Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2022.01.17 0 0 504

Na igen, a kovid tagadás elég vicces dolog :)

Előzmény: Törölt nick (503)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.17 0 0 503

Ezen a filmen egy vérfarkas tetemet mutatnak be. 

 

van aki a covidot, van aki a holocaustot és van aki a vérfarkasokat és van aki a migráns jelenséget  tagadja. 

jo hogy nyitottad a topikot, igy legalább ezekröl a lényekröl nyiltan beszélhetünk. 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=DsN2P2pDKA8

Előzmény: vörösvári (502)
vörösvári Creative Commons License 2022.01.15 0 0 502

https://www.origo.hu/tudomany/20220114-amerikaban-boszorkanyperek-europaban-verfarkasperek-voltak.html

 

Körülbelül 200 évvel a híres salemi boszorkányperek előtt horrorisztikusan hangzó események borzolták a kedélyeket Európában. A furcsa és rejtélyes esetek miatt megtorlást követeltek, így  férfiakat és néhány nőt citáltak vádlottként a bíróságok elé. A legtöbbjüket egy ma már egy igencsak bizarrnak tűnő váddal, vérfarkassá válásért ítéltek el, míg másokat gyermekek megcsonkításáért és emberevés miatt. A büntetések pedig épp olyan szörnyűek voltak, mint maguk az állítólagos bűncselekmények.

A pereket mélyen átszőtte a babona

Amikor 1589-ben Németországban megvádoltak egy állítólagos vérfarkast, a büntetését is igen szigorúan határozták meg: Peter Stumppot egy szekérkerékhez szíjazták, majd forró fogókkal letépték a bőrét, ezután levágták a fejét, végül máglyán megégették.STUMPP FEJÉT KÉSŐBB EGY FARKASTETEMHEZ ERŐSÍTETTÉK, HOGY FIGYELMEZTETÉSÜL MUTOGASSÁK MÁSOKNAK, AKIK ESETLEG „KÍSÉRTÉST ÉREZTEK AZ ÖRDÖGGEL VALÓ CIMBORÁLÁSHOZ".

A VÁDLOTTAK KÖZÖTT SZÁMOS KOLDUST ÉS REMETÉT TALÁLHATUNK, DE OLYANOKAT IS, AKIK IDEGENKÉNT ÉRKEZTEK EGY ADOTT TELEPÜLÉSRE.

A megvádolt emberek általában be is vallották, hogy vérfarkasok és szörnyű bűnöket követtek el, ám mindezt csak az után tették, hogy kíméletlenül megkínozták őket. A történészek szerint a perbe fogottak közül többen is téveszméktől szenvedtek, vagy nem voltak elég intelligensek ahhoz, hogy tisztában legyenek azzal, mit vallottak be.

Most, évszázadokkal később még nehezebb elválasztani az egykori néphitet a valódi bizonyítékoktól, vagy attól, amiről a korabeli emberek tényleg azt hitték, hogy valódi realitás.
Az az elképzelés, hogy bizonyos démonikus állatok megtámadhatják és felfalhatják az embereket, az egész középkorban szorongást, illetve rettegést okozott – írja Aleksander Pluskowski, a Readingi Egyetem középkori zoo-archeológusa „Werewolf Histories" című könyvében, amit a History.com online tudományos történelmi portál idéz.

A vérfarkas mitológiai eredetű szörnyeteg, amely számos történet főszereplője volt a múltban. A vérfarkasok néhány legenda szerint olyan emberek, akik bármikor képesek voltak magukat gonosz, hatalmas és vérszomjas farkasokká változtatni. Más babonás magyarázat szerint a vérfarkas a valódi ember és a farkas sátáni keveréke volt.

EGY AZONBAN KÖZÖS A LEGENDÁKBAN, MELY SZERINT MINDANNYIAN VÉRSZOMJAS VADÁLLATOK, AMELYEK NEM TUDJÁK KORDÁBAN TARTANI AZ EMBEREK ÉS ÁLLATOK MEGÖLÉSE IRÁNTI VÁGYUKAT.

