Keresés

Részletes keresés

BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.04.14 0 0 802

Mármint a két paralimpiát hasonlitod most? Téli/Nyári?

Előzmény: bendeguz90 (801)
bendeguz90 Creative Commons License 2026.04.06 0 0 801

Amikor még zajlott, akkor néhány paralimpiai versenybe belenéztem és akik valamilyen formában elindulnak, el szoktak indulni a téli paralimpián, azokkal szembe nagyobb tiszteletem lett, mint akik a nyári játékokon indulnak (és ezzel nem azoknak az érdemeit akarom csökkenteni, akik esetleg a nyárin szoktak elindulni)

BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.03.19 0 0 800

Olimpiáért. 

Előzmény: BASEBALL_FAN (799)
BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.03.19 0 0 799

Nagyon részletes és érdekes, köszönöm szépen. Igen ez még érdekelt volna Európába milyen gyakran hozzák, de megis irtad köszönöm. Azt a mostani Milano-Cortinai olimpia alatt is lehetett a neten vagy a tv-be sokszor olvasni hallani, a nyári olimpiárt nagyon nagy a harc (én igy értettem), a téliért nem,,, (a rendezésért)

Előzmény: F1 Hierro (798)
F1 Hierro Creative Commons License 2026.03.18 0 1 798

Eddig az alábbi városok voltak többszörös olimpiarendezők:

nyári:

Athén 1896, 2004 (1906-ban az első újkori olimpia 10 éves jubileumára is rendeztek itt versenyeket, a NOB nem ismeri el hivatalos olimpiaként)
Párizs 1900, 1924, 2024

London 1908, 1948, 2012
Los Angeles 1932, 1984 + kijelölt helyszín 2028-ra

Tokió 1964, 2020 (valójában 2021-ben rendezve)

Érdekes eset Stockholm: 1912-ben az olimpia házigazdái voltak, 1956-ban pedig ugyan Melbourne-ben volt az olimpia, de miután az állatok bevitelére vonatkozó szigorú korlátozások miatt nem rendezhették ott a lovasversenyeket, azokat külön tartották Stockholmban.

téli:

St. Moritz 1928, 1948

Lake Placid 1932, 1980

Cortina d'Ampezzo 1956 önállóan, 2026 Milánóval közösen

Innsbruck 1964, 1976

2002-ben Salt Lake City mint város volt házigazda, 2034-re hivatalosan Utah államban rendezik, aminek a székhelye. 

2030-ra a Francia Alpok a kijelölt házigazda, néhány átfedés lesz az 1992-es helyszínekkel, amikor hivatalosan Albertville volt a házigazda (ami nem lesz a helyszínek közt)

Peking pedig egyedül rendezett nyárit (2008) és télit (2022) egyaránt.

Egyébként 1952 óta az a tendencia a nyári olimpiáknál, hogy egy európait egy vagy két Európán kívüli követ (ami nincs kőbe vésve, inkább szokásjog). A télieknél a szűkebb merítés miatt más a helyzet.

Előzmény: BASEBALL_FAN (796)
F1 Hierro Creative Commons License 2026.03.18 0 0 797

Nem tudom, van-e írott szabály erre. Mondjuk pont a téli paralimpiát 1984-ben és 1988-ban is Innsbruck rendezte (akkor még nem volt egybekötve az olimpiával), de ott valószínűleg kényszerűségből. Maradva Innsbrucknál: éppen ők voltak, akik 12 év különbséggel rendeztek téli olimpiát (1964, 1976), de utóbbi alkalommal beugrók voltak, mivel az eredetileg kijelölt Denverben helyi népszavazás miatt lemondták.

Előzmény: BASEBALL_FAN (796)
BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.03.17 0 0 796

Sziasztok én ehhez nem értek, valamikor a távolabbi jövőben lehet még ugyanilyen Milano-Cortina olimpia, előfordulhat hogy pár ciklus után újra megpályázzák? 

F1 Hierro Creative Commons License 2026.03.15 0 0 795

És vége a paralimpiának is. Agyő, Milánó, agyő, Cortina!

F1 Hierro Creative Commons License 2026.03.15 0 0 794

Hokiban az USA három döntőt is megnyert Kanada ellen: olimpiai női, olimpiai férfi, paralimpia.

BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.03.15 0 0 793

Mindent én se néztem, de ha tudtam belenéztem. Nekem is feltünt mintha nem lennének már olyan havasak a hegyek mint az olimpián, meg is lepett, hogy ilyen gyorsan olvad a hó. 

