Keresés

Részletes keresés

EszterEszter509 Creative Commons License 2024.03.24 0 0 3

Nem tudjátok, hogy dr. Rusz Zoltán készít ilyen plasztikai műtétet vagy csak kifejezetten esztétikai plasztikára állt rá?

Gergő8801 Creative Commons License 2019.09.01 -1 2 1

Kedves kérdező! Én ugyan éppen 10 évvel vagyok nálad idősebb, de fiatalabb voltam nálad, amikor átestem egy ilyen műtéten.

 

Mindenek előtt nagyon fontos megkülönböztetni kétféle szalagszakadást. (ezt a szalagpótló műtétem előtt mondta el a kezelőorvosom és mutatta meg egy rajz segítségével)

 

1. részleges szakadás:

a) Amikor csak az elülső (ligamentum talofibulare anterior/anterius, LTFA) szalag szakad el;

b) amikor az elülső és a középső (ligamentum calcaneofibulare; LCF) szalag szakad el

"csak" részleges szakadásról beszélhetünk.

 

A részleges szalagszakadást NEM műtik.

 

 

2. teljes szakadás:

Ilyenkor mindhárom elülső (LTFA), a középső (LCF) valamint a külső (ligamentum talofibulare posterius, LTFP) szalag együttesen sérül. 

 

Ezt, vagyis a komplett, vagyis teljes szalagszakadást mindig operálják. (Itt nem a pótlásról beszélünk)

 

 

Na akkor a lényeg:

 

Az előzményt még 2001-ben kell keresni.

 

Ebben az évben augusztus 13-26 között a Balatonon található családi nyaralóban és a tóparton kapcsolódtunk ki. Egészen 20-ig semmi különösebb baj nem volt. Azon a napon A helyi tűzijáték végeztével, ahogy megfordultam, a jobb bokám megrándult. Nem foglalkoztam vele, hisz fájni sem fájt, meg semmi egyéb. A következő hetekbe ez többször megtörtént. Szeptember 27-re odáig fajult a helyzet, hogy már igencsak gyakran kifordult a bokám és viszonylag sűrűn fájt is. Elmentünk a háziorvoshoz, aki felszerelés hiányában ránézésre annyit mondott, hogy vélhetően megnyúltak a szalagok a bokámba. Vegyünk egy gumis bokarögzítőt és azt nonstop hordjam. Ez meg is történt. Aztán október 18-án egy iskolai röplabdaedzésen a levegőben ütköztem az egyik osztálytársammal, majd olyan szerencsétlenül fogtam talajt, hogy a bal bokám aláfordult (kificamodott). Először még rátudtam állni, de fájdalmas állapotot eredményezett. Még az edzést követően anyu bevitt az SZTK-ba, ahol az ortopéd orvos megvizsgálta a bokám. Kiderült, hogy részlegesen elszakadt az elülső (LTFA) bokaszalagom. 1 hét gipszsín, 1 hét fekvő-, 2 hét járógipsz. Aztán 6 hét bokarögzítő. Ha már ott voltunk és nem volt nehéz dolga észre venni, hogy a jobb lábamon bokarögzítő van, így kérdezősködött, hogy miért van, majd megvizsgálta azt is. Elvétve ugyan, de még láthatóak voltak az elülső (LTFA) és a középső (LCF) szalagokon mikro sérülések, vagyis hajszál szakadások, húzódások. A bal lábamra 1 hétre gipszsínt, majd 1 hétre fekvő-, 2 hétre járógipszet kaptam. Karácsonyra minden rendben volt.

 

A következmény:

2003. augusztus 11-24 közti nyaralás utolsó napjaimat tette tönkre egy újabb bokasérülés. Augusztus 21-én a nyaraló és a strand közötti vasúti töltésen áthaladva rosszul léptem és kiment a bal bokám. Akkor még nem éreztem semmit. Napközben, amikor a vízbe voltam, szintén nem éreztem semmit. Amikor kijöttem a vízből és viszonylag sokat (kb. 1-1,5 órát) egyfolytában ültem ill. feküdtem és ezáltal jobban megpihent a lábam, akkor már a felállásnál elkezdtem egy kisebb fájdalmat érezni. A következő két napban a nyaralóban kellett maradnom. Fekvőhelyzetbe, felpolcolt lábbal. Egyik nap anyám, másik nap apám maradt velem. Aztán harmadnap hazajöttünk. Az út kb. 4-4,5 órás volt. Mivel annyira elzsibbadt a lábam és a bokám is fájt, hogy a kocsiból sem tudtam kiszállni, így apám, miután többiek kiszálltak, tovább vitt az ügyeletre (vasárnap este volt ugyanis). Kiderült, hogy részleges szalagszakadást szenvedtem. Megint gipsz és bokarögzítő következett több hétre.