A vérfarkasokról szóló történetek eredete több évezredre nyúlik vissza. Az időszámításunk előtt 2100 körül keletkezett Gilgames-eposzban a hős például elveszíti vonzalmát a szerelme iránt, amikor megtudja, hogy a nő vérfarkassá változtatta az egyik korábbi szeretőjét.
EGY GÖRÖG MITOLÓGIAI TÖRTÉNET SZERINT LÜKAÓN ÁRKÁDIAI KIRÁLYBAN KÉTSÉGEK ÉBREDTEK ZEUSZ MINDENHATÓSÁGÁT ILLETŐEN, EZÉRT PRÓBÁRA TETTE A FŐISTENT.

Vacsorára hívta az Olümposz urát, ahol egy feláldozott fiú sült emberhúsát tálalta fel a vendégeinek. Zeusz azonban rájött a cselre, és hatalmát bizonyítva vérfarkassá változtatta Lükaónt. Valószínűleg az úgynevezett likantrópia kifejezés is innen ered, ami egyrészt magát a vérfarkassá válást jelenti, de a vérfarkassá válás téveszméjére is ezt a kifejezést alkalmazzák, amely több évszázada ismert kóros pszichiátriai állapot.

Ezek után nem csoda, hogy a vérfarkasok is bekerültek a középkori folklórba, ahol általában olyan jóindulatú karakterekként szerepeltek, akik akaratuk ellenére változtak vadállatokká, majd kétségbeesetten igyekeztek visszatérni az emberi alakba.

AZ 1400-AS ÉVEKBEN EURÓPA EGYES RÉSZEIN BOSZORKÁNYPEREK SÖPÖRTEK VÉGIG.

Ezekben gyakran felmerültek azok a vádak is, miszerint valódi emberek fenyegető vérfarkasokká váltak. A svájci Valais kanton tisztviselői például az egyik monstre büntetőeljárásban a boszorkányokat hibáztatták a terméskiesésért, a sántaságért, a vakságért, a terméketlenségért és az impotenciáért is.

 

 

EBBEN A SVÁJCI KANTONBAN FELTŰNŐEN SOK EMBERT VÁDOLTAK MEG A „FARKASFORMÁK FELVÉTELÉÉRT" ÉS A SZARVASMARHÁK MEGCSONKÍTÁSÁÉRT.Néhány történelmi forrás szerint több száz férfit és nőt ítéltek máglyahalálra 1428 elején Valais kantonban, akiknek gyakran egy zsák puskaport is a nyakukba akasztottak. A történészek úgy vélik, hogy a koholt vádak hátterében nemcsak a babonás hit, hanem - főleg a jómódú és birtokokkal rendelkező elítélteknél - a javaik elkobzása is fontos szerepet játszhatott.

Vérfarkasperek: a pápai inkvizítoroktól a világi bíróságokig

A "vérfarkasok" ellen indított hadjárat az Alpokból gyorsan átterjedt a burgundiai Franche-Comté  régióra, ahol a sűrű, erdős területen a falusiak és az állatállomány könnyű prédája volt a valódi farkasoknak. A politikai és vallási megrázkódtatások ráadásul tovább fokozták a feszültséget itt, de Európa más részein is.

1521-ben már a pápa által kinevezett inkvizítorok vezették az állítólagos vérfarkasokkal kapcsolatos pereket. Egy ügyben két pásztor, Pierre Burgot és Michel Verdun például bevallotta, hogy ennivalóért cserébe egyezséget kötöttek az ördöggel: találkoztak egy fekete ruhás férfival, aki olyan kenőcsöt adott nekik, amely vérfarkassá változtatta őket; ezután részt vettek az éjféli boszorkánygyűléseken, valamint gyerekekre vadásztak és megették őket.MINDKETTŐJÜKET ELÍTÉLTÉK ÉS MÁGLYÁN ÉGETTÉK EL EGY HARMADIK TÁRSUKKAL EGYÜTT, AKI A KÍNZÁSOK ELLENÉRE SEM VOLT HAJLANDÓ BEISMERŐ VALLOMÁST TENNI.