Előzmény: F1 Hierro (792)
F1 Hierro Creative Commons License 2026.03.14 -1 0 792

Nézem, ahogy belefér. Azt nem mondanám, hogy utána betéve tudnám az érmeseket, de olyan érdeklődően figyelem. Elvonási tünetek enyhítésére jó az olimpián, na meg ezeket a helyszíneket szívesen nézem még egy kicsit, bár egyre inkább jön már az olvadás.

Előzmény: BASEBALL_FAN (791)
BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.03.10 0 0 791

Sziasztok nézitek a paralimpiát? Engem mozgássérültként is megérint 1-2 ember története, és amit teljesitenek a sportban. 

bad wanda Creative Commons License 2026.03.07 -1 1 790
Előzmény: F1 Hierro (789)
F1 Hierro Creative Commons License 2026.03.07 -1 0 789

Tegnap este újra felgyúlt a láng, megkezdődött a paralimpia (bár az olimpoához hasonlóan már voltal mérkőzések a -2. napon is). Magyarország ezúttal nem vesz részt, de az M4-en lesznek közvetitések (most is van), összefoglalók, a webcsatornákon is.

bad wanda Creative Commons License 2026.02.28 -1 0 788

úszásban 18, tornában 11, gyorskorcsolyában 9, atlétikában 7, sífutásban 4, alpesi síben 3 ilyen párosítás van, tehát amelyekben legalább 3 duplázás volt

de lehetséges, hogy 7-nél kevesebbszer megrendezett számokkal kombinálva is találunk még, például a tömegrajtosnak hívott biatlonszám csak 6-szor volt

bad wanda Creative Commons License 2026.02.28 -1 0 787

na. összeírtam, hogy az olimpiák hány százalékán volt duplázás az alábbi egyéni versenyszámokban. kritérium a legalább 7 olimpia és a legalább 3 duplázás

50% felett:

77% - úszás, nők, 200 vegyes és 400 vegyes

62% - úszás, férfiak, 200 vegyes és 400 vegyes (Darnyi 2x)

60% - úszás, nők, 50 gyors és 100 gyors

57% - kerékpár, férfiak, repülőverseny és keirin

55% - gyorskorcsolya, nők, 3000 és 5000

53% - úszás, nők, 100 és 200 hát (Egerszegi 1x)

a továbbiakban csak a sportágak rekorderei:

43% - short track, férfiak, 1000 és 1500

43% - biatlon, férfiak, üldöző és a hosszú

41% - sífutás, nők, a rövid és a középtáv, ill. annak kivezetése után az összetett (ami mostanra a síatlon)

40% - atlétika, nők, 100 és 200

37% - torna, nők, talaj és ugrás

27% - alpesi sí, nők, szlalom és kombináció

25% - síugrás, férfiak

20% - műugrás, nők

most azoknak a listája, amelyek a legtöbbször fordultak elő

10 - úszás, nők, 200 vegyes és 400 vegyes

10 - gyorskorcsolya, férfiak, 5000 és 10.000

9 - atlétika, férfiak, 5000 és 10.000

9 - atlétika, férfiak, 100 és 200

8 - úszás, férfiak, 200 vegyes és 400 vegyes (Darnyi 2x)

8 - úszás, nők, 100 hát és 200 hát (Egerszegi 1x)

8 - atlétika, nők, 100 és 200

8 - úszás, férfi, 400 gyors és 1500 gyors

három sportoló tudott 3-3 alkalommal duplázni, Phelps 200 pillangón és 200 vegyesen (ez rajta kívül csak Marchand-nak sikerült), Bolt 100-on és 200-on, valamint a hőskorban Ray Ewry helyből magas- és helyből távolugrásban (ez csak neki sikerült)

bad wanda Creative Commons License 2026.02.28 -1 0 786

jó, de az atlétikánál sincs átjárás mondjuk a súlylökés és a gátfutás között, legalábbis úgy 1908 óta. tudtommal csak a gát- és az annak megfelelő síkfutás, a távolugrás és a 100 méter illetve a távolugrás és a hétpróba kombinációt csinálják komolyan. mégsem merül fel senkiben, hogy ez három-négy különböző sportág, mert ugye futások, ugrások, dobások és gyaloglások

ami a vívást illeti, a 30-as évekig a legjobb olasz és francia vívók mindhárom fegyvernemben jók voltak, a kétféle tőr között a 60-as évekig teljesen megszokott volt az átjárás. az evezésnek és a kajaknak pedig nagyon más a társadalmi gyökere, az evezésben a táv is állandó, nem is foglalkoznak a távval

a skeletonnál ott lóg ki a lóláb, hogy a bob világbajnokságon is csak 1982-ben jelentek meg, amikor már az olimpián is 18 éve volt szánkó. vagyis a skeleton a bobosoknál is mostohagyerek volt az 1928-as és 48-as olimpiai részvétel ellenére is