 

Balszerencse:

2005. szeptember 5. Az iskolából hazafele indulva, még a lépcsőn rosszul lépek és megrándul a jobb bokám. Akkor semmit nem érzek. Sőt még akkor sem, amikor hazaérek. Reggelre már egy enyhe fájdalom jelentkezik, de nem vészes így elmegyek suliba. Tesiórával indul a nap. Az óra végére már igencsak fáj a bokám, de nem akarok senkinek szólni. A következő napokban felveszem a bokarögzítőt és bő 1 hét alatt nyoma sincs a sérülésnek.

2005. október 10. Az iskolai röplabdaedzésen olyan szerencsétlenül érek talajt, hogy a bal bokám teljesen magam alá bicsaklik. Egy kisebb reccsenést is hallani vélek. Nem, hogy ráállni nem tudom, de megmozdítani is iszonyú fájdalmas. A tesitanár (ez esetbe: edző) rögtön hívja a mentőket és a szüleimet. (Délután 15 óra után már a betegszobán nincs senki.) A mentők megérkezéséig a lábamat rögzíti és felpolcolja (zsámolyt tesz alá). A mentőorvos precízebb eszközökkel rögzíti (törésre is gyanakodtak), majd a mentő kórházba szállít. Szinte rögtön elkezdődik a vizsgálat. A röntgen kimutatja, hogy a szárkapocscsontomból egy kisebb darab letört. Aztán az UH kimutatja, hogy teljes bokaszalag-szakadásom van. Ez azt jelentette, hogy mindhárom szalag elszakadt a külbokámban. 1 hét gipszsín, műtét, 5 hét fekvő- és 4 hét járógipsz. Közel 3 hónap gyógytorna (ez alatt a bokarögzítő viselése erősen ajánlott volt).

 

E közbe merült fel, hogy egy szalagpótló (plasztikai) műtét, amire 2006. június 23-án került sor. A műtét során a külső bokacsont csonthártyájából alkotott szalaggal pótolták a szakadt részeket. Másik lehetőség pedig az inakból alakítanak ki egy kiegészítő szalagot.

 

Azóta szerencsére nem volt bajom a bokámmal.

SPéter98 Creative Commons License 2019.08.31 -1 0 0

Jelenlegi munkahelyem 2017. nyarától változatlan. Első sorban éttermi segéd felszolgáló vagyok. Alapján véve nem is alacsony, nem is magas a fizetésem. A pizza futárkodással szerzett pénz 'csak' kiegészítés. Arányaiban kevesebb lenne mindennap csak a futársággal szerzett jövedelem, mint amit az étterembe kapok.

Előzmény: SPéter98 (-)
SPéter98 Creative Commons License 2019.08.31 -1 0 topiknyitó

Mivel szükséges egy bevezető komment megírása, így kicsit részletesebben is kitérnék a sérülések hátterére.

 

 

- 2012. április 21-én a bátyám 18. születésnapja alkalmából házi buli van nálunk. Ebben a buliban én összejövök egy 1 évvel nálam fiatalabb lánnyal, aki már tetszik egy ideje, és egyébként meg a tesóm legjobb haverjának a húga. (én ekkor 14 éves voltam)

 

 

- 2013. szeptember 27-én (péntek): Egy rossz lépésnél kiment a bokám. Először nem éreztem semmit. Ám miután a barátnőmmel kiültünk vagy két órára a parkba (egy szökőkúttal szembe), a padról való felállásnál már éreztem kisebb fájdalmat. Aztán a moziba a film végeztével a felállásnál megint. De nem szóltam semmit. A mozitól kb. 3 km-re van a vasútállomás, majd a célállomástól még hazakísértem őt (másik kb. 3 km), majd hazamentem (visszafele kb. 1-1,5 km). Mire hazaértem már eléggé fájt. Jeget tettem rá és felpolcoltam. Lényegében egészen kedd reggelig úgy volt. (Hétfőn igazgatói szünet volt) Mivel nem javult eleget a helyzet, apám kedden (okt. 1.) reggel iskola helyett az SZTK-ba vitt. Ott megröntgeneztek. Törés nem volt. Hazaküldtek azzal, hogy másnap mehet suliba, de ha tehetem pihentessem a lábam. A következő 2 hétben nem javult a helyzet, így újra elmentünk az SZTK-ba, megint megröntgenezték a bal bokámat. Törés továbbra sincs, megint elküldtek. (Bár ekkor egy másik doki vizsgált meg.) Eltelt újabb 3 hét, amikor az egyébként továbbra sem tünetmentes bokám megint kiment az iskolában. Ekkor már az első pillanatban olyan fájdalom keletkezett, hogy ráállni sem túlságosan bírtam. A betegszobából hívták a mentőket, közben értesítették anyuékat. Aztán a kórházba bár a röntgen nem mutatott továbbra sem törést, de az ultrahang és a CT már kimutatta, hogy részleges elülső bokaszalag-szakadásom van. Egyébként kisebb szalagnyúlások a szakadás feletti területen valamint a középső bokaszalagon is. A következő 6 hét fekvőgipsz volt. Aztán 2 hét járógipsz és 4 hét bokarögzítő valamint fokozatos terhelés mellett 12 hét gyógytorna (ebben benne volt már a 4 hét, amikor hordanom kellett a bokarögzítőt.