A későbbi vérfarkasperek gyakran hasonló részleteket tártak fel: fekete ruhás férfiak, varázskenőcs, övek vagy bőrök, amelyek a vádlottat farkassá változtatták, éjszakai boszorkány szertartások és vérszomjas tombolás.

AZ ELJÁRÁSOKBAN KIHALLGATOTT "SZEMTANÚK" HATALMAS, RAGYOGÓ SZEMEKKEL, HOSSZÚ, HEGYES FOGAKKAL RENDELKEZŐ ÉS EMBERFELETTI SEBESSÉGGEL FUTKOSÓ VADÁLLATOKAT "LÁTTAK".

 

 

Az egyházi kizárólagosságot vitatva a dole-i világi parlament hamarosan átvette a vérfarkasok elleni vádemelések irányítását. Egy ponton már arra buzdították a polgárokat, hogy ütőkkel, alabárdokkal, dárdákkal, szakállas puskákkal és bunkósbottal felfegyverkezve gyűljenek össze, hogy levadásszák a vérfarkasokat. A Shulte könyvében idézett parlamenti rendeletben azt is kiemelték, hogy ha megtalálják őket, el kell kapni, és meg kell ölni őket.

Az orvosok is „igazolták" a vérfarkasok kórságát

A kelet-franciaországi St. Claude városában a helyi magisztrátus által kiküldött járőr felkutatta és elfogta Gilles Garnier-t, aki szegénységben élt az erdőben. A férfit azzal vádolták meg, hogy 1573-ban gyerekeket csonkított meg Dole közelében. A könyörtelen kínzások után Garnier bevallotta, hogy megölt négy gyereket, és a testükkel táplálta a családját egy pénteki napon. Utóbbi a gyilkosság mellett kettős szentségtörésnek is számított, mert az egyház tiltotta a pénteki húsevést.A FÉRFIT MÁGLYÁN ÉGETTÉK MEG, PEDIG KOMOLY KÉTSÉGEK MERÜLTEK FEL AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY EGYÁLTALÁN ELJUTHATOTT-E AZ OTTHONÁTÓL 60 KILOMÉTERRE, AHOL AZ ELTŰNT GYEREKEK ÉLTEK.

 

 

St. Claude nagybírája, Henri Boguet is meg volt győződve arról, hogy boszorkányok és vérfarkasok csoportjai terrorizálják a közösséget, ezért több letartóztatást és vádemelést rendelt el, de a vádakat gyakran felváltva használta. Értekezéseket írt a démonok különféle formáiról, köztük a vérfarkasokról, és egyedül csak 1598-ban tizenhét halálos ítéletet hirdetett ki. Bár jogi nézeteit össze kellett egyeztetnie az egyház hivatalos álláspontjával, miszerint

EGYEDÜL ISTEN KÉPES ÁTALAKÍTANI AZ EMBEREKET, ÉS AZ ÖRDÖG CSAK ILLÚZIÓKAT KELTHET, DE MEGJEGYEZTE, HOGY LÁTTA A VÉRFARKASOKAT VICSOROGNI ÉS NÉGYKÉZLÁB ÁGASKODNI A TÁRGYALÓTEREMBEN.