Előzmény: F1 Hierro (785)
F1 Hierro Creative Commons License 2026.02.27 0 0 785

Az úszásnemek inkább olyanok, mint a sífutásban a klasszikus és a szabadstílusú (olyannyira, hogy a gyorsúszás angolul freestyle), a síatlon tulajdonképpen a vegyesúszás megfelelője.

A bob, szkeleton és szánkó analógiája az lehetne, hogy a kajak és a kenu egymással egy sportágnak számítanak (pedig más a hajó, másképp kell lapátolni és más testhelyzetben kell elhelyezkedni benne, nem is nagyon beszélhetünk átjárásról), az evezéstől viszont külön veszik.

Vagy említhető még a vívás, amely egy sportágként magába foglalja a tőrt, a párbajtőrt és a kardot, ahol eltérő a fegyver és a találatok megadása is. Kardból nem nagyon van átjárás, tőr és párbajtőr közt is minimális (leginkább amikor a női párbajtőr olimpiai szám lett, akkor váltottak többen tőrről párbajtőrre, illetve amikor Sydneybe két férfi párbajtőrözőnk jutott ki, úgy állítottunk ki csapatot, hogy tőrözőt vettek be harmadiknak).

Előzmény: bad wanda (784)
bad wanda Creative Commons License 2026.02.27 -1 0 784

amit leginkább nem értek, nem érdekelnek a jogtörténeti okok, hogy a skeleton miért nem szánkó. a hátúszás is úszás, pedig ott is más a start is

Előzmény: F1 Hierro (782)
bad wanda Creative Commons License 2026.02.27 -1 0 783

a szervezeti aspektus nem igazán hat ki a gyakorlati összefüggésekre, van holland gyorskorcsolya, de nincs holland műkorcsolya. van orosz sífutás és biatlon, de nincs orosz alpesi sí. van mexikói műugrás, de nincs mexikói úszás. van magyar kajak-kenu, de nincs magyar szlalomkajak :D

Előzmény: F1 Hierro (782)
F1 Hierro Creative Commons License 2026.02.27 0 0 782

Igen, ez a sportági elhatárolás amúgy is kérdéses.

Ha formálisan nézzük, mi tartozik egy szövetség alá, akkor például jellemzőbb az összevonás: a FIS alá tartozik nemcsak az alpesi és északi sí, hanem a freestyle, a símászás, sőt a snowboard is, a biatlon viszont külön van (érdekes módon egy ideig az öttusával volt közös szövetségük). Az ISU alá pedig egyaránt odatartozik a mű- és gyorskorcsolya is. A bobnak és a szkeletonnak közös szövetsége van, a szánkónak viszont saját. Nyárin is hasonló a helyzet: a World Aquatics (korábban FINA) alá tartozik az úszás (medencés és nyílt vízi), szinkronúszás, műugrás, vízilabda,  a tornászszövetséghez a ritmikus gimnasztika és a trambulin is, a kerékpárosoknál egy szövetség alatt van az országúti, pályaversenyek, hegyi és a BMX, kajak-kenuból a síkvízi és a szlalom.

.

Köznapi beszédben meg gyakorta azt tekintik külön sportágnak, ami saját piktogramot kap. Vagy néha még jobban részletezik, például a műkorcsolyától külön veszik a jégtáncot (pedig már közös csapatverseny is van). Salt Lake Cityben 2002-ben meg a szokottnál is részletesebben alkottak piktogramokat, külön volt a műlesiklásnak, óriás-műlesiklásnak és az alpesi gyors számoknak; freestyle síben a mogulnak és az aerialnak, a műkorcsolyának és jégtáncnak (vagy inkább az egyéninek és párosnak?).

https://www.theolympicdesign.com/olympic-games/pictograms/salt-lake-2002/

Előzmény: bad wanda (781)
bad wanda Creative Commons License 2026.02.27 -1 0 781

még jobb lett volna a rokon sportágakat egymás alá tenni, az ábécésorrend irreleváns

sífutás - biatlon

a két gyorskorcsolya

síugrás - északi összetett

bob - szánkó - skeleton

snowboard - freestyle

Előzmény: F1 Hierro (780)
F1 Hierro Creative Commons License 2026.02.25 0 1 780

Aranyérmek sportágankénti eloszlása vizuálisan szemléltetve.