 

- 2015. január 17. (szombat): Otthon megyek lefele az emeletről (mert randira indultam volna), amikor az alsó lépcsőfokról lecsúszott a jobb lábam és kimegy a bokám. Rögtön érzem, hogy baj van, mert elkezd fájni és alig tudok ráállni. Édesanyám ekkor ér haza a munkából (délelőttös volt). Rögtön kocsiba ültetett és bevitt a sürgősségire. Néhány óra várakozás után végre megvizsgálnak. Kiderül, hogy részlegesen elszakadtak a bokaszalagjaim a jobb bokámba. 2 hét fekvőgipsz és 2 hét járógipsz, 4 hét bokarögzítő szűk 2,5 hónap gyógytorna.

 

 

- 2015. október 22. (csütörtök): Az iskola focicsapatának tagjaként részt vettem magam is a soron következő mérkőzésen. Ezen a mérkőzésen sajnos megint egy rossz lépést követően kiment a bal bokám. Először semmit nem éreztem, de néhány perc múlva már kezdtem érezni, hogy van, mert egyre nehezebben tudtam lépni. Ezt az edző (tesi tanár) is észrevette, így lehívott a pályáról. A meccs végén a szüleim bevittek a kórházba (SZTK-t elkerültük nagyívben), ahol megvizsgáltak. Újfent részleges szalagszakadás. Több hetes felépüléssel.

(ekkor már 16 éves voltam és a 11. évfolyamba jártam ekkor)

 

- 2017. február 14. (kedd): Valentin-nap alkalmából elvittem a barátnőmet egy étterembe vacsorázni. (Hozzátartozik, hogy ekkor már azért mindketten dolgoztunk suli mellett és azért még egy kis zsebpénzt a szülőktől is kaptunk) Az étteremtől néhány méterrel levő kereszteződésnél a járdáról való lelépésnél történt meg az újabb baj. Ekkor viszont kisebb reccsenést is hallottam a bal bokámban. Teljesen elszakadtak a bokaszalagjaim és még egy kisebb csont is letört a szárkapocscsontomból. 6 hét fekvő- majd 6 hét járógipsz és közel 4 hónap gyógytorna. (Hát ezt a Valentin-napot, hogyha lehetne, akkor inkább elfelejteném.)

 

A sérülés elszenvedése előtti napon tettem le sikeresen a forgalmi vizsgát és indítottam el a jogosítvány elkészítését. A jogsim március 3-án érkezett meg. Szintén a felgyógyulás ideje alatt (júliusban) kiderült, hogy felvettek egy vidéki egyetemre, mégpedig közgazdaságtanra (ahova egyébként is szerettem volna) valamint bekerültem a kollégiumba is. Az előbbi államilag támogatott hely, az utóbbi viszont önköltséges.

 

 

- 2018. április 5. (csütörtök): Egyetemi feladataim után munkába menet (ekkoriban csütörtökig kisegítő pincér voltam egy éjszaka is nyitva levő étterembe, míg hétvégén pedig pizza futárként dolgoztam) egy rossz lépést követően a jobb bokám kificamodott. De elmentem dolgozni. Mire a műszak (12 óra; du. 18 óra és reggel 6 között) végére már nagyon fájt a bokám. Alig tudtam menni. Sejtettem, hogy mi lesz a következmény, hogyha orvoshoz megyek vele, de annyira fájt, hogy nem tehettem mást. Részleges szalagszakadás. Több hetes gipszkezelés és néhány hetes gyógytorna. De nem maradhattam ki az egyetemről, így a fekvőgipszes időszakban is az előadási napokon részt vettem.

 

 

- 2019. június 22 (szombat): eljegyzési partit tartunk a barátnőmmel, akivel bő 7 éve vagyunk együtt.

- 2019. július 28. (vasárnap): nagybevásárlásból hazaérve, ahogy szálltam ki a kocsiból, a bal bokám roppant egyet és onnantól kezdve mozdítani sem tudtam. Rögtön elkezdett dagadni is. Bementünk az ügyeletre, ahol megvizsgáltak. A szárkapocscsontom eltört, a bokaszalagok teljesen elszakadtak. Szeptember 9-én veszik le a fekvőgipszet.

- 2019. augusztus 23. (péntek): kiderül, hogy a menyasszonyom gyarapodó rosszullétei és a fokozódó étvágyának az oka nem más, minthogy gyermekünk lesz.

- Ráadásul néhány napon belül kezdődik az egyetem is.

 

A sokadik sérülés után a kezelőorvos felvetette a bokaszalag pótlás lehetőségét először a bal bokámba, majd a további sérülések veszélyének elkerülése kedvéért jobba is.

 

Egyezzek bele a műtétbe vagy sem? Szerintetek a két műtét egyidejűleg történő elvégeztetése jó ötlet volna vagy csak rontana a dolgok jelenlegi állásán? A szalagpótlásból mennyi idő alatt jöhetek rendbe teljesen?

 

Előre is köszönöm az itteni válaszokat valamint esetleges emailben történő megkereséseket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!