott edzőtábornak.

RnD Creative Commons License 2020.09.23 -3 3 308

Sok értelme nem lesz ennek a meccsnek így szerintem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!