 

 A bíróságok időnként orvosokat is maguk elé idéztek tanúskodásra. A jelenkor szakembereinek véleménye szerint a "vérfarkasoknak" kikiáltott emberek melankóliában szenvedhettek: olyan depressziós betegségben, amely mániával és téveszmékkel jár együtt. A középkorban úgy vélték, hogy a sátán okozhatta ezeket a betegségeket: ezt az érvelést pedig a perben tanúként kihallgatott orvosok sem cáfolták meg. 
A MODERN ORVOSSZAKÉRTŐK SZERINT A MEGVÁDOLT "VÉRFARKASOK" KÖZÜL TÖBBEN PORFÍRIÁBAN SZENVEDHETTEK, AMI FÉNYÉRZÉKENYSÉGET, VÖRÖSES FOGAKAT ÉS PSZICHÓZIST OKOZ.Az elítéltek emellett a hypertrichosis örökletes állapotában is szenvedhettek, ami a túlzott szőrnövekedésben nyilvánul meg. A likantrópiát pedig a hallucinogén gyógynövények, gombák vagy népi főzetek szándékos vagy akaratlan fogyasztása is előidézhette.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.13 0 0 501

Belial a démonok egyik királya. Öt nemcsak a Pseudomonarchia Demonum, hanem a Holt tengeri tekercsek is emlitik.

 

 

Előzmény: vörösvári (499)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.13 0 0 500

A Pseudomonarchia Demonum listáján Paimon demon következik,teveháton lovagolva ábrázolják. 

 

 

Előzmény: vörösvári (499)
vörösvári Creative Commons License 2021.12.13 0 1 499

https://ujkor.hu/content/izlandi-karacsonyi-hagyomanyok?fbclid=IwAR2Eksh8nePNTAOJbc1Y5mESkeLyRCKjfRLoqk8lgUKQPiJjhg7rm8YFDiw

 

Karácsony közeledtével több helyen is olvashatunk arról, hogy különböző országok néphagyományai hogyan készülnek az ünnepre. Izlandon ennek a készülődésnek a része a Jólasveinar érkezése.

 

 

 A Jólasveinar 13 bajkeverőjének szülei Grýla és Leppalúði óriások. A furcsa családhoz tartozik még Jólakötturinn, a karácsonyi macska, aki Karácsony környékén vidéken járkált, és megette azokat a gyerekeket, akik nem kaptak új ruhát az ünnepek előtt. Ez a hagyomány azért volt fontos a földműveseknek, hogy rábírják gyermekeiket arra, hogy időben elkészítsék az ősszel lenyírt gyapjút. Akik részt vettek a munkában, kaptak új ruhát, akik nem, azok potenciális vacsorái lehettek a macskának. Egy másik hagyomány szerint a macska „mindössze” azok ételét ette meg, akiknek nem volt új ruhájuk. Bár a karácsonyi macska alakjára mint régi néphagyományra hivatkoznak, valójában csak a 19. század óta ismert.

A gyermekevő macska hagyománya Jóhannes úr Kötlum (Jóhannes Bjarni Jónasson) költőnek köszönheti elterjedését. A szegény családból származó Jóhannes általános iskolai tanárként kezdett dolgozni, később parlamenti képviselő lett. A mai napig Izland egyik legismertebb és legnépszerűbb költője, írója, aki a néphagyományok összegyűjtésében is nagy szerepet játszott. Egyik legfontosabb munkája a karácsonyi néphagyományokkal kapcsolatban a Jólin koma (Jön a Karácsony, 1932), amelyben a Jólasveinar alakjait is megformázta.

A Jólasveinar hagyománya régebbi, a 17. századra vezethető vissza. Természetesen itt is akadnak eltérő verziók: a ma ismert hagyomány szerint az első bajkeverő december 12-én érkezik, az utolsó pedig 24-én. 25-én kezdik elhagyni a házat, fordított sorrendben ahhoz képest, ahogy érkeztek.

