Keresés

Részletes keresés

Edina60 Creative Commons License 2019.10.08 -1 0 4

Kedves kérdező!

 

Az a helyzet, hogy a leszázalékolásnak a 15. életév betöltése a minimum feltétele. A rehabilitációs vagy rokkantsági járadék igényléséhez pedig lenni kell az utolsó 5 évben 1095 nap munkaviszonynak. Ezt egy 15-18 éves gyerek semmiképpen nem fogja tudni felmutatni.

 

A Súlyos fogyatékossági Támogatás (FOT) nem kötött munkaidőhöz, viszont be kell tölteni a 18. életévét a kérelmezőnek.

 

Mi nem fővárosiak, de még nem is Pest megyeiek vagyunk. A fiammal viszont végig jártuk ezeket.

 

Hogy miért is jártuk végig?

 

2016. július 9-én a szomszédos faluból (batárnőjétől) a kora esti órákban kerékárral közlekedett hazafele. Az egyik unokatestvére néhány 100 méterrel haladt előtte, amikor egy mikrobusz előzésbe kezdett, de idő előtt vissza akart sorolni a saját sávjába és a gyermekem kerékpárjának első keretét eltalálta. A fiam előrerepült. Mindkét lába több helyen szilánkosra tört. Sajnos a bal lábszárán olyan mértékű volt a roncsolódás, hogy a lábát térdtől lefele amputálni kellett. A jobb lábát is többször műtötték. A teljes rehabilitációja 2017. szeptember 14-ig tartott. Eddigre már betöltötte a 17. életévét (sőt a 18. születésnapjától nem túl messze volt).

 

A gyermekháziorvos javaslatára szeptember 18-án elindítottuk a leszázalékolást. Az első hivatalos levél október 10-én jött meg. Ebben csak egy behívó volt, hogy mikor és hol kell megjelenjen a Szakértői Bizottság előtt. Erre a vizsgálatra október 25-én került sor. A leszázalékolásáról való orvosi határozatot valamint a hozzá csatolt Hatósági Bizonyítványt december 4-én vettük át. (Az utóbbi aláírására november 24-én került sor)

 

Nem sokkal (1 héttel) ezután töltötte be a nagykorúságot, vagyis a 18-at a gyerek. Ekkor kaptunk a felnőtt háziorvostól egy másik javaslatot a FOT-tal kapcsolatban. Utána jártunk. December 19-én benyújtottuk az igényt. Ezt a Magyar Államkincstárnál kell intézni. Az első hivatalos levél egy Eljárást felfüggesztő határozat volt, amit január 10-én kaptunk kézhez, majd február 2-án kézhez kaptuk az I. fokú határozatot, amely szerint elutasították az igénylését, mondván, hogy nem jogosult rá. A levél kézhezvételét követő naptól számított 15 napon belül lehet fellebbezni. Mi ezt február 6-án megtettük. Rá másfél héttel jött az újabb levél, amelybe behívták egy soron kívüli vizsgálatra, melyre március 5-én került sor. Április 9-én kaptuk kézhez a levelet, hogy jogosult a Súlyos fogyatékossági támogatásra. Addigra már a számláján volt a 2017. decemberi benyújtástól egészen 2018. áprilisáig az összeg.

 

Már 2018. júliusa óta dolgozik, mindamellett, hogy egyetemre jár.

K Pista72 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 3

A te válaszodra kicsit részletesebben válaszolok:

 

Jelenleg egy tavaly december 13-i szemészeti, egy idén február 14-i kardiológiai valamint egy idén május 23-i diabéteszes papír áll rendelkezésre. Szemészetre augusztus 13-ra, diabéteszeshez augusztus 16-ra, míg kardiológiai felülvizsgálatra pedig augusztus 22-re van időpontja mindkét fiamnak.

 

Mi már több helyen érdeklődtünk, mióta felvetette az unokabátyám ezt a kérdést. A hivatalokba is volt, aki 15. életévet, volt aki 16. életévet mondott. A házi(körzeti)orvos legutóbb annyit mondott, hogy mihelyst megvannak a kontrollok leletei menjünk el hozzá, addigra utána néz. (A dolog szépséghibája, hogy aug. 12 és 25 között szabin van a doktor úr.)

 

Mi is Pest megyeiek vagyunk.

K Pista72 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 2

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Előzmény: püfffneki (0)
Bence80 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 1

Kedves érdeklődő! Nem hiszem, hogy részletes válaszokat itt nagy számban fog kapni. Azért én megpróbálok válaszolni a kérdéseire.

 

1) Életkori minimum: 15. életév betöltése

2) Szükséges hozzá:

6 hónapnál nem régebbi orvosi lelet

házi orvosi beutaló

 

 

A következő lépés:

3) A megyeszékhely Járási Hivatalának

Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztály

vagy

Budapest Főváros III. kerület

Rehabilitációs és Szakértői Ellátási Főosztály

1035 Budapest, Váradi utca 15.

(Ez legfőképpen Budapest Főváros és Pest megye lakossága)

 

A hatóság 60 napon belül jelez, hogy mikor és hol kell megjelenjen a kérelmező a Szakértői Bizottság előtt. Ez általában nem haladja meg a papírok leadását követő 45. napot. A papírok és a helyszíni vizsgálat alapján legkésőbb a vizsgálatot követő 30. napon kiállítják és a Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott aláírásával elkészítik a Hatósági igazolást valamint véglegesítik a benyújtott orvosi papírok, a helyszíni vizsgálatok alapján megállapított határozatot.

 

Megjegyzés:

Az öcsém kétszer is (2015 és 2018) végig járta ezt a dolgot. Ő Pest megye lakosaként a Váradi utcába kellett leadja a papírokat, majd pedig 1146 Thököly út 82. szám alatt kellett megjelenjen a szakértői bizottság előtt.

Vélhetően pont azért 15 év a minimum, mert a Munka Törvénykönyve 15 éves kortól iskola szünetekben, majd 16 éves kortól már iskolaidőben is engedélyezi a munkavégzést a gyerekeknek.

Előzmény: K Pista72 (-)
püfffneki Creative Commons License 2019.08.09 0 0 0

Talán a körzeti 0rvos tud segíteni.

Előzmény: K Pista72 (-)
K Pista72 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 topiknyitó

Az unokabátyám jelenleg 2019. június 16 és 2022. június 30 közötti határozott idejű szerződést kötött a fiaimmal. Ő vetette fel a leszázalékolást, mert:

 

a) A megváltozott munkaképesség megléte esetén a munkáltatónak kevesebbet kell fizessen az adott dolgozó után (17,5% SZOCHO helyett 8,5% SZOCHO)

 

b) A dolgozó szempontjából is fontos lehet, hisz a nettó bért figyelembe véve a mindenkori bruttó minimálbér 5%-át írhatják jóvá nettóba az SZJA-kedvezményként (aminek az idei évben a kerete 89.400 Ft, ami minden év január 1-jén a minimálbérrel együtt emelkedik. Ezt a kedvezményt kérheti havi vagy évi egyszeri kifizetéssel)

 

A fenti két pont egyike sem elhanyagolható. Ráadásul a fiaimat is teljes körűen (nem egyszerűsített foglalkoztatás keretében) vette fel, ahogy minden más dolgozóját, így a fiaim mindenre (fizetett szabadság, betegszabadság, táppénz, nyugdíj) ugyanúgy jogosultak, mint a többi dolgozó.

 

A leszázalékolással kapcsolatos információkat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!