Forrás: https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/1rc01vs/oc_gold_medals_won_at_the_2026_winter_olympics/

bad wanda Creative Commons License 2026.02.25 -1 0 779

ez a lúzerek olimpiája volt

- Courtney Sarault az első, aki 4 short track érmet nyert arany nélkül egy olimpián

- Laegreid az első biatlonos, aki 5-öt, vagy akár 4-et

- Odermatt a második, aki két ezüstöt és egy bronzot (Aamodt volt az első)

- Desloges három ezüstjénél, amiből kettő egyéni, csak Bolsunov volt nagyobb lúzer a négy érmével

- Wiklund két ezüstje és egy bronza négyes holtversenyben a harmadik, Roald Larsen 5 érmét leszámítva második

- Tomasiak és Nikaido a 2-3. helyen vannak a listájukon Höllwarth 3 ezüstje mögött, soha más nem nyert 3 síugróérmet arany nélkül

- Lamparter 2 ezüstje és egy bronza Spillane 3 ezüstje mögött a második eredmény

bad wanda Creative Commons License 2026.02.25 -1 0 778

nem azonnal, hanem csak miután jeleztem, hogy a felvetésed önmagában érdektelen (számomra), ellenben van egy érdekes vetülete...

Előzmény: Patreides (777)
Patreides Creative Commons License 2026.02.24 -1 0 777

Én egy témáról írtam, te meg azonnal engem teszel témává... Tipikus internetes kommentelői szokás... sajnos.

Úgyhogy egyelőre ezt a topikot is hanyagolom.

További jó szarakodást.

Előzmény: bad wanda (776)
bad wanda Creative Commons License 2026.02.24 -2 0 776

de mi ebben az érdekes?

gondolom, amikor a Shaolinok 4 versenyből hoztak össze annyit, mint egy súlylökő, akkor nem ciccegtél…. meg Rióban is elkapcsoltál Kátinká első győzelme után 

bár nagyon megható, ahogy a súlylökőkért aggódsz

Előzmény: Patreides (772)
BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.02.24 0 0 775

Hozzátenném, a végén már kezdtem az utolsó két három napba kicsit "beleunni", gondolom azért mert 2 és fél héten át csak ezt néztem semmi mást bekapcsoltam a tv-t pl ebéd után és ami csak jött néztem, ill néha mint irtam a laptopon is, illetve a gépen sokszor délelőtt is ment a netes felületükön az olimpia. 

Előzmény: BASEBALL_FAN (774)
BASEBALL_FAN Creative Commons License 2026.02.24 0 0 774

Szia azt hiszem kb 50 óra közvetitést mondott a kommentátor, vagy ilyesmi, azt nem mondta , hogy csak az MTV szán e ennyit, vagy maga az olimpia ilyen hosszú.

Te és a többiek hogyan élitek meg, hogy vége? Látom te már 2019 be megnyitottad a topikot gondolom vártad az olimpiát. Nekem egy kicsit most hiányérzetem van, az előző kettőt nem néztem az nem emlékszem európai időzónába kényelmesen nézhető volt e vagy éjszakai program de úgy rémlik nem követtem, ilyen miatt nem éjszakázok a tv előtt. Erre a Milánó-Cortinára tudatosan készültem a 24-es Párizsi olimpia után, hogy ugye ezt is kényelmesen lehetett nézni kb egésznap, meg is tettem, súlyos mozgássérült vagyok akinek kb a tv a gép stb a napi program, persze kisebb túlzással, szóval szinte egésznap néztem idő volt rá.( az állapotom nem a topik témája természetesen, csak megirtam, hogy érthető legyen miért tudtam ennyit nézni) Nekem egy kicsit még hiányérzetem van, hiányzik a napi olimpiai pörgés stb. Ti hogy vagytok ezzel? (Nekem szerencsére van más nézni való a Snooker az ES-en )

Előzmény: F1 Hierro (769)
Patreides Creative Commons License 2026.02.24 -1 0 773

A dolog az egy dolog, logikus, ezt jól megaszondtam.

Előzmény: Patreides (772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!