Az első Stekkjarstaur, aki falábának kopogásáról ismerhető meg, és a juhakolba lopózva az állatokat bosszantja. Giljagaur vízmosásokba rejtőzködve várja, hogy az istállóba besurranva ellophassa a tejet. Az abnormálisan alacsony Stúfur elcseni a serpenyőket, hogy megehesse a szélükön maradt maradékot. A rendkívül sovány Þvörusleikir Þvörur nevű hosszúnyelű kanalakra vadászik, hogy lenyalhassa róluk a maradékot. Pottaskefill ellopja a fazekakban hagyott ételt. Askasleikir az ágy alá rejtőzködve várja, hogy valaki a földre tegye az askurt és kiüríthesse azt – ezt a fából készült, felnyitható tetővel ellátott edényt étel tárolására használták. Hurðaskellir kedvenc elfoglaltsága, hogy az ajtókat csapkodja, különösen éjszaka. Skyrgámur a skyrre vadászik, amely a mai napig az izlandiak egyik kedvenc tejterméke. Bjúgnakrækir a tetőgerendák között bujkálva várja az alkalmat, hogy ellophassa a füstölés alatt álló kolbászokat. Gluggagægir az ablakon keresztül leselkedve igyekszik felmérni, mit lehetne eltulajdonítani a házból. A hatalmas orral rendelkező Gáttaþefur rendkívüli szaglását a laufabrauð keresésére használja. Ez nem más, mint a karácsonyi időszakban készített 15-20 centiméter átmérőjű lapos kenyér, amire a gyerekek mintákat rajzoltak, majd olajban rövid idő alatt kisütötték. Ketkrókur egy kampóval igyekszik ellopni a húsokat. Végül pedig Kertasníkir érkezik, aki a gyermekek után lopózva elcseni azok gyertyáját. A gyertyák ugyanis állati faggyúból készültek, így ehetőek voltak. Ahogy láthatjuk, ezek a bajkeverők mindent elvittek és megdézsmáltak, ami csak az útjukba került. Egyes vélemények szerint ez a hagyomány az egyházi vagy a dán adószedőket figurázta ki, akik szintén kevéssé szívesen látott vendégek voltak az izlandi farmokon…

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.11.24 0 0 498

Cornelius Agrippa professzor a feminizmus renaissance elöfutárának is tekinthetö. 

 

Irt egy könyvet: Declamatio de nobilitate et praecellentia foeminei sexus (A női nem nemesrendűségéről és kiválóságáról)  ahol a nöi nem felsöbb rendüségét indokolja a férfiak fölött. 

 

Sytry vagy Sitri démon szárnyas démon, gyakran szárnyas párducként is szokták ábrázolni.

 

Előzmény: Törölt nick (496)
vörösvári Creative Commons License 2021.11.24 0 0 497

hm, egész szemrevaló démon :) 

Előzmény: Törölt nick (496)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.24 0 0 496

Cornelus Agrippa professzorrol még annyit illik tudni. 3x nősült és nagy családja vala. Fiatalon halt meg 49 évesen. Feljegyezték rola, hogy kutyája a halála elött a Rajnába ölte magát. Ugy tartják a kutya egy démon volt és töle erednek a démonologiai munkáinak informácioi. 

 

Byleth vagy Beleth demont macskafejüként vagy épp nöként szokás ábrázolni

 

 

 

Előzmény: vörösvári (482)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.20 0 0 495

Zepar demont lovagként ábrázolják karddal. 

 

Előzmény: Völgyvidéki (483)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.20 0 0 494

Cornelius Agrippa professzor portréja

 

Előzmény: Törölt nick (493)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.20 0 0 493

Ö is Naberius

 

 

Előzmény: Törölt nick (492)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.20 0 0 492

Ott tartottunk, hogy Cornelius Agrippa demonologus professzor. Szval élete ugy tünt révbe ért, de hamarosan az anyakirályné meghalt és a professzor megint állás nélkül maradt.

Ekkor irta megélete két fö müvét, azonban a másodikért, amely a De occulta Philosophia cimet viselte hamarosan börtönbe került.

 

Naberius demont többnyire 3 fejü kutyaként szokták ábrázolni. 

Előzmény: vörösvári (480)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.13 0 0 491

Luther  ahogy látom a renaissance idején már megfogalmazta az eljövendö nemzeti szocialista intézkedéseket. 

 

Azért itt ott lehet találni valamit magyarul is Luther könyvéböl. :( 

 

 

Ime: 

 

Luther 7 pontja: 

 

"1. Zsinagógáikat és templomaikat fel kell gyújtani, maradványaikat földdel kell betakarni, úgy, hogy egyetlen kő se legyen látható belőlük. Mulasztásunkat, amíg tudatlanok voltunk, megbocsátja az Isten, de ha már tudjuk kötelességünket, akkor nem szabad kitérni előle.

2. Házaikat is le kell rombolni, elég, ha valahol fedél alatt vannak. Hadd tudják, hogy nem urak a mi országunkban, hanem idegenek és foglyok.

3. El kell venni tőlük Talmudjaikat és szent könyveiket, mert azokban istentelenségeket tanítanak.

4. Tanítási tilalom a rabbijaiknak. Rendelet útján (az életük elvesztését büntetésként kilátásba helyezve) megtiltani, hogy a továbbiakban taníthassanak, mert ezen hivatásukat minden joggal elvesztették, mivel nem az Úr törvényei szerint tanítottak, hanem ezzel önkényesen visszaéltek.

5. Ki kell tiltani őket az utakról. Semmi közük sincs a mi országunkhoz. Maradjanak otthon. Ha a fejedelmek ezt már előbb megtették volna, akkor nem fajulnak idáig a dolgok.

6. Meg kell nekik tiltani az uzsorát. Az arany és ezüst kincseket el kell venni tőlük. Ami aranyuk van, azt úgyis tőlünk vették el uzsorájukkal.

7. Végül a fiatal zsidó férfiaknak és nőknek ásót, kupát, kalapácsot és más szerszámot kell kezébe adni. Kenyerüket saját verejtékes munkájukkal kell megkeresniük.

»Isten napja nem sütött még vérszomjasabb, bosszúállóbb népre!«"

 

 

Előzmény: Eklatáns Béla (487)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.13 0 0 490

Németül itt látom az eredeti kiadást Von der Juden und ihnen Lügen cimmel és itt olvasható, csodás 16. századi ösnyomtatvány, de sajna nem tok germánul. 

 

 

https://www.bavarikon.de/object/BSB-HSS-00000BSB00031466?lang=de

 

 

Előzmény: Eklatáns Béla (487)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.13 0 0 489

erröl keveset tudunk, jo lenne ha irnál valamit. Paul Johnson nem irt semmit a protestáns boszi üldözésekröl. 

Előzmény: Eklatáns Béla (486)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.13 0 0 488

érdekes gondolat, el kellene olvasni, hogy ezt lássuk. Magyar nyelven megjelent mostanában Luther könyve? (Tudod? A zsidókról és hazugságaikról cimü?) 

Előzmény: Eklatáns Béla (487)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2021.11.13 0 0 487

Luther a pápa(ság) ellen kezdetben potenciális szövetségeseket látott a zsidókban. Mivel azonban a részükről nem mutatkozott hajlandóság, így bosszúságában ellenök fordult... 

Előzmény: Törölt nick (485)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2021.11.13 0 0 486

a katolicizmus a boszorkányokkal volt elfoglalva

 

A protestantizmus sem kevésbé...

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.13 0 0 485

mi lehet rajt?

 

saját gyerekeiket ajánlják fel az asszonyok?

 

vagy csecsemöt loptak és véres áldozatra készülnek?

 

vagy rituális bábot tartanak a kezükben? 

 

 elborzaszto ábrázolás és innen nézve nem érthetö, hogy Luther miért a zsidokra koncentrált és miért nem helyettük a boszorkányokra? 

Előzmény: vörösvári (482)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.13 0 0 484

Igen, ez ellen csak ugy lehet küzdeni, ha tudományos alapokra helyezzük a démonológiát, az örödögüzést és a rontáslevételt. 

 

Dr. Panthera

 

 

250 résztvevője van a Vatikánban az ördögűzők képzésének

Előzmény: Völgyvidéki (483)
Völgyvidéki Creative Commons License 2021.11.11 0 0 483

"Nagyon erös rontás lehetett........."

 

És nagyon drága is... Úgy tűnik, hogy az emberi butaságnak nincs határa.

Előzmény: Törölt nick (477)
vörösvári Creative Commons License 2021.11.11 0 0 482

meg kell hagyni, jó munkát végzett a rajzoló :)

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.11 0 0 481

Az első kiadás egy veretes illusztrációja.

 

Paul Johnson irja a protestáns antiszemitizmusrol:  A korai antiszemitizmus (Lásd pl. Luther könyvét "A zsidókról és hazugságaikról" cimmel) azért ragadhatott meg a protestantizmus berkeiben, mert a katolicizmus a boszorkányokkal volt elfoglalva.

 

 

 

Előzmény: vörösvári (480)
vörösvári Creative Commons License 2021.11.11 0 0 480

Igen, az a fura, hogy az igazi úgymond ,, sötét " középkorban alig volt boszorkányüldözés, gyakorlatilag a felvilágosult reneszánsz 1500-as években vették kezdetüket a tömeges boszorkányperek, miután 1487-ben kiadta a hírhedt Malleus maleficarum könyvet a két német inkvizítor. 

Előzmény: Törölt nick (478)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.11 0 0 479

A démonológia mint disciplina felosztása

 

1 Elméleti démonológia vagy Daemonologia theoretica

 

2 Gyakorlati vagy alkalmazott démonológia vagy Daemonologica Applicata (Applied demonology). 

 

hasonló felosztás mint az vagyon a zoologiában avagy botanikában vagy az anathomiában alkalmazva. 

 

 

 

Glasya labolas démonnal folytatódik a Pseudomonarchia Daemonum.

 

 

 

 

Előzmény: vörösvári (472)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.11 0 0 478

Folytatva innen Corneilus Agrippa professzor történetét, Páviában sem tudott megállpodni és ujabb számüzetésre kényszerült, mert 1518-ben megvédett egy boszorkánységgal megvádolt asszonyt, amit nem néztek jószemmel. Röviden a renaissance sem volt az a fenékig tejfel....

 

 

 

De hamarosdan rámosolygott a szerencse, mert a francia anyakirályné, Louise de Savoie első orvosává nevezte ki a király (I. Ferenc).

 

Pseudomonarchia Daemonum és általában a középkori démonológiai kodexekben (emberbörbe kötött kecskevérrel irt) listáján Ipos démont kacsafejüként szokták ábrázolni. 

 

 

Előzmény: vörösvári (476)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.10 0 0 477

nem kell ez miatt Dél-Afrikába menni.

 

Magyarország legdrágább rontáslevétele 5 évvel ezelött, 11 millióba került.

 

Nagyon erös rontás lehetett.........

 

 

https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/tizenegy-millioba-kerult-a-rontaslevetel-ami-raadasul-nem-is-sikerult-rendesen

Előzmény: vörösvári (476)
vörösvári Creative Commons License 2021.11.10 0 0 476

Akkor beszéljünk egy kicsit a rontásokról is, van aki balszerencsét hoz másokra, de vannak akik időben felismerik ezt :) 

 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/11/09/kiraktak-a-csapatbol-mert-rontast-hoz-az-egyuttesre/

Törölt nick Creative Commons License 2021.11.10 0 0 475

Agrippa képmása. A démonológus professzor igen sokmindennelfoglalkozott, un. polihisztor volt, ez a fajta  sokoldaluság a 19.századtol már letünt, az utolso magyar polihisztor Hermann Otto volt, aki eléggé el nem itélhetö modon, démonologiával nem foglalkozott.

 

 

 

Morax fö démon, gyakorta bika alakjában jelenik meg. 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (474)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!